Antalya'ya gelen misafirleri ve Antalyalıları bilinmeyen bir yolculuğa çıkarmayı hedefleyen ATAV, Antalya lezzetlerini yeniden gün yüzüne çıkartmak ve kentin tarihi ve doğası kadar etkili gastronomisini ulusal alanda duyurmak için harekete geçti. ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, Antalya mutfağına özgü hazırladığı 'Patlıcanlı Cive' ve 'Antalya Mutfağı' anlatımıyla Sofra Dergisi için okuyucu karşısına geçecek.
ATAV'ın Antalya mutfağı ile ilgili çalışmalarının çok eskiye dayandığını kaydeden Başkan Gül Ege, "Yurt içi ve yurt dışından gelen ziyaretçilerin, aynı zamanda Antalya'da yaşayan insanların Antalya hayranlıklarını daha fazla artırmayı amaçlıyor, kentin doğası, kültürü, sanatı ve özellikle gastronomisi alanında çalışmalar yapıyoruz" dedi.
Antalya'da doğmuş ve büyümüş insanlar dahil birçok insanın kent gastronomisinden uzak olduğunu aktaran Gül Ege, "Çünkü yapılan reçeteler o dönemin insanlarıyla birlikte maalesef bu dünyadan göç etmiş. Biz bunu Antalya Tanıtım Vakfı olarak Nizamettin Şen ve Gökçen Adar'ın birlikte hazırladığı 'Toroslar'dan Akdeniz'e Antalya Lezzetleri' kitabı ile günümüze taşıdık. Kitabımızın, çorbadan ana yemeğe veya meze dediğimiz yemeklere, ara sıcaklara ve tatlılara kadar uzanan geniş bir yelpazesi var. Kitabın içinde 14 çorba çeşidi, 27 ara sıcak tarifi, 34 sebze yemekleri tarifi, 19 et yemeği tarifi, 9 deniz ürünleri ile yapılan kente özgü yemeklerin tarifi, 10 hamur işi tarifi, 15 tatlı tarifi, 15 Antalya yöresine özgü kahvaltılık ve içecek tarifi, toplamda 143 Antalya lezzetinin tarifi bulunuyor" diye konuştu.
ZEYTİNYAĞINA ATIF
İlk kez 2004 yılında basılan 'Toroslar'dan Akdeniz'e Antalya Lezzetleri' kitabının her yıl talebe göre belli bir sayıda basıldığını ifade eden Yeliz Gül Ege, “2019 yılındaki baskıya birkaç reçete ekleyerek, Antalya'daki zeytinyağının geçmişine de atıfta bulunduk. Antalya'nın gastronomisini sadece kitapla tanıtmakla yetinmiyoruz, uygulamalı olarak kentin ileri gelen restoranlarıyla birlikte çalışmalar da yapıyoruz" diye konuştu.
'ANTALYA LEZZETLERİNİ UYGULAYAN RESTORAN YOK'
ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, Antalya lezzetlerinin öne çıkmamasının nedenini ise şu şekilde açıkladı:
“Yeteri kadar reklamının yapılmaması ve uygulayıcı restoranların neredeyse hiç olmamasından kaynaklanıyor. Kasım ayında Antalya lezzetlerinin daha çok duyulması adına Sofra Dergisi ile bir çalışma gerçekleştireceğiz. Antalya'da sadece Barut Lara'nın içinde yer alan Tirmis Restoran, kitabımızı kaynak kullanıyor ve sunumlarını kitabımızdaki tariflerle hazırlıyor. 'Toroslar'dan Akdeniz'e Antalya Lezzetleri' kitabı, Antalya Tanıtım Vakfı iletişim numaralarından, sosyal medya hesaplarından, Antalya Arkeoloji Müzesi'nden, Antalya Kültür Sanat'tan, Antalya Havalimanı içinde yer alan DutyFree'den, Tirmis Restoran'dan ve Antalya Reçelleri'nden temin edilebilir. İngilizce, Almanca, Rusça ve Türkçe olmak üzere 4 dilde basılı kitabımızı, kentimizdeki büyük firmalar, belediyeler, Antalya Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü misafirlerine hediye ediyor."
ANTALYA, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |