AFYONKARAHİSAR'ın Şuhut İlçesi'nde TOKİ tarafından inşa ettirilen ve Temmuz ayında hizmete giren 75 yataklı Şuhut Devlet Hastanesi'nde katarakt ameliyatı yapılmaya başlandı. Şuhut Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Hazım Bozca, 12 bin nüfuslu bir ilçede katarakt ameliyatı yapılmasının önemine dikkat çekti.
Dr. Bozca, 15 Eylül'de ameliyathanenin de hizmete girmesi ve gerekli tıbbi malzemelerin gelmesiyle katarakt ameliyatlarına başlandığını belirterek, ilk hastanın çarşamba günü ameliyat olduğunu, ardından 3 hastanın daha katarakt operasyonu geçirdiğini söyledi. Dr. Bozca, "Hastanemiz, bulunduğu bölge itibariyle en üst düzeyde hizmet vermekte. Tıbbi cihaz ve donanım bakımından en üst düzey ve kalitede cihazlar hastanemizde bulunmakta. 12 bin nüfuslu bir ilçe hastanemizde, katarakt ameliyat yapılması konusunda kendimizi şanslı hissediyoruz" dedi.
ORTOPEDİ AMELİYATLARI DA ŞUHUT'TA
Hastanede katarakt dışında diğer ameliyatların da yapıldığını hatırlatan Dr. Bozca, "2 ay önce ortopedi uzmanımız da göreve başladı. Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'nden bir skopi cihazı temin edildi. Bu cihazın hizmete girmesiyle, ortopedi ameliyatları da ameliyathanemizde yapılmaya başlanacak. Kırık ve çıkık gibi müdahale gerektiren hastalarımız, artık ilçemizde ameliyat edilebilecek. Hastanemizde genel cerrahi, kadın doğum ve üroloji ameliyatları devam etmekte. Kapalı safra kesesi, kapalı prostat ameliyatları, taş ameliyatları da yapılmakta" diye konuştu.
350 BİN LİRALIK CİHAZ YATIRIMI
Katarakt ameliyatını gerçekleştiren Op. Dr. Yunus Bulğu da göz ameliyatlarının modern cihazlarla yapılabildiğine dikkati çekti. Bulğu, "Bu düzeyde nüfusa sahip bir ilçede katarakt ameliyatı yapıldığını görmek mümkün değil. Katarakt dışında şaşılık, et üremesi gibi ameliyatlar da yapıyoruz. Göz ameliyatları ileri teknoloji gerektiren ameliyatlardır. Bizim şu anda 350 bin liranın üzerinde cihaz envanterimiz var. Katarakt ameliyatı yapılması için fako cihazına ihtiyaç duyuyoruz. O cihaz da Şuhut'a getirildi. Biyometri cihazı satın alındı, mikroskopi cihazı satın alındı" ifadelerini kullandı.
AMELİYATTAN ÖNCE VE SONRA KONTROL
Katarakt ameliyatı geçiren hastaların durumlarını kontrol ettiklerini belirten Bulğu, şöyle devam etti:
"Katarakt ameliyatı, hastanın durumuna, hastanın göz yapısına, kataraktın sertlik durumuna göre değişmekte, ortalama yarım saat sürmekte. Bir gün öncesinden hastamızı hastanemize yatırıp, kontrollerini yapıyoruz. Ameliyattan önce de son kontrolleri yapıp ameliyathaneye alıyoruz. Lokal ya da genel anestezi ile yapabiliyoruz. Ertesi gün gözünü açıp kontrollerini yapıyoruz, 3'üncü ve 10'uncu günlerde de kontrol yapıyoruz."
Murat ARISOY/ŞUHUT, (DHA)