Havanın ısınmasıyla tarla, bahçe ve piknik alanlarında görülebilecek yılan sokmalarına karşı halkın dikkatli olması gerektiğini söyleyen Doç.Dr. Cem Oktay, Türkiye'de 40 tür yılan cinsi bulunduğunu, bunun yarısının çok zehirli, 2 türünün yarı zehirli, 18'inin ise zehirsiz olduğunu vurguladı. Doç.Dr. Oktay, "Ülkemizde engerek, çıngıraklı yılan, mercan ve kobra yılanları zehirli. Sokmaları halinde ciddi zehirlenmeler görülmektedir" dedi.
Yılan sokmalarında kişide kalp ve damar hastalıkları, şeker, tansiyon ve böbrek yetmezliği durumu varsa, aşırı alkol alınmışsa, ölümle de sonuçlanabileceğini aktaran Doç.Dr. Cem Oktay, "Yılan sokmalarına tedavi uygulanmazsa ciddi yaralanmalara ve bazen de organ kayıplarına neden olabilir. Her yılan sokması, zehirli yılan sokması değildir. Zehirli yılan sokmalarında da her zaman yılan zehrini boşaltmayabilir. Bununla birlikte ilk yardım kurallarını bilmek hayat kurtarıcı, sakatlıkları önleyici olabilir" diye konuştu.
YILAN SOKMASININ ETKİLERİ
Yılan zehirlenmesinin etkisinin üç şekilde kendisini gösterdiğini kaydeden Doç.Dr. Oktay, "Yılan sokmalarında, sinir dokusu, kan pıhtılaşma sistemi ile kalp-dolaşım sisteminde olumsuz etkiler meydana gelir. Engerek ya da çıngıraklı yılan zehirlenmelerinde 'hematoksik' dediğimiz kırmızı kan hücrelerinde parçalanma, trombosit sayısında düşme, damar içi pıhtılaşma ön planda olur" dedi.
BULANIK GÖRME BAŞLAR
Yılanın soktuğu yerde 10 dakika içinde ağrı, şişme, ödem meydana geleceğini belirten Doç.Dr. Cem Oktay, şunları anlattı:
"Tedavi edilmediği takdirde ödem hızla ilerleyerek birkaç saat içinde tüm ekstremiteye yayılır. Hasta titremeden şikayetçi olduğu halde deri ısısı ve genel vücut ısısı yükselmiştir, halsizlik, bulantı, kusma, susuzluk hissi mevcuttur. Ağızda ve dudaklarda metalik tat ya da lastik tadı oluşur. Baş ağrısı, bulanık görme ortaya çıkar. Orta ve ağır zehirlenmelerde, sokulan yerde 3-6 saat içinde morarma oluşur. Tedavi görmeyen vakalarda kan damarlarında pıhtı oluşur ve sokma yerinin etrafında doku ölümü başlar."
SAKIN ZEHİRİ EMMEYİN
Yılan sokmalarında, ilk yardımın önemli olduğunu ifade eden Doç.Dr. Oktay, sokulan yerin, ovuşturulmadan bol su ile yıkanması gerektiğini söyledi. Yılanın soktuğu yerin üst kısmının çok sıkı olmamak kaydıyla bağlandıktan sonra, ön kısmı kesilen temiz bir enjektörle, bir çeşit emme pompası oluşturularak zehrin boşaltılabileceğini anlatan Doç.Dr. Oktay, "Bunun ısırılmadan sonraki 15 dakika içinde yapılması çok faydalıdır. Ağızla emme yapılmamalıdır. Bu ağız yoluyla zehirlenmelere neden olabilir" dedi.
Doç.Dr. Cem Oktay, ısırılan kişinin alkollü içki içmesine izin verilmemesi gerektiğini belirterek, en kısa zamanda hastaneye kaldırılmasının önemini vurguladı.