Finike'nin Gökbük Köyü'nde oturan Havana Yetim, Halk Eğitim Merkezi'nin açtığı Ahşap Boyama Kursu'na katıldı. Kursu başarıyla tamamlayan Yetim, burada öğrendiği boyama teknikleri sayesinde 32 yıllık aşkını kayınvalidesinden kalan çeyiz sandığına işledi. Antalya Sümer Dokuma Fabrikası'nda emekli olan Havana Yetim, daha önceden tanıdığı eşi 54 yaşındaki Mustafa Yetim'den 12 Eylül 1980 darbesinden kısa bir süre sonra ocak 1981'de evlenme teklifi aldı. Ancak Mustafa Yetim, Havana Yetim'in cevabını duyamadan Şubat 1981'de Antalya'da gözaltına alındı.
Burdur Eğitim Enstitüsü 1'inci sınıf öğrencisi olan Mustafa Yetim, daha sonra çıkarıldığı mahkemece çeşitli eylemlere karıştığı gerekçesiyle tutuklandı. 1.5 ay Antalya Cezaevi'nde yatan Yetim, önce Burdur Cezaevi'ne sevk edildi. Burada 16 ay kalan Yetim, İzmir Şirinyer Askeri Cezaevi'ne gönderildi. Mustafa Yetim, tahliye olduğu 1986 yılına kadar Burdur ve İzmir cezaevlerinden Havana Yetim'e aşk mektupları, şiirler ve fotoğraflar gönderdi. Aynı şekilde Havana Yetim de cezaevindeki sevdiğine cevap yazdı. 1986 yılında tahliye olan Mustafa Yetim, evine gelemeden askere gönderildi. Kars'ın Sarıkamış İlçesi'nde 18 ay askerlik yapan Mustafa Yetim, Aralık 1987'de evine döndü.
'EVET' DEMEK İÇİN 7 YIL BEKLEDİ
Mustafa Yetim sevdiklerine kavuşmanın mutluluğunu yaşarken, 7 yıl boyunca yüzünü hiç görmediği, sadece mektuplaştığı Mustafa Yetim'in Ocak 1981'de yaptığı evlilik teklifine Ocak 1988'de 'evet' yanıtını verdi. Aynı yıl evlendiklerini belirten Havana Yetim, eşiyle mutlu bir evlilikleri olduğunu söyledi. 21 yaşında Hasan Barış isminde bir çocukları olduğunu kaydeden Yetim, "Oğlum Belarus Devlet Üniversitesi'nde okuyor. Oğlum gidince kendime bir uğraşı bulmak istedim. Bu nedenle Halk Eğitim Merkezi'nin açtığı Ahşap Boyama Kursu'na katıldım. Kurstan öğrendiğim boyama teknikleriyle kalıcı bir şey yapmaya çalışırken kayınvalidemden kalan çeyiz sandığını boyamak aklıma geldi" dedi.
CEZAEVİ MEKTUPLARI ÇEYİZ SANDIĞINDA
Havana Yetim, eski sandığa yeni bir görünüm kazandırmaya çalıştığını söyledi. Yetim, "Çeyiz sandığını en iyi şekilde değerlendirmek istiyordum. Zorunlu ayrılık yıllarımızdaki mektup, şiir ve resimlerden oluşan anılarımızı, hatırası olan bu sandığa işleyerek tazeledik" diye konuştu.
OĞLUNA HEDİYE EDECEK
Eşinin yaptığı çalışmanın kendisine de sürpriz olduğunu anlatan Mustafa Yetim ise "Eşime kavuşabilmek için yıllarca bekledim. Tutuklu bulunduğum ve askerde olduğum süre içinde hiç görüşemedik. Cezaevinden eşime 250'ye yakın mektup gönderdim. Havana içlerinden bazılarını seçerek böyle bir çalışma yapmış. Böylelikle aşkımızı bir kadının en kıymetli eşyası olan çeyiz sandığına işledi. Bu sandığı ileride oğlumuza hediye edeceğiz" dedi.
Suat SÖĞÜT/FİNİKE (Antalya), (DHA)