Kumluca Belediyesi tarafından düzenlenen '12 Eylül Referandumu ve Yeni Anayasa' konulu konferansa katılan emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek, Türkiye'deki sorunların temelinde 1920 ile 1930 arasında Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu aşamasında ve 1950'ye kadar süren tek parti dönemde yapılan yanlışlıkların bulunduğunu ileri sürdü. Bu dönemde, ülkenin kurulmasında canla başla çalışan insanların manevi değerlerlerinin yasaklandığını gördüklerini belirten Petek, buna 1933- 1950 yılları arasında ezanın Arapça okunmasının yasaklanmasını örnek gösterdi.
Çok partili döneme geçişin ardından, 1960'ta darbe yapıldığını ve darbecilerin 1961 Anayasası'nı hazırladığını anlatan Petek, "1924 Anayasası'nda 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' ibaresi yer alırken, 1961 Anayasası'nda milletin egemenlik hakları ellerinden alınarak bu hakkın kullanması sadece kurumlara devredildi. Bugünkü çarpık, kendisini millet adına hareket ettiğini iddia eden ve kendisinden hesap dahi sorulamayan birçok kurum bu dönemden sonra ortaya çıktı" dedi.
LAİKLİĞİN ESAS TARİFİ KONULMALI
Konuşmasında 12 Eylül 2010'da yapılan referandum sürecine de değinen Petek, Türkiye'de referandum sonrasında başta yargı olmak üzere pek çok alanda köklü değişiklikler yapıldığını söyledi. Türkiye'de yeni anayasa çalışmalarının sürdüğünü anlatan Petek, yeni anayasanın mecliste bulunan siyasi partilerin konsensüs sağlayarak çıkarma şansının çok az olduğunu kaydetti. Partilerin ortak bir paydada buluşamayacağını savunan Petek, şöyle konuştu:
"Benim istediğim herkesin eşit olduğu, her bireyin ama azınlık ama çoğunluk olsun herkesin yaşam, inanç ve değerlerine saygı gösterildiği bir anayasa. Burada özellikle istediğim bir şey var onu da belirtmek istiyorum: O da laiklik kelimesinin yeni anayasadan kaldırılmasıdır. Yerine laikliğin esas tarifinin konulması gerekir. Bu şekilde her önüne gelenin bu tür kelimelere gerçek anlamlarının dışında manalar yüklemesinin önüne geçilmiş olur."
Konferansın sonunda Petek'e, Kumluca Kaymakamı Salih Işık ve Kumluca Belediye Başkanı Ak Partili Hüsamettin Çetinkaya tarafından ilçenin simgesi olan Kale Kule'nin resminin bulunduğu kahve takımı hediye edildi.