Meteoroloji il il uyardı: Kuvvetli sağanak, kar ve fırtına
Meteoroloji il il uyardı: Kuvvetli sağanak, kar ve fırtına
Barış Falay ekranlara geri dönüyor
Barış Falay ekranlara geri dönüyor
Conor McGregor cinsel tacizden suçlu bulundu
Conor McGregor cinsel tacizden suçlu bulundu
Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
28 Ocak 2021 Perşembe - 11:28

'Baldaki hileyi tadarak anlamak çok zor'

GASTRONOMİ ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Aziz Ekşi, en çok hile yapılan gıdaların başında bal geldiğini söyledi. Ekşi, "Hem renk hem de koku katkısı ile doğal baldan daha iyi gözüken sahte bal yapılabiliyor. Gıdaya bakarak, tadarak hileli olup olmadığını anlamak çok zor" dedi.

 Baldaki hileyi tadarak anlamak çok zor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Aziz Ekşi, gıda hilelerinin eskiye dayanan bir problem olduğunu belirtirken, tüketicilere güvenilir markaların ürünlerini tüketmelerini tavsiye etti. Hile yapılan gıdaların genellikle üretimi yetersiz, fiyatı yüksek ve bazı vatandaşların ulaşamadığı gıdalar olduğunu söyleyen Ekşi, Türkiye'de ve dünyada gıda hilelerinin yaygın olduğunu kaydetti. En yaygın peynir ve yoğurt gibi süt türevi ve salam, sosis gibi et türevi gıdalarda hile yapıldığını ifade eden Ekşi, şöyle dedi:

"Bunun gibi bal da en çok hile yapılan gıdaların başında geliyor. Haksız rekabetin önlenmesi ve tüketicinin korunması için hilelerin önlenmesi gerekiyor. Örneğin, hem renk hem de koku katkısı ile doğal baldan daha iyi gözüken sahte bal yapılabiliyor. Dolayısıyla gıdaya bakarak veya tadarak hileli olup olmadığını anlamak çok zor. En güvenli yol laboratuvar analizidir. Bunu sağlamanın yolu da kuşkulu durumlarda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ALO-174 hızlı gıda hattının aranmasıdır. En güvenli yol ise tüketicilerin Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan onay veya kayıt numarası alan firmaların ürünlerinin satın alınmasıdır. TR ve ilin trafik kodu ile başlayan bu numara gıdanın etiketinde yazılıdır. Bu kodu taşımayan firmalar kayıt dışıdır."

'CAYDIRICI CEZALAR UYGULANMALI'

Türkiye'de Tarım ve Orman Bakanlığı laboratuvar raporuyla hileli yani taklit ve tağşişli olduğu kanıtlanan gıdaların ifşa listesinin yayınlandığını kaydeden Prof. Dr. Ekşi şunları söyledi:

"Bahsedilen gıdaların hileli olduğunu tüketicinin anlaması çok zor. Kırmızı ete bir miktar kanatlı etin katılması, balın çiçek tozundan değil de şekerle beslenen arı tarafından üretilmesi, peynirin içinden süt yağının çekilip, yerine margarin katılması gibi bir durumu tüketici görsel ya da duyusal olarak algılayamaz. Bunlar ancak laboratuvar analizleriyle kanıtlanabilir. Dolayısıyla bunları önlemenin yolu kamu kontrollerinin etkili bir şekilde yapılması ve caydırıcı cezalar uygulanmasıdır. Üreticinin yapması gereken ise aldığı gıdanın etiketini iyice okuması, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan üretim izni ya da kayıt numarası var mı ona bakmasıdır. Çünkü hileler daha çok kayıt dışı işletmeler tarafından yapılmaktadır. Öncelikle bu ürünü üreten firmaların kayıt altında olup olmadığını etikete bakarak kontrol etmeleri ve kayıtlı işletmelerin ürünlerini satın almaları en güvenli yoldur."

'TÜKETİCİLER BİLİNİR MARKALARI ALMALARI LAZIM'

Arı ve Bal Uzmanı Selçuk Solmaz da, balda görsel ve duyusal olarak hile yapılıp yapılmadığının anlaşılamadığını belirtti. Solmaz, en doğru yöntemin laboratuvar analizleri olduğunu ifade ederek, "Örneğin, çok bal tüketen bir ailesinizdir. Balı ağzınıza aldığınızda kendine özgü tat ve koku bırakır. Ama hile uygulanmış bir balda sadece ağızda tatlı olarak kalır. Ancak bu, balın ne kadar doğru ya da yanlış olduğunu göstermez. Bir balı tahlil etmek için de 76'ya yakın barometre vardır. Bal bu barometrelerden geçmesi gerekiyor. Tüketicilerimiz belli başlı bilinir markaları almaları lazım. Alacağı ürünün üzerinde parti numarası, üretim ve son kullanma tarihi ile nerede, ne şekilde üretildiğiyle ilgili zaten belirlidir. Vatandaşlarımızın bu balları almaları lazım. Bu ballar da zaten Gıda, Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından rutin olarak kontrolleri ve analizleri yapılmakta, numuneleri alınmaktadır" dedi. 

AVRASYA UNIVERSITESI GASTRONOMI VE MUTFAK SANATLARI BOLUMU PROF. DR. AZIZ EKSI, BALDA HILE YAPILDIGINA DIKKAT CEKEREK TUKETICILERI UYARDI.  FOTO-HARUN OZALP-ANKARA-DHA

AVRASYA UNIVERSITESI GASTRONOMI VE MUTFAK SANATLARI BOLUMU PROF. DR. AZIZ EKSI, BALDA HILE YAPILDIGINA DIKKAT CEKEREK TUKETICILERI UYARDI. FOTO-GIZEM KARADAG-ANKARA-DHA

AVRASYA UNIVERSITESI GASTRONOMI VE MUTFAK SANATLARI BOLUMU PROF. DR. AZIZ EKSI, BALDA HILE YAPILDIGINA DIKKAT CEKEREK TUKETICILERI UYARDI. FOTO-GIZEM KARADAG-ANKARA-DHA

ARI VE BAL UZMANI SELCUK SOLMAZ, BALDA GORSEL VE DUYUSAL OLARAK HILE YAPILIP YAPILMADIGININ ANLASILMADIGINI SOYLEYEREK, EN DOGRU YONTEMIN LABORATUVAR ANALIZLERI OLDUGUNU KAYDETTI. FOTO-HARUN OZALP-ANKARA-DHA

ARI VE BAL UZMANI SELCUK SOLMAZ, BALDA GORSEL VE DUYUSAL OLARAK HILE YAPILIP YAPILMADIGININ ANLASILMADIGINI SOYLEYEREK, EN DOGRU YONTEMIN LABORATUVAR ANALIZLERI OLDUGUNU KAYDETTI. FOTO-HARUN OZALP-ANKARA-DHA

ARI VE BAL UZMANI SELCUK SOLMAZ, BALDA GORSEL VE DUYUSAL OLARAK HILE YAPILIP YAPILMADIGININ ANLASILMADIGINI SOYLEYEREK, EN DOGRU YONTEMIN LABORATUVAR ANALIZLERI OLDUGUNU KAYDETTI. FOTO-HARUN OZALP-ANKARA-DHA

ARI VE BAL UZMANI SELCUK SOLMAZ, BALDA GORSEL VE DUYUSAL OLARAK HILE YAPILIP YAPILMADIGININ ANLASILMADIGINI SOYLEYEREK, EN DOGRU YONTEMIN LABORATUVAR ANALIZLERI OLDUGUNU KAYDETTI. FOTO-HARUN OZALP-ANKARA-DHA

ARI VE BAL UZMANI SELCUK SOLMAZ, BALDA GORSEL VE DUYUSAL OLARAK HILE YAPILIP YAPILMADIGININ ANLASILMADIGINI SOYLEYEREK, EN DOGRU YONTEMIN LABORATUVAR ANALIZLERI OLDUGUNU KAYDETTI. FOTO-HARUN OZALP-ANKARA-DHA

Gizem KARADAĞ-Burak TEKİN/ANKARA, (DHA)

Etiketler:
 
Kereste yüklü kamyon devrildi: 1 yaralı
 
Araştırmacılar, 6 metrelik büyük beyaz köpekbalığı ile yüzdü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kamyonetiyle kumsalda gezerken dalgaların arasında kaldı
SAKARYA’nın Karasu ilçesinde İ.B, kamyonetiyle kumsalda gezerken dalgaların ...
Tezer: Kısıtlamaların devam etmesi gerektiğini düşünüyorum
SAĞLIK Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, ...
Cami bacasına yuvalayan leyleğe 'Hacı' adını verdiler
HAKKARİ'nin Yüksekova ilçesi Köprücük köyüne, 6 yıl önce ilkbahar mevsiminde ...
 
Sivas İmranlı'da, son 1 haftada pozitif vaka görülmedi
SİVAS'ın İmranlı ilçesinde, uygulanan koronavirüs tedbirleri sonrası 21 ...
Yarıyıl tatili, hem turizmcilerin hem de öğrencilerin yüzünü güldürdü
DÜNYANIN sayılı kayak merkezleri arasında gösterilen Erzurum'daki Palandöken ...
Aşıyı bulan Türk çiftin, tersten tablosunu çizdi
ADANALI ressam İbrahim Şendil, koronavirüs aşısını bularak tüm dünyaya ...
 
Sarıyer'de sabun yüklü kamyon alev alev yandı
SARIYER Kuzey Marmara Otoyolu'nda sabun yüklü kamyon alev alev yandı. ...
Bağlama ustasından 65 yaş üstüne özel 'kısıtlama' türküsü
SİVAS'ta, sipariş üzerine el yapımı bağlama üreten ve Aşık Veysel'in bir ...
Üniversite öğrencisi pandemiyi fırsata çevirdi, kaz çiftliği kurdu
HATAY’da üniversite öğrencisi Ahmet Raşit Öztürk (27), pandemi sürecini ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva