Bugün sabah saatlerinde sorguları biten 53 kişi ise Adliyeye sevk edildi. Şebeke üyelerinin bastırdıkları el ilanlarında hangi banka kartına ne kadar faiz aldıklarını, taksit öteleme, erteleme gibi hizmetlerini yazdıkları belirlendi.
Antalya Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri, yaklaşık 5 ay süren teknik ve fiziki takibin ardından geçen cuma sabahı 13 il ve 6 ilçede eş zamanlı tefecilik operasyonu düzenledi. Antalya, Burdur, Isparta, Hatay, Diyarbakır, Konya, İstanbul, Muğla, Mersin, Şanlıurfa, Osmaniye, Kocaeli ve Malatya ile Antalya'nın 6 ilçesinde 68 ev, 29 işyeri olmak üzere 97 ayrı adrese düzenlenen operasyonlarda, 750 polis görev aldı. İki ayrı suç örgütüne yönelik operasyonda liderliklerini Mürsel A. ve Veysel S.'nin yaptığı şebekenin 71 üyesi yakalanarak Antalya'ya getirildi. 18 kişi ilk ifadelerinin ardından savcılık talimatıyla serbest bırakılırken, sorgusu tamamlanan 53 kişi bu sabah adliyeye sevk edildi.
Adliye binasına 4 otobüsle getirilen şüpheliler, güvenlik önlemleri altında adliyeye binasına girerken, "Suçsuzuz. Alnımız ak bir şekilde bu işten çıkacağız. Haram para yemedik. Suç işlemediğimiz için de yüzümüzü kapatmayacağız" dedi. Bu sırada şüphelilerin yakınları da "Yüzünüzü açın, siz suçsuzsunuz" dedi.
Polis tarafından düzenlenen operasyonla gözaltına alınan şüphelilerden elde edilen 164 pos cihazı ile yüzlerce kredi kartının incelemesinin devam ettiği açıklandı. 50 milyon TL'yi bulduğu tahmin edilen vurgunda çete üyelerinin lüks içinde yaşadıkları lüks otomobillere binip eğlence merkezlerinde yüklü miktarlarda para harcadıkları belirlendi.
NASIL YAPIYORLAR?
Şebeke üyeleri, Türkiye'nin birçok kentinde kurdukları şirketler aracılığıyla bankalardan pos cihazları alıyordu. Şüpheliler cep telefonu bayisi, kuyumcu, beyaz eşya mağazası gibi işyerlerinde, bu pos cihazlarını kullanıyordu. Örneğin bankaya kredi kartı borcu olan kişi şebeke üyelerine gidiyor ve kredi kartı borcunun ödenmesini istiyordu. Şebeke üyeleri kart borcunu en yakında bulunan banka veya ATM'den ödüyor, ardından kendi pos cihazlarından tek çekim ya da taksitli mal veya hizmet vermiş gibi çekim yapıyor, hem ödedikleri parayı, hem de alacakları faizi çekiyorlardı. Ayrıca şebeke üyeleri nakit para isteyenlere de yine belli faiz oranlarında para veriyor ve kredi kartlarından çekim yaparak paralarını tahsil ediyordu.
EL İLANI VE KISA MESAJLA TEFECİLİK
Şebeke üyelerinin ayrıca el ilanları bastırdığı, bu ilanlarda hangi banka kartına ne kadar faiz aldıklarını, taksit öteleme, erteleme gibi hizmetlerini yazdıkları belirlendi. Bastırdıkları ve sokaklarda dağıttıkları el ilanlarına 'Siz arayın biz gelelim, bütün kredi kartı işlemleriniz yapılır' yazan, telefon numarası ve banka kartları için sunulan seçenekleri yazan şebeke üyelerinin, ayrıca eski müşterilerine kısa mesaj attıkları ve hangi banka kartına ne kadar taksit ve faiz olanağı sunduklarını anlattıkları belirlendi.
Soner KOCAER/ ANTALYA, (DHA)