Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
29 Mayıs 2014 Perşembe - 13:32

'Tiroit bezi yaşamsal öneme sahip'

BÜYÜME, gelişme, enerji oluşumu ve kullanımı, vücut ısısının devamlılığı dahil her türlü metabolizma faaliyetinin normal şekilde sürdürülebilmesinde önemli role sahip olan tiroit bezi, gereğinden az ya da çok hormon salgılaması halinde önemli sağlık sorunlarına yol açıyor.

 Tiroit bezi yaşamsal öneme sahip
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Sarı, 25 Mayıs Dünya Tiroit Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, "Tiroit bezi vücudumuz için hayati öneme sahip. Tiroit hormonunun gereğinden az ya da fazla salgılanması vücutta ciddi rahatsızlıklara neden olabilir" uyarısında bulundu.
 
Hastalığın boyunda şişlik, geçmeyen öksürük, nefes alma ve yutkunma zorluğu, ses kısıklığı, kilo alma ya da verme gibi belirtilerle ortaya çıktığını anlatan Prof. Dr. Sarı, ayrıca tiroit hormonunun gebelikteki önemine vurgu yaptı. Prof. Dr. Sarı, "Her kadın gebelik öncesi ve gebelik sırasında tiroit hormonları açısından değerlendirilmelidir. Çünkü tiroit hormon eksikliği olan kadınların gebe kalamama ve düşük riski yüksektir. Bebeklerinde de büyüme ve zeka geriliği oluşabilir" diye konuştu.
 
GUATR NEDİR, NEDEN OLUŞUR
 
Tiroit bezinin boynun iki yanında bulunan iç salgı bezi olduğunu aktaran Prof. Dr. Ramazan Sarı, şu bilgileri verdi:
 
"Tiroit bezi, normal ağırlığı yaklaşık 20 gram kadar olup, herhangi bir nedenle büyümesine guatr denir. Nodül olmaksızın tiroit büyümesi basit (diffüz) guatr, nodüllü tiroit büyümesi nodüler guatr olarak adlandırılır. Guatr oluşumunda iyot elementinin gıda ile yetersiz alınması, genetik yatkınlık, çevresel ve kişisel özellikler gibi değişik faktörler etkili olmaktadır. Ayrıca bizim yaptığımız bir çalışmada obezite ile tiroit büyüklüğünün sıkı ilişkisi olduğunu gösterdik."
 
TİROİT HORMONLARI NEDEN ÖNEMLİDİR
 
Tiroit hormonunun vücutta büyüme, gelişme, enerji oluşumu ve kullanımı, vücut ısısının sağlanması ve devamlılığı gibi her türlü metabolizma faaliyetinin normal şekilde sürdürülebilmesi için önemli roller üstlendiğini dile getiren Prof. Dr. Sarı, "Dolayısıyla tiroit hormonunun gereğinden az ya da fazla salgılanması vücuttaki her organ üzerinde ciddi rahatsızlıklara sebep olabiliyor" dedi.
 
BELİRTİLERİ VE BULGULARI
 
Tiroit bezinin az ya da çok çalışmasına göre farklı hastalıklara yol açtığını kaydeden Prof. Dr. Sarı, bu hastalıkları ve belirtilerini şöyle anlattı:
 
"Çeşitli hastalıklarda tiroit hormonlarının fazla üretilip salgılanması (hipertiroidi) ya da olması gerekenden az üretilmesi ve salgılanması (hipotiroidi) söz konusu olabilir. Salgının fazla olması durumunda çarpıntı, aşırı iştah ve yemek yemeye rağmen kilo kaybı, sinirlilik, ellerde titreme, terleme, saç dökülmesi, kas ağrısı, ishal gibi şikayetler oluşur. Salgının yetersiz olması halinde hareketlerde yavaşlama, halsizlik, yorgunluk, uyuma isteği, saç dökülmesi, vücutta su tutulması ve kilo artışı, ciltte kuruma, ses kısıklığı, kabızlık, kadınlarda adet düzensizliği gibi şikâyetler ortaya çıkar."
 
Prof. Dr. Sarı, tiroit bezinin yapısal hastalıklarındaysa nodüllerin sayı ve büyüklüğüne göre boyunda şişlik, nefes borusuna basınç nedeniyle öksürük veya ilerlemiş olgularda nefes almada zorluk, yemek borusuna baskı yüzünden yutkunma zorluğu, ses kısıklığı gibi belirtiler ortaya çıkabileceğini söyledi.
 
TİROİT NODÜLÜ NEDİR, NASIL OLUŞUR
 
Tiroit bezinde görülen yuvarlak ya da elips şeklindeki oluşumlara nodül dendiğini aktaran Prof. Dr. Sarı, "Elle muayene ile hastaların yüzde 5-10'unda nodül saptanabilirken, tiroit ultrason kullanımının yaygınlaşması ile erişkin insanların hemen hemen yüzde 50'sinde tiroit nodülü veya nodüllerinin bulunabileceği gösterilmiştir. Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür. Nodüllerdeki en önemli tanımlayıcı özellik, nodülün kanser olup olmadığıdır. Tiroit nodüllerinin kanser riskini ortaya koymada kullanılan en önemli yöntem nodüllerden ince iğne ile alınan biyopsilerdir. Nodüllerin yaklaşık yüzde 90'ı iyi huylu olmasına karşın, yüzde 10 civarında kanser bulunabilmektedir" diye konuştu.
 
TANI YÖNTEMİ NEDİR
 
Tiroit hastalıklarının teşhisiyle ilgili olarak da Prof. Dr. Ramazan Sarı, öncelikle kanda tiroit hormon düzeylerine (ST4 ve TSH) bakılması gerektiğini, tanı aracı ultrasonografi muayenesinin şart olduğunu, bazı hastalarda tiroit sintigrafisinin de tanısal amaçla kullanıldığını aktardı.

Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA) 

 
Konuta zam hazırlığı
 
Kazaya karıştığı otomobili bırakıp kaçtı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Adrasan ve Olimpos yaza hazır
DÜNYANIN en iyi plajları arasında gösterilen Antalya Kumluca'daki Adrasan ...
Antalya çöpünden sergiye
ANTALYA'da yaşamını sürdüren Alman Rolf Peter Modigell, çöpe atılan eski ...
Acılı anne: Yollar aydınlatılsın, işaret konulsun
ANTALYA'da 20 yaşındaki oğlu Barış Gökkaya'yı trafik kazasında yitiren ...
 
Antalyalı Dilan'ın başarısı
ELİDOR Miss Turkey 2014 Güzellik Yarışması'nda ikinci seçilerek Türkiye'yi ...
'Yunus Timi' görev başında
KEMER İlçe Emniyet Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan motosikletli 'Yunus Timi', göreve başladı.
Önce güven kazanıp sonra dolandırdılar
ANTALYA'da, internetten satışa çıkarılan araçları parasını vermeden alarak, ...
 
Oto faresi yakalandı
ANTALYA'da araçların camlarını kırarak teyp ve kişisel eşyaları çalan ...
Şüpheli araçta 2 kilo esrar
ANTALYA'da polisin şüphelenerek durdurduğu otomobilden 2 kilogram esrar maddesi çıktı.
İntihar girişiminde bulunan eşine 'atla' dedi
ANTALYA'da ailesiyle sorunları olduğu belirtilen 40 yaşındaki N.U., üst ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva