Bu projemiz diğer noktalarımızda da devam edecek" dedi.
Faaliyet alanı Antalya, Burdur ve Isparta illerini kapsayan Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, merkezi Burdur'da bulunan bölge müdürlüğüne bağlı 7 milli park bulunduğunu söyledi. Bunlardan 5'inin Antalya'da, diğer 2'sinin ise Isparta'da bulunduğunu aktaran Yılmaztürk, müdürlük sahasında 8 tabiat parkı, 16 sulak alan, 11 yaban hayatı geliştirme sahası, 9 da deniz kaplumbağası yumurtlama noktası olduğunu kaydetti.
'YABAN HAYATIN GELİŞMESİNİ SAĞLIYORUZ'
Giden Gelmez ve Kıbrısçık gibi alanları koruma altına aldıklarını ve bu sahaların içindeki yaban hayatın potansiyelini tespit ederek, bir planlama yaptıklarını vurgulayan Yılmaztürk, "Bu planlama dahilinde burada yaban hayatını koruyarak, bir takım iyileştirmeler yaparak o yaban hayatın gelişmesini sağlıyoruz. Burada da belli bir olgunluğa, belli bir popülasyona ulaşıldığı zaman da buradan hasılat da alıyoruz. Tamamen bir koruma sahası değil. Bu alanlarımızda Alageyik üretme istasyonumuz da bulunuyor" dedi.
OCAK ALANLARININ DOĞAYA KAZANDIRILMASI
Bölgede doğada oluşan tahribat ve bozulmalara karşı nasıl çözüm üretebileceklerine yönelik çalışmalar yaptıklarından bahseden Adnan Yılmaztürk, "Bu çalışmalarımızı da Süleyman Demirel Üniversitesi'nin ilgili bölümleriyle yapıyoruz. Son zamanlarda Antalya, Burdur ve Isparta'da çok yoğunlaşan taş ve mermer ocakları bulunuyor. Bunun en önemli nedeni de burada bulunan mermerin dünya piyasasında çok önemli bir yere sahip olması. Mermer ocaklarının rehabilitasyonu, yani restore edilerek doğaya kazandırılması, bitkilendirilmesi ve bu yerlerin piknik alanı gibi değişik amaçlarla kullanılması üzerine çalışmalar yürütüyoruz" diye konuştu.
'20 YILLIK TESİSLERLE HİZMET VERİLİYOR'
Antalya'nın turizm açısından kullanılabilir günübirlik ya da kamp alanları açısından dünya çapında gözde olduğunu da kaydeden Adnan Yılmaztürk, bunların çoğunda yaklaşık 20 yıllık tesislerle hizmet verilmeye çalışıldığını aktardı. Bunların bir kısmı ihaleyle kiraya verildiği için çok fazla müdahale şanslarının olmadığını anlatan Yılmaztürk, en azından mevcut şartlarla en iyi hizmeti verebilmeleri için denetimler yaptıklarını vurguladı. Bu alanlarda özellikle katı atığa çok dikkat ettiklerini belirten Yılmaztürk, kiracılardan teslim alınan, süresi dolan ya da yükümlülüklerini yerine getirmeyip sözleşmesi feshedilen alanları da hızlı şekilde projelendirerek daha iyi şekilde halka kazandırmaya çalıştıklarını söyledi.
'TOPÇAM BAŞLANGIÇ PROJEMİZ'
Bu kapsamda Topçam mesire alanında proje yaptıklarını belirten Yılmaztürk, "Avrupa standartlarının üzerine çıktık. Topçam projemiz Antalya'da bir başlangıç niteliğindedir. Üst düzey bir alan düzenledik. Burada gerek vatandaşlarımız, gerek engelli arkadaşlarımız ve gerekse çocuklarımızın çok daha verimli bir şekilde kullanacağı çağdaş bir yer yapıyoruz. Topçam projemiz kısa bir süre içerisinde biterek hizmete girecek. Şu anda üçüncü ve son etabını yapıyoruz. İnşallah açılışını yaptığımız zaman, tamamen kendi örf ve adetlerimize uygun bir tasarımla kendi insanlarımızın tüm ihtiyaçlarını görebilecek bir şekilde hazırlıyoruz" şeklinde konuştu.
Bu tip mesire alanlarındaki en büyük handikabın ziyaretçi yönetimi olduğuna işaret eden Adnan Yılmaztürk, giriş kapısında başlayıp çıkışına kadar devam edecek şekilde otomatik sistemde çalışma yapılacağına dikkati çekti.
Saffet YENİGÜN/KEMER, (DHA) -