Manavgat'ta oturan 40 yaşındaki Ayşe Şık ile güvenlik görevlisi eşi 36 yaşındaki Hüseyin Şık, 7 yaşındaki çocukları İsmail Çağrı'nın 6 aylıkken talasemi hastası olduğunu öğrendi. Çocuklarının tedavisi için birçok yola başvuran aile, talasemi hastalığı taşımayan ve aynı doku grubundan bir başka çocukları olması halinde İsmail Çağrı'nın kurtulacağını öğrendi. Bunun üzerine aile, geçen yıl Antalya Tüp Bebek Merkezi'ne başvurdu. Özel Vitale Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi doktorlarından Opr. Dr. Ali Fuat Şengör ile Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörü Opr. Dr. Kemal Özgür'ün tedavisinin ardından aile yeni bir bebek sahibi oldu.
DOKU NAKLİ YAPILACAK
Dün dünyaya gelen Sevim Melek bebek, ailede büyük sevinç yarattı. 3 kilo 860 gram ağırlığında ve 51 santim boyundaki Sevim Melek bebeğin kordon kanı doğum sırasında alınarak, ağabeyi İsmail Çağrı'nın 2004 yılından beri tedavi gördüğü Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne gönderildi. Embriyoları, transfer öncesi genetik ayıklama anlamına gelen doku tiplemeli preimplantasyon geneti tanı (PGT) yöntemi ile ayrıştırılıp tüp bebek yöntemiyle döllenerek dünyaya gelen Sevim Melek bebek 1.5 yaşına geldiğinde, ağabeyi İsmail Çağrı'ya doku nakli yapılarak kurtarıcısı olacak.
OĞLUM KURTULACAK
Hem yeni bir çocuk sahibi olmanın hem de ikinci çocukları İsmail Çağrı'nın kurtulacak olmasının mutluluğunu yaşayan anne Ayşe Şık, her ay kan nakli yapılan İsmail Çağrı'nın, talasemi hastalığı taşımayan bir bebek sahibi olmaları halinde kurtulacağını öğrendiklerini söyledi. Bunun üzerine çocuk sahibi olmaya karar verdiklerini dile getiren Ayşe Şık, "4-5 yıldır araştırıyorduk. Çok mutluyuz, oğlum kurtulacak. İnşallah bundan sonraki dönemlerde iyi olacaktır. Bize kardeşinin kurtarabileceğini söylediler. Sevinçliyiz" diye konuştu. Kardeşini kurtarıcısı olarak gören İsmail Çağrı ise onu çok sevdiğini söyledi.
HERKES İÇİN ÖNEMLİ
Baba Hüseyin Şık, İsmail Çağrı'nın kurtulması için uzun süredir uğraş verdiklerini belirterek, şunları söyledi:
"Annesinin iliği olmadı. Bir tek yurt dışında uygulandığını duymuştuk. Ama doktorumuz Kemal Bey bu konuda bize önderlik yaptı. Antalya, Türkiye için çok büyük bir iş yaptı ve ayıklama yöntemiyle şimdiki bebeğimize sahip olduk. İnşallah önümüzdeki yıllarda ilik naklini yaptırarak oğlumuzu kurtaracağız. İsmail Çağrı her ay kan alıyor ve ilaç kullanıyordu. Normal yaşantısında sıkıntı oluyordu. Diğer çocuklar gibi koşamıyordu. Ama ilik naklinden sonra herşey normale dönecek. Antalya'da çok sayıda Akdeniz anemisi hastası var. Bu da onlar için bir umut oldu."
SEVİM MELEK KURTARICI BEBEK
Antalya Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörü Opr. Dr. Kemal Özgür ise Sevim Melek bebeğin en büyük farkının 'kurtarıcı bebek' olmasından kaynaklandığını söyledi. Talasemi hastası İsmail Çağrı'nın kurtulabilmesinin tek çaresinin kök hücre nakli olduğunu vurgulayan Opr. Dr. Kemal Özgür, şöyle dedi:
"Bu nakilde uygun doku ve uygun verici bulunamadığı için tüp bebek yöntemi kullanıldı. Tüp bebek tedavisi sırasında elde ettiğimiz embriyolardan Çağrı için uygun olan, talasemi hastalığı olmayan embriyoları seçtik. Bir anlamda mucize gibi oldu. Bu işlem geçen ay Fransa'da gerçekleştiği zaman dünya basınına yansımıştı. Bu Türkiye'de de gerçekleşti. Bizim için en büyük mutluluk kaynağı ailenin bir çocuk sahibi olması değil. Çağrı'nın sorununun tamamen çözülmesi oldu. Bundan sonra, Melek bebek 1.5- 2 yaşına geldiğinde Çağrı'ya uygun doku nakli yapılacak. Sevim Melek bebekten alınan kordon kanı ise herhangi bir olumsuzluk ihtimaline karşı yedek olarak hastanede tutulacak."
Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)