ATSO'nun Mart ayı meclisi, İzzet Bayar başkanlığında yönetim kurulu başkanı Davut Çetin, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla yapıldı. Uzun süredir meclis toplantıları sakin geçen ATSO'da Mart ayı meclisi ise ATSO Eğitim Araştırma ve Kültür Vakfı nedeniyle gergin geçti.
Bazı meclis üyeleri vakfa ilişkin yeterli bilgi sahibi olmadıkları gerekçesiyle gündemden çıkarılmasını istedi. Uzun tartışmalara neden olan vakfın kuruluşuna ilişkin yapılan oylamada 36 üye 'evet' oyu verirken, 18 üye ise 'red' oyu kullandı. Vakıf nedeniyle en çok eleştiride bulunan üyelerden Çetin Özler, mütevelli heyeti ATSO'nun 127 meclis üyesi ve bir genel sekreterinden oluşacak vakfın mütevelli heyetine adının yazılmasını istemedi. Yapılan oylamada red oyu kullanan diğer 17 üye de mütevelli heyetinden isimlerinin çıkartılmasını istedi.
200 SINIRI TEPKİ ÇEKTİ
Vakıf senedinde vakfın mütevelli heyetinin 127 kişiden oluşması ve önümüzdeki 10 yıl içinde ATSO meclis üyesi sayısının artması öngörülerek üst sınırın 200 kişi olarak gösterilmesi ve dışardan mütevelli ve yönetim kuruluna kişi alınabileceği yönündeki maddeler nedeniyle karşı çıkışlar yaşandı.
EN BÜYÜK AMAÇ ÜNİVERSİTE
ATSO Eğitim, Araştırma ve Kültür Vakfı kuruluşuna ilişkin bilgi veren ATSO Başkanı Davut Çetin, vakfı kurma nedenlerini, bir üniversite kurmayı, kültür ve eğitim merkezini yönetmeyi doğrudan oda olarak, oda adına yapmanın mümkün ve uygun olmaması şeklinde gösterdi. Çetin, vakfı kurmadaki en büyük amaçlarının bir üniversite olduğunu kaydetti.
ATSO MECLİSİ YÖNETECEK
İstanbul Ticaret Odası gibi birçok odanın bu tür hizmet ve projeler için vakıf kurduklarını söyleyen Davut Çetin, “Biz de aynı yöntemi uygulayacağız. Oda Meclisi vakfın üyesi olacak. Biz değiştikçe, oda meclisi ve yönetimi değiştikçe vakıf üyeleri, yönetimi de değişecek. Yani yeni gelen arkadaşlar devralacak, kurumsal bir yapıda yürüyecek, kişilere bağlı olmayacak" dedi.
KALEİÇİ EVİ VE MÜZE
Dünyada kentlerin müzeleriyle, mimarisiyle yarıştığını kaydeden Çetin, “Bizim bir Kaleiçi'miz var, bir tane müzemiz var. Avrupa'da küçük bir kentte bile onlarca müze var. Bizim eğitim ve kültür merkezimiz hem eğitimlerimizin bir kısmını alacak, böylece eğitimlere katılım da artacak. Ayrıca mimarisi kente büyük bir renk katacak, insanlar görmeye gelecektir. Sergiler hem turisti hem halkı çekecek" dedi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) -