14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
ATSO İnovasyon Ödülleri sahiplerini buldu
ATSO İnovasyon Ödülleri sahiplerini buldu
'Sular Bulanmadan' Antalya'da ilk kez seyirciyle buluşuyor
'Sular Bulanmadan' Antalya'da ilk kez seyirciyle buluşuyor
1 Temmuz 2021 Perşembe - 09:43

'Antalya'nın iklimi, 2100'de Kahire gibi olacak'

BOĞAZİÇİ Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Levent Kurnaz, 2100 yılında Antalya'nın ikliminin aynen Kahire gibi olacağını söyledi.

 Antalya nın iklimi, 2100 de Kahire gibi olacak
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün sıcaklık ve yağış raporlarına göre, 2020 yılında sıcaklıklarda yaşanan artışlar ve yağışlardaki düşüşler, 2021'de de devam ediyor. Mayıs, son 50 yılın en sıcak mayıs ayı olarak kayıtlara geçerken, yağışlar ise son 30 yılın ortalamasına göre yüzde 56, geçen yılın mayıs ayı yağışlarına göre yüzde 66 azaldı. Kuraklık haritalarında, Türkiye'nin büyük bölümü 'olağanüstü kurak', 'çok şiddetli kurak', 'şiddetli kurak' olarak gösterildi. Özellikle Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yağış azlığı yüzde 80'lerin üzerine çıktı.

KURAKLIK ALARMI

Küresel iklim değişikliğinin etkilerini bütün gerçekliğiyle ortaya koyan meteoroloji raporları sonrası tarım sektöründe de kuraklık alarmları çalmaya başladı. Türkiye'nin birçok bölgesinde başta hububat olmak üzere birçok tarla ürününe yönelik kuraklık haberleri gelirken, uzmanlar da bu yönde uyarılarda bulundu.

'MEVSİMSEL DEĞİŞİMLER BİTKİLERİ ŞAŞIRTIYOR'

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, bilim insanlarının, her 1 derecelik sıcaklık artışının hububat üretiminde yüzde 6'lık kayba neden olacağını söylediğini belirterek, “Anadolu'nun her yerinden üretimle ilgili rekolte düşüşü haberleri alıyoruz. Mevsimsel değişimler bitkileri şaşırtıyor, üretim periyotlarını değiştiriyor. Dolayısıyla pazarın ihtiyaç duyduğu anda ürün olmuyor, ihtiyaç olmayan dönemde ürün çıkabiliyor. Bu da ya aşırı fiyat artışı ya da aşırı düşüşe sebep oluyor" dedi.

'PAZARIN RİTMİNİ BOZUYOR'

Geçen yıl mayıs ayındaki aşırı sıcaklıkların zeytin, portakal gibi birçok üründe rekolte kaybı oluşturduğunu, bitkilerin zarar gördüğünü hatırlatan Çandır, “Havanın aşırı sıcak gitmesi ve yağış olmayışı, üretim performansını ciddi ölçüde olumsuz etkileyecektir. Bu durumdan meyvecilik, hububat, bütün tarla üretimlerinin olumsuz etkilenmesi kaçınılmaz. Hem rekolte düşüşleri yaşanacak, hem de iklim değişikliği pazarın ritmini bozuyor" diye konuştu.

'DAMLA SULAMA' ÇAĞRISI

Su kullanımının yüzde 75'ini oluşturan tarım sektöründe vahşi sulama yerine damla sulama gibi tasarruflu sistemlerin mutlaka kullanılması gerektiğine dikkat çeken Çandır, “Devlet projelerinin çok detaylandırılarak, tarımsal üretimin tamamına yaygınlaştırılması gerekiyor. Genel olarak baktığımızda, bütün dünyada da hissedilen çevre değerlerine, eskisinden çok daha fazla sahip çıkmamız gerekiyor. Bizim de Paris İklim Anlaşması'nı imzalamamız ve ilgili düzenlemeleri yerine getirmemiz gerekiyor" dedi.

PROF. DR. KURNAZ: ANTALYA, KAHİRE GİBİ OLACAK

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kurnaz da iklim değişikliğinin etkilerine ilişkin beklentiyi açıkladı. Kurnaz, 2100 yılında Antalya'nın aynen Kahire gibi olacağını söyledi. Bugünkü şekillerde tarımsal üretimin bu yüzyılın sonunda muhtemelen mümkün olmayacağını belirten Kurnaz, “Antalya, aynen Kahire nasılsa öyle olacak. Çukurova, Urfa, hepsi aynı şekilde olacak. Bu yüzyılın sonunda sıcaklıklar büyük ihtimalle 4-5 derece artmış olacak" diye konuştu.

'SERALARDA SERİNLETME YÖNTEMLERİ GEREKECEK'

Tarımsal üretim açısından da beklentileri değerlendiren Prof. Dr. Kurnaz, seralar olmadan Antalya ve bu bölgelerde açıkta üretimin mümkün olmayacağını belirterek, “Ama seralarda serinletme amaçlı sistemler olması gerekecek, artık ısıtma amaçlı değil. Açıkta tarımsal üretim yapılamayacak. Seralarda şimdi ısıtma yöntemleri kullanılıyor, o zaman serinletme yöntemleri kullanılması ve bol su bulmak gerekecek" dedi. 

2100 yılında Antalya'da turizm olmayacağını savunan Prof. Dr. Kurnaz, “İnsanlar sıcaktan düşüp ölecek. Tamamen içeride ve klimayla yaşayabilecek böyle günlerde. Bu durumu ancak iklim değişikliği önlenebilirse değiştirmek mümkün. Bütün dünyanın kömür, petrol, doğal gaz yakmayı bırakması gerekiyor. Türkiye'nin özel bir şey yapmasına gerek yok, bütün dünyanın yapması gerekiyor iklim değişikliğini önlemek için. 2020'den 2100'e kadar yavaş yavaş kötüleşecek durum. İleri doğru gittikçe kötüleşecek" diye konuştu. 

SU MİKTARI 8 BİNDEN 1360 METREKÜPE DÜŞTÜ

Sulama politikalarının da mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğine işaret eden Kurnaz, “Kişi başına düşen su miktarı yılda 1360 metreküp. Bu rakam cumhuriyet kurulduğu yıllarda 8 bin metreküptü. 20 sene içinde 1000 metreküpe düşecek. Bu, su fakiri olmamız, demek. Suyun yüzde 75'i tarımda kullanılıyor. Tarımsal sulamada ciddi adım atmazsak ürünlerimizi üretecek su bulamayacağız" dedi. 

KESİCİ: 2021'DEKİ KURAKLIK 2020'DEN DAHA KÖTÜ

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği bilim danışmanı Dr. Erol Kesici de meteoroloji verilerine bakıldığında 2021'in ilk 5 aylık döneminin, en kurak yıl olarak kayıtlara geçen 2020'den çok daha kötü olduğunu söyledi. Yağışların azlığı ve aşırı sıcaklıkların göl, gölet, baraj, dere, nehir gibi sulak alanlardaki buharlaşmayı da ciddi ölçüde artırdığını belirten Dr. Kesici, “Topraktaki buharlaşma da artıyor. Topraktaki nem azalışı da suya ihtiyacın yükselmesine sebep olur. Dolayısıyla tarımsal üretimde 2021 yılı oldukça tehlikeli" diye konuştu. 

Türkiye'nin birçok bölgesinde tarımsal sulama için kısıtlı su verileceğinin açıklandığını söyleyen Dr. Kesici, “Örneğin; Eğirdir ve Beyşehir bölgelerinde DSİ tarafından çiftçilere bu duyurular yapıldı. Daha yaz aylarının ilk haftalarını yaşıyoruz. Temmuz- ağustos ayları çok daha sıcak geçecek. Dolayısıyla artık içecek suyu bulmakta bile güçlük çekmekteyiz. Her şeyin yapısında su var ve su olmazsa ürünlerde kaliteyi bir tarafa bırakın, yetişemeyecekler bile. Artı su olmazsa böcek, bakteri gibi zararlılar giderek artacak ve bu insan yaşamını da tehdit edecek. Zararlılarla daha çok mücadele etmek zorunda kalacağız. Bu kez de çevreyi daha çok kirleteceğiz. Hepsi birbirine bağlantılı" dedi. 

ŞİDDETLİ TARIMSAL KURAKLIK

Yer altı, göller ve barajlarda su seviyelerinin çok kritik noktada olduğu uyarısında bulunan Kesici, hava sıcaklığının da nem olmadığı için giderek arttığını ve tarımsal kuraklığın şiddetli olduğu bir dönemin yaşanmaya başladığını açıkladı. Suyun tasarruflu kullanımını ve kirletilmemesi gerektiğini vurgulayan Kesici, “İstanbul örneğinde olduğu gibi 1 günde yaklaşık 5 milyon ton atık suyu denize verdiğimizi düşünürsek bu atık suları mutlak suretle günün gelişen teknolojisine uygun arıtıp, denizlere, göllere, nehirlere vermeden tarımda ve evlerde rahatlıkla kullanabiliriz. Bu aynı zamanda kuraklığı bir nebze olsun önlememizin en önemli noktası" diye konuştu. 

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SEBEBİ DE İNSAN

Parayla yağmur yağdırılamayacağını dile getiren Dr. Kesici, "Ama günün teknolojileri kullanılarak, yağmur sularını depo ederek, arıttığımız suyu kullanarak, hastalık, kıtlık, savaşa dahi sebep olabilecek yaşamsal tehlikelerin önüne geçmemiz mümkün. Müsilaj olayında olduğu gibi küresel ısınma, iklim değişikliği de bir doğa veya doğal olay değildir. Bu insanın yarattığı bir felakettir. Bunu kabul edersek çözüme daha akılcı ve bilimsel yaklaşabilmemiz de mümkün olacaktır. Çünkü bu tür yaşananlar hep 'doğa olayı, doğal' olarak geçiştirildiğinden çözümü de doğadan bekledik. Bugün bu sorunların çözümü de sebebi olan insanların elinde" dedi. 

METEOROLOJI RAPORLARINI DEGERLENDIREN BILIM INSANLARI, 2021'IN, EN KURAK YIL KABUL EDILEN 2020'DEN DAHA KOTU OLDUGUNA DIKKAT CEKTI. ANTALYA TICARET BORSASI (ATB) BASKANI ALI CANDIR, BILIM INSANLARININ, HER 1 DERECELIK SICAKLIK ARTISININ HUBUBAT URETIMINDE YUZDE 6'LIK KAYBA NEDEN OLACAGINI SOYLEDIGINI BELIRTTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

TURKIYE TABIATINI KORUMA DERNEGI BILIM DANISMANI DR. EROL KESICI, METEOROLOJI VERILERINE BAKILDIGINDA 2021'IN ILK 5 AYLIK DONEMININ, EN KURAK YIL OLARAK KAYITLARA GECEN 2020'DEN COK DAHA KOTU OLDUGUNU SOYLEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

METEOROLOJI GENEL MUDURLUGU'NUN SICAKLIK VE YAGIS RAPORLARINA GORE, 2020 YILINDA SICAKLIKLARDA YASANAN ARTISLAR, YAGISLARDAKI DUSUSLER, 2021'DE DE DEVAM EDIYOR. 2021 MAYIS, SON 50 YILIN EN SICAK MAYIS AYI OLARAK KAYITLARA GECERKEN, YAGISLAR ISE SON 30 YILIN ORTALAMASINA GORE YUZDE 56, GECEN YILIN MAYIS AYI YAGISLARINA GORE YUZDE 66 AZALDI. KURAKLIK HARITALARINDA, TURKIYE'NIN BUYUK BOLUMU 'OLAGANUSTU KURAK', 'COK SIDDETLI KURAK', 'SIDDETLI KURAK' OLARAK GOSTERILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

METEOROLOJI GENEL MUDURLUGU'NUN SICAKLIK VE YAGIS RAPORLARINA GORE, 2020 YILINDA SICAKLIKLARDA YASANAN ARTISLAR, YAGISLARDAKI DUSUSLER, 2021'DE DE DEVAM EDIYOR. 2021 MAYIS, SON 50 YILIN EN SICAK MAYIS AYI OLARAK KAYITLARA GECERKEN, YAGISLAR ISE SON 30 YILIN ORTALAMASINA GORE YUZDE 56, GECEN YILIN MAYIS AYI YAGISLARINA GORE YUZDE 66 AZALDI. KURAKLIK HARITALARINDA, TURKIYE'NIN BUYUK BOLUMU 'OLAGANUSTU KURAK', 'COK SIDDETLI KURAK', 'SIDDETLI KURAK' OLARAK GOSTERILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

METEOROLOJI RAPORLARINI DEGERLENDIREN BILIM INSANLARI, 2021'IN, EN KURAK YIL KABUL EDILEN 2020'DEN DAHA KOTU OLDUGUNA DIKKAT CEKTI.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

METEOROLOJI RAPORLARINI DEGERLENDIREN BILIM INSANLARI, 2021'IN, EN KURAK YIL KABUL EDILEN 2020'DEN DAHA KOTU OLDUGUNA DIKKAT CEKTI.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
Elif Çakal'ın 4 arkadaşı hakkında yakalama kararı
 
Sıcaklık alarm veriyor, uzmanlar uyarıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hastane inşaatında yangın
ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde devlet hastanesi ek bina inşaatında çıkan ...
Vücuduna halat dolanan caretta caretta ölü bulundu
ANTALYA'nın Finike ilçesinde nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya ...
Avukat Ertuğrul: Elmalı Davası'nda tahliye kararını anlamlandıramıyoruz
ANTALYA Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Avukat Serap Ertuğrul, kız ...
 
Serik'te Koruyucu Aile Günü etkinliği
ANTALYA'nın Serik ilçesinde 'Koruyucu Aile Günü' dolayısıyla halkı bilgilendirmek ...
Akşam yerleştiği pansiyonda ölü bulundu
ANTALYA'da Mehmet Mutlu Kutlar (40), kaldığı pansiyonda ölü bulundu. Polis, ...
Muratpaşa'da yüzde 100 eşitlik
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Muratpaşa Muhtarlar Derneği'nin ...
 
Antalya'da orman yangını çıktı, karayolu ulaşıma kapatıldı
ANTALYA- Konya karayolunun Gündoğmuş ilçe kavşağı yakınında orman yangını ...
Akseki'de mezarlıkta yangın
ANTALYA'nın Akseki ilçesinde mezarlıkta çıkan yangın 1 saatte söndürüldü.
Jandarmadan kumar baskını
ANTALYA'nın Korkuteli ilçesinde jandarmanın bir eve yaptığı baskında kumar ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva