ATSO İnovasyon Ödülleri sahiplerini buldu
ATSO İnovasyon Ödülleri sahiplerini buldu
'Sular Bulanmadan' Antalya'da ilk kez seyirciyle buluşuyor
'Sular Bulanmadan' Antalya'da ilk kez seyirciyle buluşuyor
Antalya'da oyalı eller sepet üretiyor
Antalya'da oyalı eller sepet üretiyor
Fatih Altaylı ile İsmail Saymaz hakkında soruşturma
Fatih Altaylı ile İsmail Saymaz hakkında soruşturma
10 Ocak 2019 Perşembe - 13:38

'Tarımsal Öğretimde 173.Yıl' konferansı

'TARIMSAL Öğretimde 173. Yıl' konferansında, tarım alanında Ar-Ge harcamasının artırılması gerektiği vurgulandı. Konferansa katılan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, 'Antalya 4.0'ı tarım sektör temsilcilerine anlattı.

 Tarımsal Öğretimde 173.Yıl  konferansı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

'Tarımsal Öğretimde 173. Yıl' konferansı, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Atatürk Konferans salonunda yapıldı. Konferansa AÜ Rektör Yardımcısı ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Altunkaya, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut Karayel, Antalya Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, ATSO Başkanı Davut Çetin, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Vural Şahin, Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, çok sayıda akademisyen ve ziraat fakültesi öğrencileri katıldı.

KALİTEYİ ARTIRABİLMEK İÇİN DAHA FAZLA AR-GE

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut Karayel, dünyada hızla gelişen teknolojinin hayatın her alanını etkilediğini, akıllı tarım, hassas tarım, tarım 4.0 gibi yeni kavramların ortaya çıktığını anlattı. Hızla gelişen teknolojilerle maliyetin düşürülmesi, verim ve kalite artışının yanı sıra toprak, su, hava, gibi doğal kaynakların iyi yönetilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Karayel, verimlilik ve kaliteyi artırabilmek için daha fazla Ar-Ge yapılması gerektiğini vurguladı.

Ülkemizde tarım ve gıda sektörlerindeki Ar-Ge harcamasının, toplam Ar-Ge harcamasının ancak yüzde 4'ü kadar olduğunu açıklayan Prof. Dr. Karayel, bu tutarın yüzde 82'sinin üniversiteler olmak üzere kamu tarafından yapıldığını, Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise dokuzuncu büyük tarım ekonomisine sahip özel sektörün Ar-Ge harcamasının çok düşük olduğunu belirtti. Prof. Dr. Karayel, ülkeler arası rekabeti artırabilmek için Ar-Ge çalışmalarına daha fazla yönelinmesi gerektiğini söyledi.

'TARIMIN ANTALYA HASILASINDAKİ PAYI 2017 YILINDA YÜZDE 7.4'E İNDİ'

ATSO Başkanı Davut Çetin 'Antalya 4.0'ın detaylarını anlattı ve üniversiteyle işbirliği içinde olduklarını, öğrencilere staj programı, yüksek lisans tez desteği verdiklerini anlattı. Tarım sektörünün Antalya hasılasındaki payı 2004 yılında yüzde 12 iken, 2017 yılında yüzde 7.4'e indiğini açıklayan Çetin, “Biz sadece sebze ve meyve üretmiyoruz, tohum ve fide üretimi de yapıyoruz. Antalya tarımsal katma değerde Türkiye'de Konya ve İzmir'den sonra üçüncü il. Ama örtüaltı üretimde, çiçek, muz, kültür mantarı, avokado gibi birçok üründe en büyük üretici. Tarımsal ihracatımız geçen yıl 450 milyon dolar civarında gerçekleşti. Diğer iller üzerinden yapılanlarla birlikte ihracatın 600 milyon dolarlar düzeyinde olduğunu söyleyebiliriz. SGK'ya ve Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı 40 bine yakın çiftçi görünüyor, ama İl Müdürlüğü verilerine göre 100 binden fazladır" dedi.

'DÜNYANIN İHTİYACINI KARŞILAMAK İÇİN 2050'YE KADAR TARIMSAL ÜRETİMİN YÜZDE 70 ARTMASI GEREKİYOR'

Türkiye'de tarımın ekonomideki payının yüzde 6'ya, dünyada ise yüzde 3'e indiğini, dünyada yetersiz beslenme sorunu, sağlık, gıda veya gıda güvenliği sorununun da devam ettiğini söyleyen Çetin, “2030'da açlık sorunu aşılsa da 650 milyon kişi yetersiz beslenme sorunuyla karşılaşmaya devam edecek, bu nedenle göçler ve mülteci sorunu da artmaya devam edecektir. Dünyanın ihtiyacını karşılamak için 2050'ye kadar tarımsal üretimin yüzde 70 artması gerekiyor. 2030'a kadar tarımda ihtiyacı karşılayacak üretim artışı için gerekli yatırım tutarı 265 milyar dolardır. Türkiye'nin de tarımda modernizasyon için büyük yatırım yapması gerekiyor. Sonuç olarak tarımı geliştirmek, modernize etmek, katma değeri ve ihracatı artırmak hepimizin görevidir" diye konuştu.

TARIM 4.0

Antalya 4.0 projesi altında Tarım 4.0'ı anlatan Başkan Davut Çetin, “Tarım 4.0 ile daha az toprak, daha az gübre, su ve daha az çalışan ile üretim gerçekleştirecektir. Geleceğin tarımı 3 boyutlu yazıcıyla üretim, sentetik biyolojiyle et üretimi, genetik iyileştirmeyle hastalıklara dayanıklı üretim, deniz suyunun sulamada kullanılması, akıllı robotlar, akıllı fabrikalar gibi akıllı seralar olacaktır “ dedi.

Konferans sonrasında Ziraat Fakültesi Korosu sahne aldı.

'TARIMSAL OGRETIMDE 173. YIL' KONFERANSI, AKDENIZ UNIVERSITESI (AU) ATATURK KONFERANS SALONUNDA YAPILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

'TARIMSAL OGRETIMDE 173. YIL' KONFERANSI, AKDENIZ UNIVERSITESI (AU) ATATURK KONFERANS SALONUNDA YAPILDI. ATSO BASKANI DAVUT CETIN KONUSMA YAPTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

'TARIMSAL OGRETIMDE 173. YIL' KONFERANSI, AKDENIZ UNIVERSITESI (AU) ATATURK KONFERANS SALONUNDA YAPILDI. ZIRAAT FAKULTESI DEKANI PROF. DR. DAVUT KARAYEL KONUSMA YAPTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

'TARIMSAL OGRETIMDE 173. YIL' KONFERANSI, AKDENIZ UNIVERSITESI (AU) ATATURK KONFERANS SALONUNDA YAPILDI. (DAVUT CETIN - VURAL SAHIN) (FOTO:ANTALYA-DHA)

Aslı DURAN/ANTALYA, (DHA) 

 
İzmir'de trans bireyi vuran polis tutuklandı
 
Annesini öldüren sanıktan şikayetçi olmadı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Adli Destek Eğitim Semineri, Antalya'da başladı
ADALET Bakanlığı Mağdur Hakları Daire Başkanlığı'nca düzenlenen 'Adli ...
Lezzet elçileri yarışmaya hazırlanıyor
MUTFAK Mirası Alanya sistem çatısı altında yöresel yemeklerin tanıtım ...
Ermenek- Güzeloba hattı sefere başladı
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi, kent içi toplu ulaşımı yeni hatlarla güçlendiriyor. ...
 
Antalya falez plajları ilgi odağı oldu
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal, Erenkuş'tan Bababurnu'na falez ...
Öğrenciler Mehmetçik için atkı ve bere ördü
ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde ilkokul öğrencileri, soğuk kış şartlarında ...
Başkan Uysal, geleneksel zabıta gecesine katıldı
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal, Zabıta Müdürlüğü'nün geleneksel personel yemeğine katıldı.
 
Antalya'da korkunç olay! Yüzünü yastıkla kapatarak korunmak istedi...
ANTALYA'da evlerinde çıkan yangında yastıkla yüzünü kapatarak alevlerden ...
Kumluca'ya mevsimlik çiçek dikimi
KUMLUCA Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından kavşak ve refüjlerde ...
Son sigarasını içti...
ANTALYA'da borçları yüzünden bunalıma giren N.K. (45), paketindeki son ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva