Sayın Bakanım;
Bakanlığınıza bağlı Meteoroloji Genel Müdürlüğü çalışanları olarak son 3 yıldır ekonomik kayıplara uğradık. Bakan olarak size sirayet ettirilmeyen konular olduğu kanaatiyle size bu mektubu yazmak durumunda kaldık.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü çalışanı teknik personel yıllardır arazi tazminatı adı altında bir maddi gelir sahibi idi. 2009 Yılından bu yana önceleri tecriden sonraları tamamen bu tazminat kurumumuzdan kaldırıldı. Diğer tüm kamu kurumlarında teknik personel bu tazminattan faydalanırken, gayrı hukuki olduğu gerekçesi ile bu tazminatların ödemesi durduruldu. Şayet bu ödeme gayrı hukuki idi ise, 7 yıl boyunca alınan ödemeler Sayıştay vizesinden nasıl geçmiştir. Konunun emirlerinizle incelenerek bu arkadaşlarının haklarının tekrar teslimini arzu ediyoruz.
Kurum çalışanları maaşlarının bir parçası olan, iki milyon memurun bordrosu ile aldığı ek ödemelerini mart ayında 25 gün gecikmeli aldırlar. Nisan ayında da alamayacakları kurum idaresi tarafından beyan edilmiştir. Ek ödemenin Genel Bütçeden ödenmesi için, Yüce Meclisten almış olduğunuz Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisini bir an evvel kullanmanızı ümit ediyoruz. Çünkü geciken bu ödemeler, ay başını kuruşu kuruşuna yaşayan arkadaşlarımız, ödeyemedikleri elektrik ve su yüzünden sayaçları kapanmakta ve çok müşkül duruma düşmektedirler.
Özellikle nöbetçi personel, aylık 172 saat olan mesai saatlerini 100 saat civarında aşmaktadır. Buna karşılık fazla mesai ücreti alamamaktırlar. Ayda 60 saat civarında ödenen fazla mesai ücreti 5. Aydan sonra ödenememektedir. Yeterli miktarda fazla mesai saatinin Maliye Bakanlığından temini için gayret ve talebinizin yeterli olacağına eminiz.
Mart ayında değiştirilen Kurum Görevde Yükselme Yönetmeliği kurumda eğitim taassubiyeti doğurmuştur. Kurumda bitirdiği okul nedeniyle insanlar öncelik ya da ötekilik yaşamaktadır. Bu ötekileştirme insanların birbirine husumetle bakmasına kadar varmıştır. Bu husumetin önlenmesi için Çerçeve yönetmeliğe uygun olarak, bir önceki yönetmeliğe dönülmesini arzu ediyoruz. Değiştirilen yönetmelikte 2006 Yılında yine aynı hükumet ve aynı idari kadro tarafından çıkarılmıştır. Bunun da dikkate alınmasını arzuluyoruz.
Kurum tarafından yapılan bazı yatırımlar, Meteorolojik olarak hava tahmini ve iklim kayıtlarının geliştirilmesine marjinal noktada bir fayda sağlanmakta, yapılan yatırımların fayda maliyet ilişkisine aykırı olduğu kanaatindeyiz. Örneğin; Meteorolojik Radarlar kapsam alanı itibari ile, 3-5 saat sonra meydana gelecek hava olayını kapsamaktadır. Halbuki meteorolojik olayların 7-10 gün aralığında tahmini mümkün, 3 günlük tahminin tutarlılığı %90 dır. Radar projesinin tamamına harcanan meblağ ve ileride doğacak bakım maliyetleri tek başına bir Meteorolojik Uydu projesine yeterlidir. Bakanlığınız ile ilgili verdiğimiz bilgilere itina ile eğileceğiniz ümidi ile arz ederiz.