Ankette ATB üyeleri, şehir içi ticaret, trafik, tarımsal üretim ve ticaret, şehircilik başlıkları altında sorunları ortaya koydu.
ATB, 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak yerel seçim öncesinde borsanın kurumsal görüşlerini ve üyelerinin düşüncelerini belirlemek amacıyla yerel yönetimler anketi gerçekleştirdi. Belediye başkanlarına yol gösterici nitelikte olacağı düşünülen anket çalışmasında, üyelere yönelik şehir içi ticaret, şehir içi trafik, tarımsal üretim ve ticaret, şehircilik başlıkları altında sorular yöneltildi.
ŞEHİR İÇİ TİCARETİ AVM'LER ZAYIFLATIYOR
Ankette katılımcılara, şehir içi ticaretin en önemli sorununun ne olduğu soruldu. Katılımcıların yüzde 69'u mevcut AVM'lerin şehiriçi ticareti zayıflattığını düşünürken, yüzde 15'i turistlerin şehir içi ticarete girmemesini sorun görüyor. Katılımcıların yüzde 38'i şehir içi ticareti geliştirmek için AVM'lerin şehir içinden çıkarılması gerektiğini düşünürken, yüzde 25'i şehir içi otopark kolaylığının ve yaygınlığının artırılması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Ankete katılanların yüzde 17'si benzer işyerlerinin toplulaştırılması ve şehir içi ticaret etkinliklerinin yapılması gerektiğini düşünüyor.
KALAN TURİSTTEN KONUKLAMA VERGİSİ ALINSIN
Ankete katılanların yüzde 79'u Antalya'da geceleme yapan turistlerden yerel yönetimlere akacak bir konaklama vergisinin kesinlikle alınması gerektiği yönünde görüş bildirdi.
TRAFİK NASIL ÇÖZÜLÜR?
Şehir içi trafik konusunda da sorular yöneltilen ankette, şehir içindeki trafik karmaşasının en önemli sebebini mevcut raylı (tramvay) sistem olarak görenlerin oranı yüzde 50 olarak belirlendi. Katılımcıların yüzde 21'i trafik karmaşasının nedeni olarak trafik ışıklarının kötü zaman planlamasını görüyor.
Şehir içi trafik sorununun çözümü için nostaljik tramvayın güzergahının üniversite- adliye- otogar rotasında geliştirilmesi gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 42 olurken, merkezdeki resmi dairelerin yeniden yerleştirilmesi gerektiğini düşünenlerin oranı 23 çıktı. Trafik sinyalizasyonunun bütüncül ve dinamik yapılı olarak yeniden düzenlenmesi gerektiği yönünde görüş bildirenlerin oranı ise yüzde 19 oldu. Ankete katılanların yüzde 15'i merkezdeki yolların tek yönlü düzenlenmesini istiyor.
YEREL YÖNETİMLER TARIMI SAHİPLENMİYOR
Tarımsal üretim ve ticaret konusunda da sorular yöneltilen ankete, Bütünşehir Yasası'nın tarım topraklarının korunmasına, tarımsal üretim ve ticaretin artırılmasına yardımcı olacağını düşünenlerin oranı yüzde 39, tam tersini savunanların oranı da yüzde 29 oldu. Yeni yasa hakkında bilgisi olmadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 23. Ankete katılanların yüzde 31'i tarımsal üretim ve ticaretin gelişmesinde yerel yönetim bakımından en önemli sorun olarak tarımsal alanların yok edilmesi ve yerel yönetimlerin tarımı yeterince sahiplenmemesini görüyor. Katılımcıların yüzde 19'u ise kırdan kente göçün hızlı artması ve tarımla uğraşan yerleşiklerin desteklenmemesini sorun olarak görüyor.
TARIMSAL ALANLAR İMARA AÇILMASIN
Yerel yönetimler anketine katılanların yüzde 37'si tarımsal üretim ve ticaretin gelişmesi için yapılması gereken en önemli iş olarak tarımsal alanların imara açılmasının durdurulmasını gösterirken, yüzde 30'u tarımsal üretim ve ticaretle ilgili vergi/mevzuatın kolaylaştırmasını bekliyor. Yüzde 22'si ise tarımla uğraşan yerleşiklerin desteklenmesi düşüncesini ifade ediyor.
AVM'LER BÜYÜK SORUN
Ankete katılanlara şehircilik konusunda da sorular yöneltildi. Katılımcıların yüzde 54'ü Antalya'nın şehircilik bakımından en önemli sorunu olarak çevre yolu olmamasını, yüzde 35'i ise şehir merkezine yığılmış AVM'leri sorun olarak görüyor. Ankette şehir merkezine yeni AVM açılmasını istemeyenlerin oranı 50 olurken, mevcut AVM'lerin kent dışına taşınmasını isteyenlerin oranı yüzde 39 oldu.
YEŞİL VE ÇOCUKLARLA İLGİLİ YAPILANLAR YETERSİZ
EXPO 2016 Antalya ile ilgili soruları da yanıtlayan katılımcıların yüzde 69'u, EXPO 2016'nın Antalya'nın çehresini değiştireceğine ve kalıcı izler bırakacağına inanıyor. Katılımcıların yüzde 31'i ise yapılan çalışmaları yetersiz ve yanlış buluyor. Antalya'da yeşil/doğal dokuyla ve çocuklarla ilgili yapılanları çok yetersiz bulanların oranı yüzde 46 olurken, katılımcıların yüzde 23'ü yapılanları olumlu bulduğunu, ancak daha da geliştirilmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi.
MECLİS ÜYELERİ ÖN SEÇİMLE BELİRLENSİN
Ankete katılanların yüzde 50'si şehrin geleceğiyle ilgili oy kullanan belediye meclis üyelerinin önseçimle belirlenmesi gerektiğini düşünürken, yüzde 36'si plan/proje ve muhasebe/harcama konularında yetkinlik istiyor.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)