ATSO 3.Grup Madencilik ve Taşocakçılığı Sektörü Komite Başkanı Ahmet Tekin, ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa İssi, Meclis Üyesi Cengizhan Erdoğan ve Komite Üyesi Mehmet Fatih Tekin, Batı Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdiresi Ragibe Coşkun'u ziyaret eti.
Ahmet Tekin ziyarette, Türkiye madencilik sektörünün gerek büyüme gerekse de artan ihracatıyla ivmesini yukarıya doğru taşımayı sürdürdüğünü ancak bu ivmenin güçlenmesi için sektörün en büyük talebinin önündeki engellerin kaldırılması olduğunu dile getirdi. Tekin kamuya ait tüm taşınmaz malların satışı, kirası, devri ve takası için Başbakanlık'tan izin alınması şartının, madencilik ve diğer söktörleri mağdur ettiğini, sorunun bir an önce çözülmesi için hükümetten destek istediklerini söyledi.
MEDYA ELEŞTİRİSİ
Mermer ve mermercilikle ilgili medyada çıkan haberleri de eleştiren Tekin, "Ormanlara izinsiz bir çivi bile çakamazsınız. Yalnızca Orman Bölge Müdürlüğü'nden izin almakla kalmayan madenciler, ayrıca çalışma yapılacak saha ile ilgili, ruhsat alımından sahada faaliyete başlayana kadar 20 ayrı kurumdan izin ve görüş almaktadır" dedi.
Tekin, yer altı kaynakları yönünden zenginliğiyle dikkat çeken Türkiye'nin, dünyada ticareti yapılan 90 çeşit madenden 77'sine sahip olduğunu, bunlardan günümüzde 60 civarında maden türünde üretim gerçekleştiren Türkiye'nin, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'nün 2011 yılı verilerine göre 132 ülke arasında toplam maden üretim değeri itibarıyla 28'inci, maden çeşitliliği açısından ise 10'uncu sırada yer aldığını anımsattı.
SEKTÖREL SORUNLAR
Sektörde 2012'deki yatırımların istenen seviyelere ulaşamadığını, yıl içinde madencilik yatırımlarının 1-1.5 milyar TL civarında olduğunu kaydeden Ahmet Tekin, "Bu bakımdan da emek yoğun bir sanayi dalı olan madencilikte, istenilen istihdam artışı da gerçekleşememiştir. Yine de sektör, yüzde 8-10 seviyelerindeki büyüme ile ülkenin önde gelen sektörleri arasında yer almaktadır" ifadesini kullandı.
İhracatı gerçekleştirebilmeleri için madenciliğin önündeki engellerin kalkması gerektiğini söyleyen Tekin, "Ancak o zaman söz konusu 500 milyar dolar ihracat hedefinin gerçekleştirilmesi mümkün olabilir, aksi halde bu mümkün değil. Bu nedenle Madencilik Stratejik Planı'nın oluşturulması, bu plana uygun çağdaş ve özgün bir yasal düzenlemenin yapılması ve madencilik rejimini yönetecek bir Madencilik Bakanlığı'nın oluşturulması için hızlı bir şekilde hükümet ve siyasi partiler hem fikir olmalı. Ancak bu şekilde ülkenin geleceği garanti altına alınabilir" diye konuştu.
ANTALYA, (DHA)