Burdur Gölü'ndeki çekilmeyi önlemek için 190 dekarlık alana az su tüketen lavanta diken Lisinia ekibi, halkı bilinçlendirmek için harekete geçti.
Yaklaşık 5 ay önce 'Yaşamak İçin Burdur Gölünü Ve Toprağı Lavantayla Yaşat Projesi' kapsamında proje alanına dikilen 39 bin lavantanın gönüllüler tarafından ilk hasadı yapıldı. Lavantanın ortama adapte olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Veteriner Hekim Öztürk Sarıca, "Bölgeye adapte olması bizim için çok büyük umut verici. Lavanta az su tükettiği için Burdur Gölü'nün korunması için çok değerli bir ürün" dedi.
Lavantanın ilk 3 yıldan sonra hiç su kullanmadan yetişmeye devam ettiğine dikkati çeken Sarıca, "Göle su kazandırılması açısından da çok önemli bir bitki. Maddi değeri olan bir bitki. Mısır ve yoncaya göre yüzde 95 daha az su tüketiyor. Fransa'nın en önemli dış satımlarından biri lavanta ve lavanta esansıdır. Bu havza lavanta için çok önemli bir havza. Burada üretimin arttırılması dünya üreticileriyle rekabet şansını oluşturur" dedi.
Lavantanın yöre halkına ekonomik anlamda katkı koyacağını anlatan Sarıca, "Göle akan su başta büyükbaş hayvancılık olmak üzere canlıların yaşaması için önemli. Bu nedenle suyun korunması çok önemli. Kuraklığın önlenmesi ve gölün korunması için bölgede suya ihtiyaç duyulmadan yetiştirilen alternatif ürünlere yönelmesi önemli" dedi. Toplanarak bağ yapılan lavanta, daha sonra il merkezine getirilerek gönüllüler tarafından bilgilendirme broşürleriyle birlikte halka dağıtıldı.
Mesut MADAN/BURDUR,(DHA)