Almanya İzmir Başkonsolosu Margit Haberle ve Antalya Konsolosu Frank Urbschat, ATSO Başkanı Çetin Osman Budak’ı ziyaret etti.
Ziyarette bir konuşma yapan ATSO Başkanı Budak, gerek Antalya’ya gelen Alman turist sayısı, gerekse Antalya’da yaşayan Alman vatandaşların çokluğu nedeniyle artık Almanlar’ı “hemşehri” gibi gördüklerini söyledi.
Antalya’ya gelen turist sıralamasında Almanlar’ın her zaman ilk sırada yer aldığını belirten Budak, “Turist sayısında olduğu gibi Antalya’da yatırım yapan yabancı ortaklı firmalara baktığımızda da Alman yatırımcıların ilk sırada olduğunu görüyoruz” dedi.
Türkiye’nin ihracatının büyük bir kısmını Avrupa Birliği ülkelerine yapmasına karşın, Türk işadamlarının AB ülkelerine girişte vize sorunu ile karşılaştıklarını belirten Budak, “Türk ürünleri AB ülkelerine rahatça giriyor ama Türk işadamları sıkıntı yaşıyor. Bu kabul edilemez bir durum. Almanya’da düzenlenen fuarlara gitmek isteyen üyelerimize vize verilmiyor. Dahası vize başvuru randevusu için fuardan sonraya gün veriliyor. İş adamları için zaman çok önemli. Maalesef vize sorununu bir türlü aşamıyoruz. Eğer karşılıklı olarak ticaretimizi, ekonomimizi geliştirmek istiyorsak bu sorunu aşmalıyız. Odamızı referans kabul ederek, üyemiz olan işadamlarına kolaylık sağlayabilirsiniz. Bizim kefaletimize güvenilmesini istiyorum. Avrupa’da ve dünyada ekonomide yaşanan sıkıntılar ortadayken, bu tip sorunların aşılması gerekiyor. Antalya’da büyük bir potansiyel var. Bizim önerimiz Antalya’daki konsolosluğa vize yetkisi verilsin. Böylece İzmir’e gitmek için yaşanan zaman kaybı önlenir” diye konuştu.
Antalya’da yüksek kalitede üretim yapılıyor
Almanya İzmir Başkonsolosu Margit Haberle de konuşmasında, Antalya’ya gelmek için can attığını belirterek, “İyi ki gelmişim, çünkü Antalya kağıt üzerinde anlatıldığından daha farklı ve güzel bir şehir” dedi. Antalya’da Serbest Bölge’yi ziyaret ettiğini, BAKA ve Alman firmalarla görüştüğünü de anlatan Margit Haberle, “Antalya sadece turizmden ibaret değil, yoğun bir ticaret ve üretim var. Antalya’da yüksek kalitede üretim yapılıyor” diye konuştu.
Vize konusundaki sıkıntıların sadece Almanya’dan kaynaklanmadığını, AB’nin Schengen uygulamasının sonucu olduğunu ifade eden Haberle, “Vize için işadamlarına her zaman öncelik veriyoruz ama belirli bir sistem var bunun dışına çıkamayız. Asla keyfi bir uygulama söz konusu değil. İşadamları İzmir’de öncelikli muamele görüyorlar. Vize işlemlerini kolaylaştırmak için yollar arıyoruz” dedi.