Akdeniz Üniversitesi'nin (AÜ) 'Vizesiz Avrupa Tezi' kapsamında yürütülen çalışmalarına destek veren Hamburg Üniversitesi'nden öğretim üyesi Prof. Dr. Wolfgang Voegeli, AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meral Gültekin ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Gümrükçü ile birlikte AÜ Rektörlüğü Senato Salonu'nda basın toplantısı düzenledi.
VİZE ZORUNLULUĞU YOK
1970 yılında imzalanıp 1973'te yürürlüğe giren 'Katma Protokolu' uyarınca, istihdam amacı olmayan ve üç aydan az kalmak için gelen tüm Türk vatandaşlarının vize almadan Almanya'ya girebildiğini, ancak 1980'deki yönetmelik değişikliği ile vize zorunluluğu getirildiğini söyleyen Prof. Dr. Wolfgang Voegeli, protokol uyarınca vize zorunluluğu olmadığını aktardı.
TÜRK VATANDAŞLARI DAVA AÇMALI
Prof. Dr. Voegeli, Türk vatandaşlarının vizesiz giriş haklarını kanıtlaması için, öncelikle Almanya Federal Cumhuriyeti'nin resmi makamlarına vizesiz giriş için başvurarak bunun onaylanmasını istemesi gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Voegeli, eğer bu istek reddedilir veya ilgili karar makul bir süre içinde yayınlanmazsa, Almanya Federal Cumhuriyeti'ne Avrupa Birliği Adalet Divanı'nın doğrudan etki prensibine dayalı olarak Berlin İdari Mahkemesi'ne dava açması gerektiğini anlattı. Prof. Dr. Voegeli ayrıca, Türk vatandaşlarının Alman makamları tarafından AB hukukunun ihlal edildiğini öne sürerek, kayıp ve hasar tazminatı için Almanya Federal Cumhuriyeti'ne Alman Sivil Mahkemesi'nde dava açabileceğine vurgu yaptı.
STK'LAR BU İŞE SAHİP ÇIKMALI
AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meral Gültekin ise üniversitenin başlattığı Vizesiz Avrupa Tezi'nin bir Avrupalı tarafından da doğrulandığını belirtti. Prof. Dr. Gültekin, "Bu işe bireysel olarak Türk vatandaşlarının ve sivil toplum kuruluşlarının sahip çıkarak dava açması gerekmektedir" diye konuştu. İİBF Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Gümrükçü de hedeflerinin tüm Türk vatandaşlarının diğer Avrupa vatandaşları gibi vizesiz Avrupa hakkını almak olduğunu kaydetti.