AKDENİZ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Şanlı hakkında, derste Berkin Elvan'ın ölümü üzerine söyledikleri ve bir öğrenciyi sınıfta bırakmakla tehdit ettiği iddiasıyla disiplin ve ceza soruşturması açıldı. Üniversitenin soruşturma evrakında şikayetçi tanık isimlerinin gizlenmesi, 'gizli tanık' uygulaması tartışmasına yol açtı.
Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Şanlı'nın, Gezi olayları sırasında polisin attığı gaz fişeği ile yaralanarak 269 gün boyunca komada kalan Berkin Elvan'ın öldüğü 11 Mart 2014 günü, Ekonometri Bölümü ikinci sınıf öğrencilerine verdiği Makro İktisat dersi sırasında bu olayla ilgili konuşması şikayet ve soruşturma konusu oldu.
Yrd. Doç. Dr. Şanlı'nın polisin katil olduğunu söylediği, hükümet aleyhine konuştuğu, bir öğrenciyi sınıfta bırakmakla tehdit ve hakaret ettiği suçlamalarıyla şikayette bulunuldu. Duygu Dikayak isimli öğrenci ile babası Yüksel İskender Dikayak tarafından Fatih Polis Merkezi'ne yapılan şikayetin ardından, olay Antalya Cumhuriyet Savcılığı'na intikal etti. Savcılık 'görevsizlik' kararı vererek dosyayı AÜ Rektörlüğü'ne gönderdi.
ÜNİVERSİTE SORUŞTURMA AÇTI
Rektörlük ise Berkin Elvan'ın masum ancak polislerin katil olduğunu söylediği, derste Lenin'den bahsettiği, Duygu Dikayak isimli öğrenciyi sınıfta bırakmakla tehdit ettiği suçlamalarıyla ilgili olarak Yrd. Doç. Dr. Şanlı'ya hem ceza hem de disiplin soruşturması açtı. Soruşturmada, Cumhuriyet Savcılığı'nın görevsizlik kararı ekinde bulunan ve polis ifade tutanaklarında yer alan şikayetçilerin tanıklarına ait tüm kimlik bilgileri ile şikayetçi olarak gösterilen öğrenci ve babasının bazı iletişim bilgileri gizlendi.
HOCA FİRARİ GÖSTERİLDİ
Öğrencinin avukatı Münip Ermiş, bu olayda öğrenci ile babasının polis merkezine şikayeti sonrasında ifadeleri alınırken, suçlanan Yrd. Doç. Dr. Şanlı'nın ifadesine başvurulmadığını ve firari gibi gösterildiğini söyledi. Savcılığın takipsizlik kararı vermesi gerekirken görevsizlik kararı vermesiyle, üniversitenin soruşturma açmasının sağlandığını kaydeden Ermiş, üniversitenin soruşturma dosyasında şikayetçilerin gösterdiği tanıkların isim ve iletişim gibi tüm bilgilerinin gizlendiğini kaydetti.
Gizli tanık uygulamasında mahkeme kararı gerektiğine dikkati çeken avukat Ermiş, "Anlaşılan o ki Akdeniz Üniversitesi soruşturmalarında 'gizli tanık' uygulaması başlatmış. Tanıkların isimlerine, müştekilerin adreslerine karartma uygulayarak diğer tarafa evrakları teslim ediyorlar. Halbuki 'gizli tanık' uygulaması sadece mahkeme kararıyla uygulanabilen bir yöntemdir. Koskoca üniversitede, mahkemenin dahi böyle bir ceza soruşturmasında kısıtlılık kararı verme yetkisi yokken yaptığı bu uygulama komedidir. Hakaret davalarında 'gizli tanık' diye bir uygulama olamaz" dedi.
SUÇLAMALARI REDDETTİ
Soruşturmada ifadesi alınan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Şanlı da hakkında suçlamalara neden olan konuşmaların teneffüs zaman diliminde geçtiğini belirtti. Yrd. Doç. Dr. Şanlı, hükümet aleyhine tek kelime konuşmadığını ve şikayetçi olan Duygu Dikayak isimli öğrencisini sınıfta bırakmakla tehdit etmediğini dile getirerek iddiaları yalanladı.
Berkin Elvan'ın ölümüyle ilgili olaraksa Yrd. Doç. Dr. Şanlı, "Arkadaşlar bugün 14 yaşında bir çocuk öldü" dediğini, bir öğrencinin "Polislerinki hak, ben de öldürürdüm" demesi üzerine yanıt verdiğini ve öğrenciler arasında karşılıklı konuşmalar olduğunu aktardı. Yrd. Doç. Dr. Şanlı, öğrenciye "Evladım, devlet aşiret değildir, intikam almaz, öldürmez. Hukuk çerçevesinde yargılar, cezasını verir" dediğini ve sonrasında Duygu Dikayak'ın "Ben buraya para vererek geldim, derse dönelim hocam" şeklinde sert bir üslup kullandığını, bir süre bu tarz konuşmaların yaşandığını belirtti.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) -