Yasal düzenlemeden sonra sigara bırakma merkezlerine başvuranların sayısında artış olduğuna dikkat çeken Dr. Adem Bilgin, 2009 yılında 3 bin 289 kişinin başvurduğunu, 2010'da ise bu sayının 3 bin 876'ya ulaştığını söyledi. Müdür Bilgin, “Çünkü yasal zorunluluk haline geldiği için kişiler bulundukları kapalı alanlarda, iş yerlerinde sigara içemiyorlar ve kendileri de bırakmaktan zorlandıkları takdirde sigara bıraktırma merkezlerine başvuruyorlar” dedi.
Sigara bağımlılarının sigarayı daha çok yemek sonrası, çay ve kahve ile birlikte tükettiğine dikkati çeken Bilgin, "Alkol de sigara içimini artıran diğer bir faktör. Hasta el ve dudak alışkanlığını hemen terk edemiyor. Bu nedenle hastamıza 'kitap okuyun, bulmaca çözün, yürüyüş yapın, örgü örün' gibi önerilerde bulunuyoruz. Araştırma sonuçları, sigaranın, alkol, esrar bağımlılığından daha fazla bağımlılığa neden olduğunu gösteriyor. Bir kişinin sigarayı bıraktığından söz etmek için en az 1 yıldır sigara içmiyor olması gerekir” diye konuştu.
İRADE ÖNEMLİ
Sigara bırakmada hastanelerin önemli rol oynadığını belirten Bilgin, "Kendi başına bırakmayı deneyen kişiler bir süre sonra yeniden sigaraya başlıyorlar. Bu da kişide 'Ben sigarayı bırakamam' gibi olumsuz bir düşünce gelişmesine yol açıyor. Bu nedenle gerek sağlık sorunları, gerekse kendi isteğiyle sigarayı bırakma kararlılığında olanlar bir uzman yardımı almalılar. Sigarayı bırakmak bir irade işidir. Tütün bağımlılığı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından tedavi edilebilir, kronik bir hastalık olarak kabul ediliyor. Sigarayı bırakmak, sigaraya bağlı hastalıklara yakalanma riskini önemli ölçüde azaltıyor” uyarısında bulundu.
SAĞLIK İÇİN BIRAKIYORUM
Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sigara Bıraktırma Polikliniği’ne sigarayı bırakmak için başvuran 35 yaşındaki Engin Eriş, "8 yıldır sigara kullanıyorum ve günde en az bir paket sigara tüketiyordum. Sigarayı bırakmak istememdeki sebeplerin başında; hem sağlığım hem de sigara yasağının uygulanmaya başlaması etkili oldu" dedi.