Balkondaki saç spreyi kutuları patladı
Balkondaki saç spreyi kutuları patladı
Doyran Göleti, su tutmaya başladı
Doyran Göleti, su tutmaya başladı
ANSİAD'da ödül gecesi
ANSİAD'da ödül gecesi
Motosikletle tehlikeyi hareketler
Motosikletle tehlikeyi hareketler
27 Aralık 2016 Salı - 10:01

12 yıl sonra 1000 yaşına girecek

ANTALYA'nın Elmalı İlçesi Kızlar Sivrisi Dağı eteklerindeki 1520 metre rakımdaki Sedir Araştırma Ormanı'nda bulunan 'Şah Ardıç', 12 yıl sonra 1000 yaşına girecek. Bu durum, Türkiye'nin değişik bölgelerinden aynı yaştaki ağaçları söküp Antalya'daki EXPO alanına taşıyanları hatırlattı.

12 yıl sonra 1000 yaşına girecek
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya'da doğa yürüyüş grupları ve dağcıların en gözde bölgelerinden Elmalı İlçesi'ndeki Kızlar Sivrisi Dağı'nın eteklerinde bulunan anıt ağaçlar büyük ilgi çekiyor. Batı Toroslar'ın en yüksek zirvesi 3086 metre yüksekliğe sahip Kızlar Sivrisi Dağı'nın eteklerinde 1520 metre rakımda bulunan Sedir Araştırma Ormanı, yüzlerce yıllık anıt ağaçları da barındırıyor. 2010 yılında Batı Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü ekipleri tarafından ölçümü yapılan Şah Ardıç 988 yaşında. Şah Ardıç'ın çapı 2.42 metre, boyu da 22.8 metre. Aynı ormanda bulunan 897 yaşındaki 'Koca Sedir'in ise çapı 2.29, boyu 32.5 metre. 

BİN YIL ÖNCESİNİN GENETİĞİ

Bölgeye doğa yürüyüşleri düzenleyen Patika Doğa Yürüyüş Grubu'nun kurucusu orman yüksek mühendisi Nusret Yakışıklı, yaşlı ağaçların öneminin ülkemizde ne yazık ki tam kavranamadığını söyledi. Yaşlı ağaçlar ya da yaşlı ormanların genç ormanların dedesi olduğunu dile getiren Nusret Yakışıklı, “Zengin yaşam formlarını içinde barındırır. Sayısız faydalı mikroorganizmaların, yosun, liken, mantar çeşitlerinin hatta kuşlar ve memelilerin sığınağıdır. Tabiata yararlı böceklerin mekanıdır. Genetik ve biyolojik çeşitlilik açısından ve mikro iklim dengeleyiciliği açısından önemlidir. Bin yıl öncesinin genetiğini günümüze taşımış bir canlı var karşınızda, heyecan verici değil mi? Uzun yaşama nedenleri araştırılsa kitapları, kütüphaneleri doldurur" diye konuştu.

BİYOLOJİK VE TURİZM AÇISINDAN ÖNEMLİ

Yaşlı ağaçları ziyaret ve onunla fotoğraf çektirme isteğinin dünyada olduğu gibi ülkemizde de yavaş yavaş ilgi odağı olmaya başladığını belirten Yakışıklı, şöyle dedi:

“ABD'de yaşlı Sekoya ormanının yılda 18 milyon ziyaretçisi olduğu söyleniyor. Ülkemizde yaşlı ağaçların korunması biyolojik açıdan zorunluluk olduğu gibi turizm açısından da gereklilik arz ediyor. Ancak ne yazık ki ormanları yönetme sorumluluğu olan Orman Genel Müdürlüğü birçok konuda olduğu gibi yaşlı ağaçlar konusunda da ilgisiz, hatta zarar verici rol üsleniyor. Geçmiş dönemlerde daha yoğun olan ancak günümüzde de örneklerine rastladığımız orman işletmecilerinin 'temiz işletmecilik' yaklaşımından dolayı ormanlar ve yaşlı ormanlar geleneksel ve bilinçli olarak temizleniyor. Yaşlı ağaçlar bakımsız ormanın bir işareti olarak kabul edilerek, çok değerli yakacak odun olarak görülüyor. Ormanları biyolojik varlıktan öte ekonomik varlık olarak gören zihniyet yaşlı ormanlara zarar vermeye devam ediyor."

FARK EDİLMEYİ BEKLİYORLAR

Yaşlı ağaçların bulunduğu ormanların, hastalık, böcek, iklim değişikliğine karşı genç, düzenli ve çürük gövdelerden arındırılmış yapay ormanlardan daha dirençli olduğuna işaret eden Nusret Yakışıklı, “Yaşlı ağaçlar, diğer ağaçlar için de organik madde ve besin sağlayarak ormanı daha verimli hale getiriyor. Toprak erozyonunu önlüyor, karbon depolayarak iklim değişikliğinin bazı etkilerini azaltıyor. Biyolojik çeşitliliğin korunması yalnız korunan alanlarda değil, işletme ormanlarında da dikkatle ele alınması gereken bir konu. Bu nedenle, orman ekosistemine müdahalenin minimum düzeyde tutulması, yaşlı ve bakir ormanların en azından bir kısmının kendi haline bırakılması dünyada olduğu gibi Türkiye'de de giderek yaygınlaşan doğaya yakın ormancılık anlayışına en uygun yaklaşım. Ancak bunun gerçekleşebilmesi, orman kaynaklarının kullanımını planlayan ve bu alanları yönetenler arasındaki geleneksel anlayışın değişmesine ve doğa-dostu yaklaşımların içselleştirilmesine bağlı. Yine de dağlarda tek tük kalmış yaşlı ağaçlar fark edilmeyi bekliyor" diye konuştu.

ANTALYA'NIN ELMALI ILCESI KIZLAR SIVRISI DAGI ETEKLERINDEKI 1520 METRE RAKIMDAKI SEDIR ARASTIRMA ORMANI'NDA BULUNAN 'SAH ARDIC', 12 YIL SONRA 1000 YASINA GIRECEK. 2010 YILINDA YAPILAN OLCUMDE O ZAMAN 982 YASILDA OLDUGU BELIRTILMIS. (FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA'NIN ELMALI ILCESI KIZLAR SIVRISI DAGI ETEKLERINDEKI 1520 METRE RAKIMDAKI SEDIR ARASTIRMA ORMANI'NDA BULUNAN 'SAH ARDIC', 12 YIL SONRA 1000 YASINA GIRECEK.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA'NIN ELMALI ILCESI KIZLAR SIVRISI DAGI ETEKLERINDEKI 1520 METRE RAKIMDAKI SEDIR ARASTIRMA ORMANI'NDA BULUNAN 'SAH ARDIC', 12 YIL SONRA 1000 YASINA GIRECEK.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA'NIN ELMALI ILCESI KIZLAR SIVRISI DAGI ETEKLERINDEKI 1520 METRE RAKIMDAKI SEDIR ARASTIRMA ORMANI'NDA 2.29 METRE CAP VE 32.5 METRE BOYA SAHIP 897 YASINDA 'KOCA SEDIR' (FOTODAKI)  DE BULUNUYOR. (NUSRET YAKISIKLI) (FOTO:ANTALYA-DHA)

Fotoğraflar: Mehmet ÇINAR/ ANTALYA, (DHA) 

 
Serik'te feci kaza; baba-oğul öldü
 
Balıkçının ekmek teknesi kundaklandı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
MURAT PAŞA 27 Aralık 2016 Salı 13:08

ARDICIN SAHİLDE YAŞAMAYACAĞINI BİLİYORLARDIR HERHALDE.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Serik'te feci kaza; baba-oğul öldü
ANTALYA’nın Serik İlçesi’nde TIR’a arkadan çarpan minibüste sürücü 43 ...
Antalya-Kırıkkale hattında canlı FETÖ ifadeleri
KIRIKKALE'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin ...
Alanya'da kardan mahsur kalan 15 kişi ve 300 koyun kurtarıldı
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde kar yağışı nedeniyle yaylada mahsur kalan ...
 
Antalya'da nostalji rüzgarı esti
TÜRKİYE tarihinde iz bırakmış Murat 124 otomobil ve Jawa motosiklet kullanıcıları, ...
FETÖ şüphelisi 32 kişi adliyede
ANTALYA'da, FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında örgüte mali destek ...
Ali Tüzün'e dolandırıcılık davası
ANTALYA'da, Otobüsçüler Odası eski Başkanı Ali Tüzün hakkında, dolandırıcılık ...
 
Annesiyle tartışan üvey babasını bıçaklayıp öldürdü
ANTALYA'nın Serik İlçesi'nde 19 yaşındaki B.C.G., evine ziyarete gittiği ...
'Antalya ekonomisi yüzde 20 küçüldü'
ATSO Başkanı Davut Çetin, Rusya ile yaşanan uçak krizi başta olmak üzere ...
Ruhsat skandalını mahkeme durdurdu
ANTALYA'nın Gündoğmuş İlçesi'nde bir firmanın mermer ocağı başvurusuna, ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'da kuzular kurda emanet
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Kırmızı karta karşı boykot
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Dünya ısınmaya devam ediyor
İsa Altun
İsa Altun
DARK WEB'E DİKKAT! 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Çok şükür, çok şükür…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ocak ayının ilk yarısında işinizle ilgili yeni kararlar almaya hazırsınız. Mesleki olarak atacağınız adımlarda finansal ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva