Antalya'da 42 yıl önce kentin dışında kurulan genelev, Antalya Valiliği Zührevi Hastalıklar Fuhuşla Mücadele Komisyonu'nun aldığı 'taşınma' kararını yerine getirmediği için mühürlendi. 10 Mayıs tarihinde toplanan komisyon genelevlerin çalışma usul ve esaslarını düzenleyen 'Genel Kadınlar ve Genelevlerin Tabi Olacakları Hükümler ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Zührevi Hastalıklarla Mücadele' tüzüğünün 47 ve 48'inci maddeleri uyarınca genelevlerin resmi daire, ibadet, eğitim yerleri, spor sahaları ve genel toplanma, eğlence ve bayram yeri yakınında olamayacağı belirterek, Antalya genelevinin bu özelliğini yıllar içinde kaybettiği hükmüne vardı.
İl Zührevi Hastalıklar Fuhuşla Mücadele Komisyonu kararı doğrultusunda 20 Temmuz 2011 tarihinde genelevin işletmecisi olarak görünen S.S'ye gönderilen yazıda 15 gün içinde genelevin başka bir adrese nakli istendi. İlgili yazıyı takip eden 9 Ağustos tarihli yine Kepez Belediyesi Zabıta Müdürlüğü'nün yazısında genelevinin verilen süre içinde taşınmadığı ve bu nedenle Antalya Valiliği ve İl Emniyet Müdürlüğü'nün 18 Mart 2004 tarihli işyeri açma ve işletme izninin iptal edildiğini bildirdi. Antalya Genelevi, 2 gün izinsiz çalıştıklatan sonra bugün kapatıldı.
KONTROL EDİLİP MÜHÜRLENDİ
Mühürleme için Kepez Belediyesi Zabıta ekipleri 3 minibüs dolusu çevik kuvvet polisiyle bu sabah geneleve geldi. Zabıta ve polisleri genelevde erkekler karşıladı. Genelevde çalışan 20 kadına bugün işlerine gelmemelerini tembihlendiği belirtildi. Zabıta ekipleri genelevin bulunduğu alanda iki ayrı bloğu tek tek gezdi, odaları kontrol etti ve ardından iki bloğu da mühürledi. Ardından genelevin ana giriş kapısı da mühürlenirken genelev çalışanları hukuksuzlukla karşı karşıya olduklarını iddia etti.
'KISA SÜREDE TAŞINMAMIZ İSTENDİ'
Komisyonun taşınma kararına rağmen konuyla ilgili hiçbir kamu kurum ve kuruluşunun kendilerini yeni bir yer göstermediğini belirten genelevin sorumlusu Y., "Ev sahibi bile kiracısını 15 günde tahliye edemiyor. Bizden bu kadar kısa bir sürede taşınmamaz isteniyor" dedi. Mahallenin kendilerinden bir şikayeti bulunmadığını, etraflarının yüksek duvarlarla çevrili olduğunu ve dışarıya rahatsızlık vermemek için özel bir çaba sarf ettiklerini belirten Y., "Bizimle tek uğraşan mahalle muhtarıdır. Kendisi bizim buradan gitmemizle oluşacak rantın peşine düştü" iddiasında bulundu. Genelev sorumlusu Y. ayrıca Kepez Belediyesi'nin Antalya Valiliği ve İl Emniyet Müdürü tarafından verilen çalışma iznini iptal yetkisi bulunmadığını da savundu.
GENELEV KADINININ İSYANI
Mühürleme işleminin tamamlanmasından sonra çalıştığı geneleve gelen bir hayat kadını ise yüzünü eşarbıyla kapatarak muhtara ateş püskürdü. Kendisinin banka kredisiyle ev aldığı ve genelevde çalışmazsa borcunun nasıl ödeyeceğini soran hayat kadını, "Muhtara etek giydirip burada çalıştıracağım. Benim çoluğuma çocuğuma kim bakacak? Banka borcunu ben çalışmazsam kim ödeyecek?" diye konuştu.
YANINA CAMİ YAPTIRILMIŞTI
Antalya'da gecekondu yerleşiminin en yoğun olduğu Varsak yolu üzerinde bulunan genelevin kaldırılması için mahallede uzun bir süredir mücadele yürütülerken, 2009'da genelevin yanında cami inşaatı başlatılmıştı. Hz. Hamza Camii'nin inşaatı kısa sürede bitirilip hizmete açılırken cemaat, "Caminin yanında genelev olmaz" diyerek genelevin kaldırılmasını istedi. Kıblesi geneleve dönük camiin yaptırılması için kurulan Hz. Hamza Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkan Yardımcısı Mikail Güney, caminin inşatı sırasında yaptığı açıklamada "Yarın birilerinin başlatacağı ufacık bir provokasyon çok büyük olaylara neden olur. O zaman biz bu insanların önüne geçemeyiz" ifadelerine yer vermişti.
Emre BAYLAN/ ANTALYA, (DHA)