Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
30 Eylül 2015 Çarşamba - 15:26

'Aspendos en uygun şekilde restore edilmiş'

ANTALYA'da eleştirilere neden olan 1800 yıllık Aspendos Antik Tiyatrosu'ndaki restorasyon, inceleme yapan akademisyen ve arkeologlardan tam not aldı.

 Aspendos en uygun şekilde restore edilmiş
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı İbrahim Bakır, orijinal taşların içeriğine en uygun olanlarının basamaklara uygulandığını ve restorasyon anayasası olarak kabul edilen Venedik Tüzüğü'ndeki gibi 'uyumlu ama farklı' taşların uygulandığını söyledi.

Aspendos Antik Tiyatrosu'nda kısa süre önce tamamlanan restorasyon çalışmasının ardından işlem yapılan bölümlerin orijinal renkten farklı olması 'mutfak mermeri' eleştirilerine neden oldu. Açıklama yayımlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, taşların zamanla diğerlerine yakın hale geleceğini bildirdi.

Bugün Aspendos Antik Tiyatrosu'na gelen Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar ile Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bakır, Patara Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, Myra Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik ve Alman Arkeoloji Enstitüsü üyesi restoratör Dr. Martin Beckmann, restorasyonu inceledi. Yapıların geleceğe aktarılması için bünyesinde arkeolog, mimar, sanat tarihçisi, hukukçu ve şehir plancısından oluşan kurulun ciddi çalışmalar yaptığını belirten Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bakır, "Burası 1800 yılı deviren yaşlı bir yapı. Buranın nasıl korunacağına yönelik ciddi analizler yapıldı. Tarihin her döneminde bu yapı kullanıldığı için farklı müdahaleler yapılmış. Bugün de müdahale ederek ömrünü gittikçe uzatmayı planlıyoruz" dedi.


ANTALYA'DA ELESTIRILERE NEDEN OLAN 1800 YILLIK ASPENDOS ANTIK TIYATROSU'NDAKI RESTORASYON, INCELEME YAPAN AKADEMISYEN VE ARKEOLOGLARDAN TAM NOT ALDI. ASPENDOS ANTIK TIYATROSU'NA GELEN KULTUR VARLIKLARI VE MUZELER GENEL MUDURU ABDULLAH KOCAPINAR ILE ANTALYA KULTUR VARLIKLARINI KORUMA BOLGE KURULU BASKANI YRD. DOC. DR. IBRAHIM BAKIR, PATARA KAZI BASKANI PROF. DR. HAVVA ISKAN ISIK (SOLDAKI), MYRA ANTIK KENTI KAZI BASKANI PROF. DR. NEVZAT CEVIK (SAGDAKI) VE ALMAN ARKEOLOJI ENSTITUSU UYESI RESTORATOR DR. MARTIN BECKMANN, RESTORASYONU INCELEDI.(FOTO:AKIF ARICI/ANTALYA-DHA)

YAPIYA EN UYGUN TAŞ CİNSLERİ 

Yapının altyapı gibi görünmeyen kısımlarında da ciddi restorasyonlar yapıldığına dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Bakır, "Sadece yok olan taşların yerine dünya çapında restorasyonun anayasası olarak kabul edilen Venedik Tüzüğü'nde de belirtildiği gibi 'uyumlu ama farklı' taşı seçmek için çalıştık. Laboratuvar analizleri yapıldı ve uygulanan taşların yapıya en uygun taş cinsleri olduğu belirlendi. Bu taşı yapay bir şekilde de eskitirsiniz. Ama bu yapay olur, biz doğal taştan bahsediyoruz. Her taşın görünümü doğaya karşı verdiği mukavemet aynı olamaz. Yoğun kullanılan taşların çok küçük bir parçasını açtık ve gördük ki bizim kullandığımız taşa çok yakın bir taştı. Ve bu taşlar zaman içersinde bu hale geliyor" diye konuştu. 

Çıkan tartışmaların ve eleştirilerin tarihe sahip çıkmak ve duyarlılığı artırmak için büyük fırsat olduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat Çevik ise "Eğer başka bir taş uygulansaydı o da tartışma konusu olurdu. Burası kullanılan bir binadır. Dolayısıyla burayı kırık dökük halde bırakalım, olduğu gibi konsolide edelim gibi bir seçeneğimiz yok. Çünkü yapı ve ziyaretçi güvenliği söz konusu. Sanmayın ki bu basamaklar insanlar lüks içinde otursunlar diye yapılıyor. Bu taşlar konumu itibariyle tiyatroyu ayakta tutan birer parçacık haline geliyor. Bu çalışmaları yapıyı korumak için yaparız. Diğer seçenekler sonuçtur bizim için. Esas olan yapının ruhuna en uygun şekilde onu yaşatmaktır" dedi.


ANTALYA'DA ELESTIRILERE NEDEN OLAN 1800 YILLIK ASPENDOS ANTIK TIYATROSU'NDAKI RESTORASYON, INCELEME YAPAN AKADEMISYEN VE ARKEOLOGLARDAN TAM NOT ALDI. ASPENDOS ANTIK TIYATROSU'NA GELEN KULTUR VARLIKLARI VE MUZELER GENEL MUDURU ABDULLAH KOCAPINAR (FOTODAKI) ILE ANTALYA KULTUR VARLIKLARINI KORUMA BOLGE KURULU BASKANI YRD. DOC. DR. IBRAHIM BAKIR, PATARA KAZI BASKANI PROF. DR. HAVVA ISKAN ISIK, MYRA ANTIK KENTI KAZI BASKANI PROF. DR. NEVZAT CEVIK VE ALMAN ARKEOLOJI ENSTITUSU UYESI RESTORATOR DR. MARTIN BECKMANN, RESTORASYONU INCELEDI.(FOTO:AKIF ARICI/ANTALYA-DHA)

1800 YIL BEKLEMEYE GEREK YOK 

Restorasyonda eleştirilen taşların mermer değil doğal taş olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Havva İşkan Işık, her taşın kesimden çıktığı zaman bembeyaz bir renk alabileceğini söyledi. Taşların orijinale uyum sağlayabilmesi için 1800 yıl beklenilmesine gerek olmadığını açıklayan Prof. Dr. Işık, "Gelecek yıl, kış yağmurları bunun üzerinden geçtikten sonra bu görüntünün orijinale daha yakın hale geldiğini göreceksiniz. Bu görülen gri ve siyah doku zaten bu taşın orijinali değil. O taşların da açıldığında renginin aynı olduğunu biliyoruz. Kimsenin endişesi olmasın" dedi. İncelemelerde bulunan Restoratör Dr. Martin Beckmann, tiyatronun ilk 1930'lu yıllarda restorasyonla tanıştığını, o günden bugüne birçok tecrübe kazanıldığını, bunun da Aspendos Antik Tiyatrosu'nda uygulandığını söyledi.


ANTALYA'DA ELESTIRILERE NEDEN OLAN 1800 YILLIK ASPENDOS ANTIK TIYATROSU'NDAKI RESTORASYON, INCELEME YAPAN AKADEMISYEN VE ARKEOLOGLARDAN TAM NOT ALDI. ASPENDOS ANTIK TIYATROSU'NA GELEN KULTUR VARLIKLARI VE MUZELER GENEL MUDURU ABDULLAH KOCAPINAR ILE ANTALYA KULTUR VARLIKLARINI KORUMA BOLGE KURULU BASKANI YRD. DOC. DR. IBRAHIM BAKIR (FOTODAKI), PATARA KAZI BASKANI PROF. DR. HAVVA ISKAN ISIK, MYRA ANTIK KENTI KAZI BASKANI PROF. DR. NEVZAT CEVIK VE ALMAN ARKEOLOJI ENSTITUSU UYESI RESTORATOR DR. MARTIN BECKMANN, RESTORASYONU INCELEDI.(FOTO:AKIF ARICI/ANTALYA-DHA)

Akif ARICI/ANTALYA, (DHA) - 

 
İzni, bitiminden 1 hafta sonra iptal edildi
 
Bitki heykellerin basın toplantısı Kanada'da yapıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzni, bitiminden 1 hafta sonra iptal edildi
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi, Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri ...
Bu atamaya büyük tepki
ANTALYA Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı imzasıyla oluşturulan 'Antalya ...
Aspendos mermerine coğrafi işaret talebi
ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Aspendos Antik Tiyatrosu ...
 
Engelli bireyler piknikte buluştu
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi'nin ve Türkiye Sakatlar Derneği işbirliğiyle ...
Yargı, dünyaca ünlü plajda betona 'dur' dedi
ANTALYA'nın dünyaca ünlü plajı Kaputaş'ta, Kaş Belediyesi'nin büfe ruhsatıyla ...
AKBEM kayıtları 1 Ekim'de başlıyor
ANTALYA'da 8-14 yaş grubu çocuklara 10 farklı birimde 23 ayrı branşta ...
 
İtalyan işadamları Antalya'ya geliyor
ANTALYA'nın Serik İlçesi'nde düzenlenecek 'Banyo Armatür ve Isıtma ve ...
Kendisi üretti, tasarruf sağladı
MURATPAŞA Belediyesi, kendi atölyesinde ürettiği, yeraltı otomatik çöp ...
Antalya'da 45 bin 'yeni Alanyalı' yaşıyor
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde bugüne kadar 79 ülkeden yaklaşık 38 bin ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva