Ünal Karaman, İYİ Parti'den istifa etti
Ünal Karaman, İYİ Parti'den istifa etti
Muratpaşalı belediyesiyle mutlu
Muratpaşalı belediyesiyle mutlu
Ümit Özdağ hakkında soruşturma
Ümit Özdağ hakkında soruşturma
CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Aydın gözaltında
CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Aydın gözaltında
20 Ocak 2025 Pazartesi - 11:44

'Eğirdir Gölü'nün dip çamuru temizlenmeli'

TTKD bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Eğirdir Gölü'nde kurumanın, kirliliğin nedeni olarak su bitkilerinin aşırı çoğalmasını göstermek ve bu bitkilerin ortadan kaldırılmasının, milyonlarca yıllık oluşuma sahip doğal gölün en önemli mekanizması olan can damarını yok edeceğini söyledi.

 Eğirdir Gölü nün dip çamuru temizlenmeli
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, su bitkisi ve öneminin ne olduğunun bilinmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Su bitkileri, sığ kıyı bölgelerinde, sulak alanlarda, nehirlerde ve göllerde yaşayan bitkilerdir. Suların ormanlarıdır. Su bitkileri, su ekosistemlerinin vazgeçilmez bir parçasını oluşturmakta ve birçok alanda insan hayatına katkıda bulunmaktadır. Bu bitkilerinin korunması, su ekosistemlerinin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için oldukça önemlidir. Su bitkileri, biyolojik çeşitliliği artırmakta, su kalitesini iyileştirmekte ve ekosistem dengesini korumaktadır. Bu nedenle, su bitkilerinin araştırılması ve korunması, sürdürülebilir çevre yönetimi açısından büyük öneme sahiptir. Su bitkisi topluluğu, balıklar ve kuş türleri için kritik bir yaşam alanı ve fidanlık, tüm organizmalar için bir oksijen kaynağıdır" diye konuştu.

'İYİ HESAPLANMALI' UYARISI

Eğirdir Gölü'nde iyileştirme çalışmalarının, göl bilimi ilkeleri paralelinde yürütülmesi gerektiğini belirten Dr. Kesici, “Kontrol altına alınması mümkün olmayan bu tip doğal göllerde verilecek kararlar için yapılacak uygulamanın tüm yönleri önceden iyi düşünülmeli, sonucu iyi hesaplanmalı. Bilim dışı yapılan işten dolayı duyulacak pişmanlık, işi düzeltmeye, tahribatın olumsuz gelişmesinin geri dönüşümü adeta imkansızlaşır. Beyanatlarında 'otçul bitkiler gölden temizlenmekte' diye açıklama yapan yetkililer; otçul demek bitkilerle beslenen hayvan, balık, böcek ve hatta yırtıcı bitkilere verilen isimdir" diye konuştu.

‘ALGLERİN TIRMIKLA TEMİZLENMESİ İLKELLİK VE BİLİM DIŞILIKTIR’

Göl yüzeyinde biriken yosunlar ve sucul bitkileri, özel bir amfibik ot biçme makinesiyle biçmenin, bitkilerin daha gürleşmesine, yaban hayatı, göl ekosistemi, biyolojik çeşitlilik ve su kalitesine zarar verdiğini açıklayan Dr. Kesici, “Burada yapılan işlemlerin göl bilimi bakımından hiçbir bilimselliği yok. Alglerin tırmıkla temizlenmesi başka bir ilkellik ve bilim dışılıktır. Burası yapay göl değil. Bu yöntemler yapay göllerde, barajlarda uygulanır ama denetimi imkansız olan bu tür doğal göllerde ciddi sorunlar oluşturur. Çünkü bir gölün kenarında yetişen su bitkileri, doğal göl ekosistemlerinin hem koruyucu hem de besleyici bileşenidir" dedi.

Dr. Erol Kesici, Eğirdir Gölü'nde kurumanın, kirliliğin nedeni olarak su bitkilerinin aşırı çoğalmasını göstermek ve bu bitkilerin ortadan kaldırılmasının, milyonlarca yıllık oluşuma sahip doğal gölün en önemli mekanizması olan can damarını yok edeceğini söyledi. Dr. Kesici, “Su bitkilerinin ne olduğu ve aşırı üremesinin nedenlerini bilmeden ortamdan uzaklaştırmak, bir nevi ormanlardaki ağaçları yok etmekle eş değer" diye konuştu.

‘GÖLÜN DİP ÇAMURU TEMİZLENMELİ’

Su bitkilerinin suyun en doğal filtreleri olduğuna dikkat çeken Dr. Kesici, gölün bu hale gelişinin nedenleri ve yapılması gerekenleri şöyle özetledi:

“Göl suyunun aşırı kullanımıyla, su seviyesi yaklaşık yüzde 75 oranında azaldı. Gölde istilacı balıklandırma ile doğal otçul balıklar yok edildi ve ekolojik denge bozuldu. Göl tarımsal, evsel, sanayi atıkları ve kıyı işgalleri, dolgu gibi nedenlerle aşırı oranda kirlendi. Gölü besleyen kaynakların önüne çok sayıda baraj, gölet, set ve son yıllarda aşırı artan sondaj kuyuları açılarak gölün her türlü beslenmesi engellendi. Gölde ağır metal vb. toksik maddeleri içeren dip çamurunun, bilimsel yöntemlerle çıkarılması zorunludur. Gölün dip çamurunu temizlemeden göle su vermek, yine suyun bulanmasına, musluklardan çamur akmasına neden olacaktır. Eğirdir Gölü sadece Eğirdir ilçesinde arındırma işlemi yapılan yerden ibaret değildir. Gölün en ciddi sorunları, çürümekte olan kısmı Hoyran-Gelendost kısmıdır. Bilimsel çözüme oradan başlamak gerekir. Bu kesimlerin kotu göz ardı edilmemelidir. Eğirdir Gölü'nü su deposu olarak görmek bugüne gelişin nedenidir. Oysa Eğirdir Gölü milyonlarca yıllık geçmişiyle doğa dengesinde yaşayan bir canlı varlıktır."

Mehmet ÇINAR/ISPARTA, (DHA)

 
Sağlık Bakanlığı'ndan Erdoğan Arıkan açıklaması
 
12 yaşındaki çocuk, tüfekle oynarken annesini vurdu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eğirdir'de 2 otomobil ile bir kamyonet çarpıştı: 2 yaralı
ISPARTA'nın Eğirdir ilçesinde 2 otomobil ile bir kamyonetin çarpıştığı ...
Zabun, Eğirdir'deki yatırımları anlattı
AK Parti Isparta Milletvekili Osman Zabun, Eğirdir ilçesindeki yatırımlar hakkında bilgi verdi.
Eğirdir'de kaza: 1 yaralı
ISPARTA'nın Eğirdir ilçesinde buzlanma nedeniyle kayganlaşan yolda kontrolden ...
 
Bariyere çarpan otomobilde 2 kişi yaralandı
ISPARTA'nın Eğirdir ilçesinde Mehmet Banus'un kullandığı otomobil kontrolden ...
Otomobiliyle bariyere çarptı
ISPARTA'nın Eğirdir ilçesinde hakimiyetini kaybettiği otomobiliyle bariyere ...
Isparta'da ev yangını
ISPARTA'da müstakil evde çıkan yangını itfaiye söndürdü.
 
İki çocuk annesi, hayalini gerçekleştirip otobüs şoförü oldu
ISPARTA'da yaşayan 2 çocuk annesi Pınar Koçaktok (47), çocukluğundan beri ...
Eğirdir huzurevinde yılbaşı coşkusu
ISPARTA'nın Eğirdir ilçesinde bulunan huzurevinde yılbaşı coşkusu yaşandı.
Isparta itfaiyesi 2024'te 392 yangına müdahale etti
ISPARTA Belediyesi'ne bağlı İtfaiye Müdürlüğü tarafından geçen yıl toplamda ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'da kuzular kurda emanet
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Kırmızı karta heybede turp
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Dünya ısınmaya devam ediyor
İsa Altun
İsa Altun
DARK WEB'E DİKKAT! 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Çok şükür, çok şükür…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ocak ayının ilk yarısında işinizle ilgili yeni kararlar almaya hazırsınız. Mesleki olarak atacağınız adımlarda finansal ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva