Afyonkarahisar'da et ve et ürünlerini işleyen 70 işletme bulunuyor. Türkiye genelinde 1114 olan işletme sayısı sıralamasında İstanbul, Ankara ve Bursa'nın ardından dördüncü sırada yer alan Afyonkarahisar, üretim ve ihracat noktasında ise listenin ilk sırasında yer alıyor. Uzak Doğu ve Orta Doğu ülkelerine ihracat yapılan Afyonkarahisar'da geçen yıl 20 bin ton sucuk üretimi gerçekleştirildi.
'ÜRETİMDE BİRİNCİ SIRADA İL BİZİZ'
Türkiye'de sucuk denince akla gelen illerden birisinin Afyonkarahisar olduğunu belirten İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, "Hatta ben biraz daha iddialı konuşmak istiyorum. Türkiye'de sucuk konusunda bir numarayız. Resmi rakamlara göre bizim 2020 yılı üretimimiz 20 bin ton civarında ve bu rakamlarla üretimde birinci sırada il biziz. Et ve et ürünlerini işleyen Türkiye'de 1114 civarında işletmemiz var. Bunun 70'i Afyonkarahisar'da kayıtlı ve 70 işletme sayısına göre iller arasında biz dördüncü sıradayız. İstanbul, Ankara, Bursa ve Afyonkarahisar ama sucuk üretiminde diğer illerden veya diğer illeri boş verin bize rakip olarak görülen illere bile fark atmış durumdayız. Ve şu anda sucuğumuzu Orta Doğu ülkeleri olmak üzere farklı ülkelere de ihraç ediyoruz. Afyonkarahisar'da sucuk zaten kültür haline gelmiş. Afyonkarahisar sucuğu diye coğrafi işaret almış sucuğumuz da var ve bizim üretim rakamlarımız veya ihraç rakamlarımız da bu farkımızı ortaya koyuyor" dedi. Acar, Afyonkarahisar sucuğunun genellikle Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri gibi Orta Doğu ülkelerine gönderildiğini kaydetti.
'2021 YILINDA İHRACAT HEDEFİMİZ YÜZDE 20’
Kentteki sucuk üretim tesislerinden birinde genel müdürü olarak görev yapan Serdar Bodur, ihracatın genellikle Uzak Doğu ve Orta Doğu'ya yapıldığını anlattı. Uzak Doğu ve Orta Doğu insanının damak tadının baharatlı ürünlere yatkın olduğu için Afyonkarahisar sucuğunu tercih ettiklerini kaydeden Bodur, "2020 yılındaki üretimimizin yüzde 10'unu bu ülkelere yapmaktayız. 2020 yılında gerçekleştirdiğimiz ihracatımız, üretimimizin yüzde 10'luk kısmını oluşturdu. Bu oranı 2021 yılında yüzde 15 veya yüzde 20'lere çıkarmayı hedeflemekteyiz. Bu yolda hızlı adımlar atmaktayız" diye konuştu.
'BAKANLIĞIMIZ BU TÜR KONULARDA ÇOK HASSAS DAVRANIYOR'
AB ülkelerine ihracat yapabilmek için üretici firmalara görevler düştüğünü vurgulayan Serdar Bodur, şöyle devam etti:
"Türk Gıda Kodeksi'nin çıkardığı kurallar insan sağlığını önemsemekte, insan sağlığına yararlı kurallar koymakta. Bu kurallar daha önce bu üretimlerin ustalar elinden gerçekleşmekteydi. Bu kurallar sayesinde şu an üretimler veteriner hekim, gıda mühendisleri kontrolünde yapılarak insan sağlığına uygun yapılmakta. Burada insan sağlığı ön planda tutulmakta. Bu kurallar insan sağlığını öncelemektedir. Haliyle işletmelerde içerisinde bu kurallara uyulmak aşamasında gerekli hijyen vs. çalışmaları yapıldığı müddetçe bu zincirin kırılmadan son tüketiciye sağlıklı bir şekilde irdelenerek, incelenerek ulaşması sağlanmaktadır. Bu koşullar yerine getirildiği müddetçe AB kriterlerine uymada Türkiye'nin hiçbir engeli olmayacaktır. Bakanlığımız bu tür konularda çok hassas davranıyor. Zaten hızlı şekilde de çalışmaları var günümüzde. Nasıl ihracatı süt ve süt ürünlerinde açılmış olduğu gibi bir an önce kırmızı et ve et ürünlerinin de ihracatının yapılması konusunda da hızlı adımlar atmasını beklemekteyiz."
Ali Fuat GÜÇLÜER/AFYONKARAHİSAR, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |