ANTALYA'da faaliyet gösteren İklim Fide firmasının işletme müdürü Arif Güvenç tarafından kurulan fidecim.com adlı internet sitesi aracılığıyla Türkiye'de her yıl milyonlarca adetten oluşan ve değeri minimum 5 milyon lira olarak öngörülen fidenin çöpe gitmesi yerine üretime dönüştürülmesi hedefleniyor. Türkiye'de Fidebirlik'e bağl fide üretim ve satışını yapan firma sayısının 85 civarında olduğunu belirten Arif Güvenç, büyük kısmını ise Antalya ve Akdeniz bölgesinin oluşturduğunu açıkladı.
Türkiye'de bu firmaların ürettiği fide miktarının ise yıllık 3.5 milyar adet olduğunu dile getiren Arif Güvenç, sektörde her yıl milyonlarca fidenin ise firmaların kendi aralarındaki ve diğer ilgili birimlerle iletişim eksikliğinden kaynaklı olarak üretime dönüştürülmesi yerine çöpe gittiğini anlattı. Sadece Antalya'da yıllık çöpe giden fide miktarının minimum 5 milyon liraya tekabül ettiğini belirten Arif Güvenç, şunları söyledi;
"Domates, biber, patlıcan, salatalık, kavun, karpuz, marul gibi birçok sebze çeşidine yönelik yıllık 3.5 milyar adet fide üretimi yapılıyor. Firmalar üretimlerini sipariş üzerine ya da dikim sezonlarına göre stok olarak gerçekleştiriyor. Bir firmadan örneğin 5 bin fide talep ediliyor ve tohumun fideye dönüşmesinde ortalama yüzde 10 kayıp olduğu için 5 bin fide için 6 bin tohum atılıyor. Sipariş üzerine olduğu için 5 binden az olması yerine bu kez 300-500 gibi rakamlarla fazla üretim yapılıyor."
"İkincisi firmalar stok üretimlerde binlerce fide üretiyor ve talebi bekliyor. Fidenin ömrü bir hafta. Bu bir hafta içinde üretime dönüşmemesi halinde çöpe atılıyor. Dolayısıyla siparişten doğan fazla üretimler ve diğer stok üretimlerle ilgili aslında ihtiyacı olan diğer bir firma veya alıcılar olabiliyor, fakat birbirlerinden haberleri olmadığından çöpe atılmak durumunda kalıyor. Bu site aracılığıyla şu an 23 firmanın fide bilgileri günlük güncelleniyor."
Bunun tamamıyla sosyal sorumluluk amaçlı yürütülen bir çalışma olduğunu aktaran Arif Güvenç, Biz bu konuda ticari bir beklenti içinde değiliz. Amacımız her yıl çöpe giden milyonlarca fidenin üretime dönüştürülmesi. Yaklaşık 1 ay önce kurulan site aracılığıyla şimdiden binlerce fide çöpe gitmek yerine üretime dönüştü. Sitede tür, çeşit, hazır olacağı tarihler, tepsi tipi, adet, fiyat ve firma gibi tüm bilgilere ulaşılabiliyor" diye konuştu.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)