GS'nin borcu 14 milyarı aştı
GS'nin borcu 14 milyarı aştı
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
27 Şubat 2019 Çarşamba - 10:56

3 aya kadar dayanabilen kurutulmuş et elde etti

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nde öğretim görevlisi Dr. Elif Aykın Dinçer, geliştirdiği cihazla protein değeri yüksek, tuz oranı düşük, soğuk zincire gereksinim duyulmayan, taşıması kolay,3 aya kadar oda sıcaklığında muhafaza edilen kurutulmuş et elde etti.

3 aya kadar dayanabilen kurutulmuş et elde etti
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Hayvanın sırt kası kullanılarak hazırlanan üründe minimal işlem ve gıda güvenliğini uyguladıklarını belirten Dr. Elif Aykın Dinçer, danışman hocası Prof. Dr. Mustafa Erbaş ile birlikte tasarladıkları cihazın patentini de aldıklarını söyledi. Dr. Dinçer, "Minimal işlem uygulanmak suretiyle kurutulmuş et elde etmek amacıyla düşük sıcaklıkta kurutma yapmak için bu cihazı tasarladık" dedi. Dr. Dinçer, etin kurutulma aşamasını ise şöyle anlattı: “Sırt kasını kullandığımız kurutulmuş et ürününde etler önce dilimleniyor sonra tuzlama yapılıyor. Normal olarak etin ağırlığını tartarak, yüzde 0,75 tuz kullanıyoruz. Yani 100 gram ete 0,75 tuz kullanıyoruz. Tuzlanan bu et yarım saat buzdolabında saklanıyor. Daha sonra etler tasarladığımız bu cihazın kancalarına asılıyor. Cihazın kapağı sıkı bir şekilde kapatıldıktan sonra pastörizasyon işlemi için etlerin yüzeyine 45 derecelik açıyla buhar jenaratöründen elde edilen buhar püskürtülüyor. Pastörizasyon işlemi tamamlandıktan sonra cihazın tabanında ve etlerin yüzeyinde biriken nem, vakum uygulamasıyla sistemden dışarı atılıyor. Ardından soğutma döngüsü çalıştırılarak 10 ile 20 santigrat derecede etlerin kurutma işlemi yapılıyor. Uzun süren bir kurutma işlemi ama etin kalitesini iyi koruyan bir işlem. Kurutma işlemi yaklaşık 10 saat sürüyor."

ANADOLU'DA GELENEKSEL YÖNTEM GÜNEŞTE KURUTMAK

Anadolu'da geçmişten günümüze insanların eti uzun süre muhafaza edebilme yöntemlerini aradıklarını hatırlatan Dr. Dinçer, “Bu yöntemler arasında etlerin tuzlandıktan sonra güneşte kurutulması en eski ve en bilinen muhafaza yöntemi olmuştur" dedi. Günümüzde piyasada olan bazı geleneksel et ürünlerinin yüksek sıcaklıkta ya da güneşte kurutulduğunu vurgulayan Dr. Dinçer, “Bu ürünler çeşitli katkı maddeleri içerebilmektedir. Mesela geleneksel ürünümüz olan pastırmada kürleme (nitrit nitrat ve tuzun birlikte kullanılması) uygulanıyor. Yani tuz ve nitrat gibi kimyasallar kullanılıyor. Piyasada bulunan bazı kurutulmuş et ürünlerinde yüzde 6-7 oranında tuz bulunurken, bizim ürettiğimizde tuz oranı yüzde 2. Bu da sağlık açından önemli. Bizim geliştirdiğimiz bu sistemde hedefimiz katkı maddesi kullanmadan, etin kalitesini koruyarak gıda güvenliğini de dikkate alarak kurutulmuş et üretmek" diye konuştu.

TATBİKAT VE OPERASYONA ÇIKAN ASKERLER İÇİN İDEAL ÜRÜN

Kurutulmuş eti özellikle ordu mensupları için üretmeyi hedeflediklerini belirten Dr. Dinçer, “Bu cihazda elde ettiğimiz ürünün su içeriği oldukça düşük. Hem depolama hem de taşıma maliyeti düşük. Elde ettiğimiz et, soğuk zincirine gereksinim duyulmadan oda sıcaklığında 3 ay bozulmadan muhafaza edilebilmekte. Ordu mensuplarına uygun, çünkü muhafazası ve taşıması kolay. Tuz oranı düşük olduğu için su tüketim ihtiyacı daha düşük. Dolayısıyla uzun süreli operasyon ve tatbikatlarda askerlerin protein ihtiyacını karşılayacak önemli bir gıda. Tuz oranı düşük olduğu için askerin yanında çok fazla su taşımasına da gerek yok" ifadelerini kullandı.

Geliştirdikleri sistemle kurutulan etin sporcular için de ideal olacağını belirten Dr. Dinçer, ayrıca uzun süreli yolculuklarda da rahatlıkla tüketilebileceğini sözlerine ekledi.

REKABETÇİ BİR ÜRÜN OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ

Türkiye'de kurutulmuş et ürününün kısıtlı tüketildiğini vurgulayan Dr. Dinçer, “Geleneksel olarak pastırma tüketiliyor. Yine bir başka ticari ürün daha var piyasada kurutulmuş et olarak ama bu ürün de yüksek sıcaklıkta kurutulmuş bir et. Bizim sistemle kurutulan et ürünü yok. Bu nedenle rekabetçi bir ürün olacağını düşünüyoruz. Patentimizi aldık, ilgili firmalarla görüşmelerimiz sürüyor" dedi.

AKDENIZ UNIVERSITESI MUHENDISLIK FAKULTESI GIDA MUHENDISLIGI BOLUMU'NDEN DR. ELIF AYKIN DINCER, GELISTIRDIGI CIHAZLA PROTEIN DEGERI YUKSEK, TUZ ORANI DUSUK, SOGUK ZINCIRE GEREKSINIM DUYULMAYAN, TASIMASI KOLAY, 3 AYA KADAR ODA SICAKLIGINDA MUHAFAZA EDILEN KURUTULMUS ET ELDE ETTI.(FOTO:SELMA KUNAR/ANTALYA-DHA)

AKDENIZ UNIVERSITESI MUHENDISLIK FAKULTESI GIDA MUHENDISLIGI BOLUMU'NDEN DR. ELIF AYKIN DINCER, GELISTIRDIGI CIHAZLA PROTEIN DEGERI YUKSEK, TUZ ORANI DUSUK, SOGUK ZINCIRE GEREKSINIM DUYULMAYAN, TASIMASI KOLAY, 3 AYA KADAR ODA SICAKLIGINDA MUHAFAZA EDILEN KURUTULMUS ET ELDE ETTI.(FOTO:SELMA KUNAR/ANTALYA-DHA)

AKDENIZ UNIVERSITESI MUHENDISLIK FAKULTESI GIDA MUHENDISLIGI BOLUMU'NDEN DR. ELIF AYKIN DINCER, GELISTIRDIGI CIHAZLA PROTEIN DEGERI YUKSEK, TUZ ORANI DUSUK, SOGUK ZINCIRE GEREKSINIM DUYULMAYAN, TASIMASI KOLAY, 3 AYA KADAR ODA SICAKLIGINDA MUHAFAZA EDILEN KURUTULMUS ET ELDE ETTI.(FOTO:SELMA KUNAR/ANTALYA-DHA)

AKDENIZ UNIVERSITESI MUHENDISLIK FAKULTESI GIDA MUHENDISLIGI BOLUMU'NDEN DR. ELIF AYKIN DINCER, GELISTIRDIGI CIHAZLA PROTEIN DEGERI YUKSEK, TUZ ORANI DUSUK, SOGUK ZINCIRE GEREKSINIM DUYULMAYAN, TASIMASI KOLAY, 3 AYA KADAR ODA SICAKLIGINDA MUHAFAZA EDILEN KURUTULMUS ET ELDE ETTI.(FOTO:SELMA KUNAR/ANTALYA-DHA)

Selma KUNAR/ANTALYA, (DHA)

 
Eskişehir'de atölyede patlama: 1 ölü
 
Çöp kamyonunun çarptığı küçük Filiz öldü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AÜ, Anadolu Erenlerini araştıracak
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Tasavvuf Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu.
Akdeniz Üniversitesi GSF'de 20'nci yıl sergisi
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi'nin (GSF) kuruluşunun ...
Büyükşehir'den öğrencilere ücretsiz çamaşırhane
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi tarafından Akdeniz Üniversitesi (AÜ) öğrencilerine ...
 
Akdeniz Üniversitesi'nde bireysel gelişim semineri
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Yaşlılık Çalışmaları ...
Fırat Yılmaz Çakıroğlu, ölüm yıl dönümünde anıldı
AKDENİZ Üniversitesi'nde ülkücü gençler, 4 yıl önce Ege Üniversitesi'nde ...
Prof. Dr. Gültekin emekli oldu
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı ...
 
Dr. Hasan Ünal Meslek Yüksekokulu açıldı
ANTALYA'nın Demre ilçesinde Demre Eğitim Vakfı (DEMVAK) öncülüğünde, iş ...
Demre MYO binası tamamlandı
ANTALYA'nın Demre ilçesinde Demre Eğitim Vakfı (DEMVAK) öncülüğünde, iş ...
Antalya Hukuk Fakültesi Dekanı Dülger, hayatını kaybetti
ANTALYA Bilim Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Dülger(55), ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva