Kaş Belediye Meclis Üyesi Mustafa Özen 2 oğluyla dededen kalma dondurmacılık mesleğini sürdürüyor. Keçi ve inek sütünün taze sağımının ardından kaynatılmasıyla başlayan dondurma yapımında, süte belirli oranda salep ve şeker pancarından üretilen toz şeker ilave ediliyor. Karıştırılarak soğutulup koyulaştırılan karışım, ardından eski tip dondurma makinesine dökülüyor. Burada 15 dakika yoğrulan karışım dondurmaya dönüşüyor. Üretilen dondurma, derin dondurucularda bir gün şoklanıyor. Aile günde yaklaşık 100 kilo sütten 100 kilo dondurma üretiyor. Üretilen dondurma bölgedeki marketlere toptan satılıyor. Derin dondurucusu bulunan araçlarla da yerleşim yerlerinde perakende olarak satılıyor.
'ÖZELLİĞİ YANIK TADI
Mustafa Özen yaklaşık bir asırdır bu şekilde dondurma ürettiklerini, eskiye göre tek farkın ise yoğrulma işinin makineyle yapılması olduğunu söyledi. Ailede bu işi yapan 4'üncü kuşak olduğunu kaydeden Mustafa Özen, "Kaş'ta dondurma denince, Kasaba dondurmasını, yanık tadı verdiğimiz için bu dondurmayı arıyorlar. Bu dondurmaya yanık bir tat veririz. Hiçbir katkısı yoktur" diye konuştu.
İstanbul'dan tatile gelen Erhan Çalışkan da "Gayet lezzetli bir dondurma. Yanık bir tadı var. Tadı piyasadaki dondurmalara hiç benzemiyor. Herkesin gelip bunu tatmasını tavsiye ederim" dedi. (DHA)