Avrupa Çevre Ajansı'nın 'Deniz çöpleri izleme' programı kapsamında TÜRÇEV ile Kemer Belediyesi iş birliğinde, 11 dönümlük Kındılçeşme piknik alanında çevre temizliği yapıldı. Çevre temizliğinde pipet, su şişesi ve su şişesi kapakları gibi plastik atıkların çokluğuna dikkat çeken TÜRÇEV Antalya İl Koordinatörü Lokman Atasoy, sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda, vatandaşları önlem almaya çağırdı.
"Bir taneden birşey olmaz' diyen 8 milyar kişiden biriyiz" diyen Atasoy, “Paket siparişlerinizde 'pipet istemiyorum' diyerek başlayın. Ya reddedin ya da suça ortak olun. Yaptığımız etkinlikte atıkların yüzde 75'i plastikti. Plajda plastik pipet sayısı fazlaydı. İstemediğimiz halde içeçeğinizle getirilen plastik pipetler geri dönüştürülmüyor. Global plastik kirliliğinin yaklaşık yüzde 8'ini plastik pipetler oluşturuyor. Plastik pipetler deniz canlılarına mikroplastik olarak veya vücutlarına saplanarak zarar verebiliyor" dedi.
Neler yapılması gerektiğini de anlatan Atasoy, “'Pipet istemiyorum' diyerek başlayın. Zorunlu ise evinizde çok kullanımlık pipet (metal, cam vb) kullanın. İşletmeler, istenmedikçe pipet vermemeli veya 'Pipet istiyor musunuz' diye sormalı. İşletmeleri kağıt pipet veya buğday sapı, bambu gibi biyobozunur pipetlerin kullanımına yönlendirelim" diye konuştu.
İbrahim LALELİ/ANTALYA, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |