Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde yaklaşık 40 kişinin çalıştığı çamaşır yıkama fabrikasında 19 Kasım 2014'te meydana gelen patlamada, çalışanlardan Nurten Uyar, Mediha Ünsal, Ali Çin, Döndü Atik ile Yaşar Kapar yaşamını yitirdi, 17 işçi de yaralandı. Olaydan sonra fabrika sahibi Yakup Arıkan, işletme müdürü Selçuk Nadir Erdiç, teknik müdür Ahmet Ergüven, yardımcısı Mehmet Büyükdeniz ile iş güvenliği uzmanı Nezaket Kaya hakkında 'Taksirle 1'den fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak' suçundan, Antalya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Kazayla ilgili buhar kazanının imalatını yapan Konya'daki firmanın yetkilisi Galip Yarar hakkında da tali kusurlu olarak dava açıldı.
İMALATÇI FİRMA SAHİBİ, KULLANICI HATASI
Davanın ikinci duruşmasına katılan buhar kazanı üretici firmanın sahibi Galip Yarar, ilk duruşmaya tebligat kendisine ulaşmadığı için katılmadığını söyledi. Çamaşır yıkama fabrikası sahibi sanık Yakup Arıkan'ın kendilerine yönelik suçlamalarına tepki gösteren Yarar, ifadesinde, buhar kazanında herhangi bir imalat hatası bulunmadığını iddia etti. Patlamaya, kazanın bakımının ihmal edilmesi ve yetkisiz kişilerin kullanmasının neden olduğunu öne süren Galip Yarar, "Kullanıcı hatası" diyerek suçlamaları kabul etmedi.
SANIKLARIN TUTUKLANMASI TALEP EDİLDİ
Mağdur avukatlarından Servet Aydın patlamada, beyanlara göre daha fazla para kazanmak için ağır bir ihmalin söz konusu olduğunu savundu. Aydın, kaza bakımının yetkili servislere yaptırılmaması ve bakımın ihmal edilmesinin bu olaya neden olduğunu öne sürdü. Patlamayla, Soma'daki maden faciası arasında benzerlik kuran avukat Aydın, sanıkların 'Taksirle ölüme sebebiyet vermekten' değil, 'Bilinçli taksir' ya da 'olası kasıtla birden fazla ölüme ve yaralanmaya sebebiyet vermek' suçundan cezalandırılması gerektiğini kaydetti.
Avukat Aydın, 27 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanması gereken sanıklar işletme sahibi Yakup Arıkan, işletme müdürü Selçuk Nadir Erdiç, teknik müdür Ahmet Ergüven ile yardımcısı Mehmet Büyükdeniz'in tutuklanmasını da istedi.
Sanık avukatları ise savunmalarında tutuklanma talebine karşı çıkarak müvekkilleri hakkındaki adli kontrol kararının kaldırılması gerektiğini savundu. Mahkeme heyeti, sanıkların tutuklanması talebini reddederek duruşmayı 1 Aralık'a erteledi.
KAZAN İMALATÇISINDAN İDDİALAR
Duruşma sonrası gazetecilere açıklama yapan buhar kazanı imalatçı firma sahibi Galip Yarar, patlamanı kullanıcı hatasından kaynaklandığını iddia etti. Ürettikleri kazanın güvenliğine 'kefil' olduklarını anlatan Yarar, şöyle dedi:
"Kazanımız, Makine Mühendisleri Odası'nın (MMO) 18 bar basınç testini geçti. İşletmenin basıncı 12 bar. Yeni nesil bir kazan. Kullanma kılavuzunda belirtmiş olduğumuz bakım talimatlarının hiçbiri yapılmamış. Bu konuda hiçbir kayıt yok. Günlük, haftalık, aylık, yıllık hiçbir bakım yok. Bilirkişinin olay günü raporunda kazanın susuz kaldığı belirtildi. MMO'nun raporu da bu yönde. Kazan susuz kaldığı için patlama meydana geldi. Yine kazanın başındaki kişinin de yetki belgesi bulunmuyor."
Mustafa KOZAK/ANTALYA, (DHA)-