Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüs salgını ile mücadele sonrası normalleşme sürecinde AVM'lerin 11 Mayıs Pazartesi gününden itibaren faaliyetlerine izin verileceğini açıkladı. MMO Antalya Şube Başkanı Doç. Dr. İbrahim Atmaca, hayatın normalleşmesiyle ofislerde, binalarda, AVM'lerde ısıtma, soğutma ve havalandırma tesisatlarında koronavirüse (Covid-19) karşı yeni önlemleri zaruri hale getirdiğini söyledi. "Koronavirüs riskinin, enfekte kişilerin de bulunma ihtimali olan bu tür toplu yaşam alanları için hala geçerliliğini koruduğu unutulmamalıdır" diyen Atmaca, bu tip binalarda virüs yüklü ve havada asılı kalabilen parçacıkların hava akımlarıyla taşınmasının söz konusu olduğunu, bu nedenle bu binaların iklimlendirme sistemlerinde ekstra önemler alınması gerektiğini söyledi.
EN ÖNEMLİ TEDBİR HAVALANDIRMADIR
Covid-19'un hapşırma, öksürme veya konuşma sırasında yayılan damlacık veya parçacıkların solunmasıyla geçebileceğinin altını çizen MMO Başkanı Doç. Dr. Atmaca, iç mekanda virüs yayılımının kontrolü için iklimlendirme sisteminin önemine değindi ve şöyle konuştu:
"Virüs yayılımının kontrolü için iklimlendirme sistemlerinde uygulanabilecek temel iki önlem bulunmaktadır. Bunlardan ilki ve en yaygın uygulama havalandırma olup, bu yöntemde ortama temiz hava verilip, içerideki kirli havayı dışarı atarak ortamdaki virüs miktarı azaltılabilir veya seyreltilebilir. İkinci ve daha az kullanılan yöntemse, ortamdaki havayı bir filtreden- temizleme cihazından geçirerek virüsleri tutma yoludur. İnsanların toplu olarak bir arada bulunduğu AVM tipi binalarda en önemli önlem havalandırma miktarlarının arttırılmasıdır. Öksürükle ortaya çıkan damlacıkların yanı sıra havada asılı toz partikülleri de virüs için bir taban oluşturmaktadır ve bu yolla bulaşma da mümkün gözükmektedir. Virüse taban oluşturabilen bu tozlar insan hareketliliği ile birlikte artabilmektedir. İç ortam toz miktarlarının etkin bir havalandırma ile azaltılması, Covid-19 yayılımına karşı önemli adımlardan biridir."
GECE DAHİ HAVALANDIRMA ŞART
MMO Başkanı Atmaca, AVM türü binalarda, pandemi döneminde havalandırma miktarı, enerji verimliliği gözetilmeksizin arttırılması gerektiğini vurguladı, "Bu binalarda havalandırma gece bina kullanımda değilken dahi sürdürülmeli, daha az hava miktarı ile de olsa gece boyu havalandırma sistemi çalışmaya devam ettirilmelidir" dedi. Atmaca, klima santralinin insan geçişi olmayan bir noktada olması gerektiğinin de altını çizdi.
Ayrıca hijyene de önem verilmesi gerektiğini belirten Atmaca şöyle dedi:
"Covid-19 ile ilgili dikkat çeken, dışkı kaynaklı yayılım yolu da artık göz ardı edilmemektedir. Bu nedenle insanların toplu olarak kullandığı binalarda tuvaletlerinde de önlemler alınmalıdır. Bu kapsamda tuvaletlerin egzoz havalandırma sistemleri 7/24 yani sürekli açık tutulmalıdır. Tuvalet kapaklarına kullanım talimatları asılarak, alafranga tuvaletler, kapakları kapatılmak suretiyle sifonları çekilerek flaş yıkama işlemi gerçekleştirilmelidir. Ayrıca yer süzgeçlerinin sürekli su ile dolu olması sağlanmalı yani kurumuş giderlerden kaçılması gerekmektedir."
ANTALYA, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |