Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu hafta sonu yapılan ve 1500’ün üzerinde katılımcının ders aldığı atölyede, antikçağdan günümüze peynirin yapımından bugünkü peynir varlığımıza, peynir çeşitlerinden peynir yapımına kadar çok sayıda bilgi paylaşıldı. Atölyeye Kıbrıs, İngiltere, Almanya, Singapur, Malta, Avusturya, Ürdün, Rusya, ABD, İsviçre’den katılımlar oldu.
Peynir Atölyesi’nde Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seval Sevgi Kırdar, antik çağlardan günümüze peynirin serüvenini anlattı. Peynirin 8 bin yıllık geçmişi olduğunu kaydeden Kırdar, “İmparatorluklar ve aristokrasiden, seramik ve yazıdan, metal aletlerden ve silahlardan önce peynir vardı" diyerek sözlerine başladı. Arkeolojik kazılarda Polonya topraklarında bulunan peynir süzgeçlerinin 7 bin 500 yılık olduğuna dikkat çeken Kırdar, “Cilalı taş devrinde hayvanların evcilleştirilmelerinden sonra Akdeniz kıyılarında Mezopotamya’da veya bugünkü güney batı Asya denilen İndus Vadisi’nde çobanlar tarafından peynirin yapıldığı sanılmaktadır" dedi. Kırdar, Yunanlılar ve Romalıların peynir yaparken sütü kestirmek için incir sütü, kuzu ve oğlak şirdeni, deve dikeni çiçeği, yaban safran taneleri, sirke ve eşek sütünü kullandıklarını anlattı.
4 BİN ÇEŞİT PEYNİR
Dede Korkut hikayelerinde süt, kaymak ve peynirin bolluğun varlık ölçüsü olarak ifade edildiğini anlatan Kırdar, Van otlu peynirinin bir hekim tarafından ilaç niyetine hazırlandığına dikkat çekti. Dünyada 4 bin çeşit peynir bulunduğunu, ülkemizde 200 peynir çeşidi olduğunu kaydeden Kırdar, “Türkiye bir peynir ülkesidir. Kaydı olmamakla birlikte daha fazla peynirimizin olduğunu biliyoruz" dedi. Avrupa Birliği’nde 248 tescilli peynir bulunduğunu, Türkiye’de ise sadece 15 coğrafi işaretli peynir çeşidi olduğunu belirten Kırdar, “AB nezdinde tescilli peynirimizin olmaması büyük eksiklik" dedi. Kırdar, Karaman Divle obruk peynirinin dünyanın en iyi 5 tulum peyniri arasında sayıldığına dikkat çekti. Peynirin sağlık yönünden etkilerini de anlatan Prof. Dr. Kırdar, yatmadan yarım saat önce yenilen peynirin uyku kalitesini artırdığını, peynirin içerisinde bulunan triptofan adlı aminoasitin stresi azaltarak uyku kalitesini artırdığını kaydetti.
CANLI YAYINDA PEYNİR YAPTI
Peynir Atölyesi’nde ders veren Süt Rüyası Kurucusu Öznur Apaydın Arıkan, ev yoğurdu, labne peyniri, tatlı lor yapımını uygulamalı anlattı. Arıkan, süt ürünleri yapımının püf noktalarıyla ilgili katılımcılara bilgi verdi. 2019 yılında düzenlenen 10. YÖREX’e katılarak peynir yapımını anlattığını anımsatan Arıkan, “Peynir yapımına ilginin her geçen gün arttığını gözlemliyorum. Umarım geleneksel yöntemleri kuşaktan kuşağa aktarırız" dedi.
ANTALYA, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |