Gül, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne yaklaşmasının Arap ülkelerinden uzaklaşması için neden olmadığını vurgularken, bu dönemde ilişkilerini daha da arttırdıklarını söyledi. Gül, Yemen’in Türk halkının gönlünde ayrı yeri bulunduğunu Mekke ve Medine’nin dışında şarkı ve türkülerinde Yemen isminin geçtiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Gül, Yemen TV’de dün gece yayınlanan röportajında, Türkiye ile Arap Birliği arasında stratejik işbirliği anlaşması bulunduğunu, her yıl Arap ülkeleriyle düzenli olarak 2 kez bir araya geldiğini, ticaret hacminin giderek arttığını anlattı. Türkiye’nin Arap dünyası ve komşuları ile ortak tarihi bulunduğunu, insanlar arasında çok sayıda özellik bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, Avrupa Birliği’ne girilmesinin ilişkileri etkilemeyeceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül şöyle konuştu:
"Bu konu, çok yanlış anlaşılıyor. AB’ye üye olmamız Arap ülkelerinden kopması anlamına gelmez. Avrupa Birliği ile ilişkilerimizin en iyi olduğu bu dönemde Arap ülkeleriyle ilişkilerimiz en ileri düzeye geldi. Aramızdaki vizeleri bu dönemde kaldırdık. AB üyeliği ile Arap dünyası birbirine alternatif değil. Türkiye’nin topraklarının bir kısmı Avrupa’da. Türkiye tarihte 500-600 yıl hep ortasında oldu. Türkiye’nin nasıl Yemen’de eserleri varsa, Avrupa’da Türk cami, medreselerini görürsünüz. Üsküp’e, Balkanlar’a giderseniz İstanbul’dan daha önce Müslüman olmuş. Türkiye, Avrupa’nın da bir parçası. Bunu hiçbir zaman birbirinin alternatefi görmemek gerek. Jeopolitik coğrafik imkanlarını değerlendirmesi gerekiyor. İhracatımızın yüzde 60’ını Avrupa ülkelerine yapıyoruz. Avrupa’daki her 3 buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyondan biri Türk malı. Bunlar bizim avantajımız."
Gül, bir soru üzerine Filistinliler’i kardeş olarak gördüklerini, orada yaşanan acıyı Türk halkının daima kalbinde hissettiğini belirterek, "Böyle bir durumda Türk milleti 7’den 70’e her zaman ayağa kalkar. Her zaman böyle olmuştur. Türkiye, diplomaside de her zaman onları güçlü biçimde desteklemiştir. Haksız karşısında doğrusu neyse bunu cesur biçimde her zaman söylemiştir. En aklı selim yol: İslam Konferansı’nın, Arap planları var. Bağımsız kendi topraklarında bağımsız bir Filistin’in İsrail ile yan yana barış içinde yaşayacakları bir ortam olması. Oradaki haksızlıkların, acımasızlıkların, saldırganlıkların durması, İsrail’in bağımsız Filistin devletini kabul etmesi gerekir" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, röportajın sonunda Yemen ile Türkiye arasında tarihe dayalı köklü bağ bulunduğunu vurgularken, şöyle devam etti:
"Ailelerimizden birçok insan Yemen’de kalmıştır. Hangi büyük aileye sorsanız orada Yemen’de mutlaka bir evladı vardır. Kendisini yakın hisseder ve gönlü bir farklı olur. Yemen’e çok büyük sempati vardır. Arada büyük mesafe olsa bile, türkülerimizde, şarkılarımızda Yemen ismi geçer. Kutsal yerlerin bulunduğu Suudi Arabistan’daki Mekke, Medine dışında, hiçbir Arap ülkesinde bu kadar Yemen ismi geçmez. Yemen halkı Türk halkının hissiyatını taşıyor."
Gül, röportajı, Arapça konuşarak Yemen halkına teşekkür etti, bu ülkede görüşmeyi diledi.