İnsan yaşamının sürdürülebilirliğini kolaylaştıran temel bilimlerin dar boğazda olduğunu belirten AÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Sümbül, diğer ülkelerle rekabet, insanların refahı, çevre, canlıların yaşanabilirliğinin sürdürülmesi gibi konuların yeni teknolojileri geliştirerek gerçekleşebileceğini, bunun da temel bilimlere verilen öneme bağlı olduğunu belirtti. Bir inşaatın yapılacağı temel sağlam değilse, inşaatın hiçbir zaman sağlıklı olmayacağını aktaran Prof. Dr. Sümbül, "Uygulamalı bilimlerin sağlıklı yapılanabilmesi ve sonunda sağlıklı ve getirisi yüksek ürünlerin üretilebilmesi temel bilimlerin sağlıklı gelişmesine bağlıdır. Temel bilimlerin gelişmesi ve iyi olması bu konuda ülkenin tutarlı bir bilim politikasının olup olmamasına bağlıdır" diye konuştu.
Ülkedeki temel bilimler konusunda sağlıklı işleyen bir politikanın olmadığını söyleyen Prof. Dr. Sümbül şöyle konuştu:
"Bir ülkenin dünya ile boy ölçüşebilmesi katma değeri yüksek ürünler üretmekten geçer. Bunu yapabilmekte temel bilimlere gereken önemin, gereken değerin verilmesine dayanan ülke politikasından geçer. Temel Bilim eşittir teknoloji, teknoloji eşittir katma değeri yüksek ürün, katma değeri yüksek ürün eşittir dünya ülkeleri ile rekabet edebilen refah düzeyi yüksek ülke demektir."
FEN BİLİMİNİN AMACI DOĞAYI ANLAMAK
Fen Bilimlerinin amacının doğayı anlamak olduğunu belirten Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Sümbül, "Doğayı anlarsak doğa ile uyumlu teknolojiler geliştirebiliriz. Fen Bilimleri temel alınarak oluşturulan teknolojilerle toplumun yaşam düzeyi yükselir, kişi başına milli geliri yüksek bir ülke haline gelinebilir. Bu tarz teknolojileri geliştirebilmek için Fen Bilimleri olmazsa olmazdır. Temel Fen Bilimleri geliştirilmeden katma değeri yüksek teknolojiler üretilemez. Dolayısıyla ülkenin kişi başına düşen milli geliri 10 bin dolar mertebesinde takılır kalır. Ülkemizin bulunduğu durum tam da bunu ifade etmektedir" diye konuştu.
Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA) -