Mevsimsel faktörlerin tüketici enflasyonuna olumlu yönde etki ettiğini kaydeden Başkan Çetin, gelecek dönemlere dair sinyaller barındıran çekirdek enflasyon oranlarında ise düşüşün sınırlı kaldığı belirtti.
Başkan Çetin açıklamasında şunları kaydetti;
"Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, 2019 Mayıs ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 1.25 olan beklentilerin altında bir düzeyde yüzde 0,95 oranında kalmıştır. Yurtiçi ÜFE ise yüzde 2,67 olarak açıklanmıştır. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 18,71, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 28,71 olarak gerçekleşmiştir."
"Aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler yüzde 24,68 ile yer fıstığı, yüzde 24,34 ile limon ve yüzde 20,76 ile umreye gidiş ücreti, en fazla düşüş gösteren seçilmiş maddeler yüzde 54,56 ile sivri biber, yüzde 45,42 ile kuru soğan ve yüzde 33,30 ile salatalık olmuştur."
SEBZE FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞLER GIDA ENFLASYONUNU EKSİYE ÇEKTİ
"Sebze fiyatlarındaki düşüş sayesinde gıda fiyatları Mayıs ayında artmamış, aksine yüzde 1.18 oranında düşmüş görünmektedir. Biber, domates, salatalık, patates, kuru soğan gibi ürünlerde sert fiyat düşüşleri gerçekleşmiştir. Erik, kavun, karpuz, kiraz gibi ürünler henüz enflasyon sepetine girmemiştir. Böylece, ekmek, et ve et ürünleri, peynir, yağ gibi ürünlerdeki fiyat artışlarına rağmen gıda enflasyonu düşüş gerçekleşmiştir. Giyim fiyatları artışının Nisan ayındaki yüzde 5.46 artışın ardından Mayıs ayında da yüzde 4.16 artışla sınırlı kaldığı anlaşılmaktadır."
"Mayıs ayında sigara zammı enflasyonu yüzde 0.39 oranında artırmıştır. Akaryakıt fiyatlarındaki artış ulaştırma grubu fiyatlarını yüzde 2.18 artarak enflasyona yüzde 0.36 oranında katkı yapmıştır. Sonuç olarak tüketici enflasyonunda mevsimsel faktörlerin olumlu yönde etki ettiğini, ancak gelecek dönemlere dair sinyaller barındıran çekirdek enflasyon oranlarında düşüşün sınırlı kaldığı görülmektedir. Yıllık enflasyon gıdada yüzde 28.4, hizmet sektöründe yüzde 15.1, enerji ve gıda dışı mallarda yüzde 17.45 düzeyindedir. Giyimde yıllık enflasyonun yüzde 4.55'de görünmesi TUİK'in kalite düzeltmeleri ve fiyat alım yöntemi ile açıklanabilir."
GIDADA TÜFE DÜŞTÜ, Yİ-ÜFE ARTTI
"Ekonomideki durgunluğa ve kur artışının yavaşlamasına rağmen Yİ-ÜFE artışı Mayıs ayında aylık yüzde 2.67, yıllık yüzde 28.7 oranlarıyla yüksek kalmaya devam etmiştir. Gıda fiyatlarındaki artışın TÜFE'de eksi yüzde 1.18 iken, Yİ-ÜFE'de yüzde 4.26 olması dikkat çekicidir. Üretici fiyatları petrol fiyatına ve döviz kuruna bağlı kalmaya devam etmektedir. Dolayısıyla yaz sezonunda sebze-meyve fiyatları ve döviz kurundaki düşüşe bağlı olarak enflasyonda bir süre daha olumlu bir seyir bekleyebiliriz. Bununla birlikte enflasyonun halen yüksek düzeyde kaldığı, üretici maliyetlerindeki yüksekliğin ekonomideki durgunluk nedeniyle tüketici fiyatlarına tam yansımadığı dikkate alınmalıdır."
BATI AKDENİZ ENFLASYONU TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE
"Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık bazda yüzde 1,29,beş aylık bazda yüzde 5,68 ve yıllık bazda yüzde 19,06 olarak gerçekleşmiştir. TR61 Bölgesi (Antalya-Isparta-Burdur), 26 bölge arasında aylık enflasyonda 5., beş aylıkenflasyonda 5. ve yıllık enflasyonda ise 19. sırada yer almıştır. Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi'nin aylık, beş aylık ve yıllık değerlendirmede turizmdeki canlanmanın da etkisi ile Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu görülmüştür."
ANTALYA, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |