'Sular Bulanmadan' Antalya'da ilk kez seyirciyle buluşuyor
'Sular Bulanmadan' Antalya'da ilk kez seyirciyle buluşuyor
Antalya'da oyalı eller sepet üretiyor
Antalya'da oyalı eller sepet üretiyor
Fatih Altaylı ile İsmail Saymaz hakkında soruşturma
Fatih Altaylı ile İsmail Saymaz hakkında soruşturma
Bakan Ali Yerlikaya'dan 'usulsüz çakar' açıklaması
Bakan Ali Yerlikaya'dan 'usulsüz çakar' açıklaması
10 Şubat 2015 Salı - 11:13

Yanlış teşhis, doktorun hayatını kararttı

ÇUKUROVA Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğrenciyken yanlış teşhis sonucu apandisiti alınan, ardından böbrekleri iflas eden Dr. Murat Yerlioğlu'na, babasının bağışladığı böbrek de 20 gün sonra attı.

Yanlış teşhis, doktorun hayatını kararttı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Kalıtımsal FMF hastası olduğunu öğrenen 42 yaşındaki Dr. Yerlioğlu, yanlış teşhis sonucu 15 yıldır diyalize bağımlı yaşadığını söyledi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi son sınıf öğrencisiyken, şiddetli karın ağrısı şikayetiyle Çukurova Üniversitesi Hastanesi'ne götürülen Murat Yerlioğlu'na, apandisit teşhisi konuldu. Apandisiti alınan, ameliyat sonrasında karın ağrıları dinmeyince bir dizi testten geçen Dr. Yerlioğlu, halk arasında 'Akdeniz Ateşi Hastalığı' olarak bilinen kalıtımsal FMF hastası olduğunu öğrendi. 

BABAMIN BÖBREĞİ DE GİTTİ
Dr. Murat Yerlioğlu, hastalığının teşhisinin çok geç olması nedeniyle böbrek yetmezliğinin geliştiğini belirterek şunları anlattı:

"2- 2.5 yıl ilaç tedavisi oldum. Daha sonra da diyaliz hastası oldum. 2000 yılında İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi'ne nakil için başvurdum. Babam 58 yaşındaki Mustafa Yerlioğlu verici oldu. O da başarısız oldu. 20 günde böbrek attı. Babamın da böbreği gitti. FMF hastalığına bağlı böbrek yetmezliği nedeniyle 15 yıldır diyalize bağımlı yaşıyorum. FMF hastası olduğum anlaşılınca, apandisit ameliyatının boşuna yapıldığı ortaya çıktı." 

ÖZEL HASTANEDE DOKTORLUK YAPIYOR 
Kilis'te yaşarken emekli olup, Antalya'ya yerleştiğini söyleyen Dr. Yerlioğlu, "Antalya'ya 4.5 yıl önce geldim. Bu arada nakil için ikinci girişimim oldu. Ancak vücudumda antikorlar oluştuğu için verici olmak isteyen annemin dokusu ve kanı uyuşmadı. Şimdi Sağlık Bakanlığı Organ Bekleme Sırası'na yazıldım. Hemodiyalize devam ediyorum. Özel bir hastanede de doktorluk yapıyorum" dedi.

'BÖLGEMİZİN HASTALIĞI'
Çocuk Kan ve Genetik Hastalıkları Uzmanı ve Antalya Genetik Hastalıkları Merkez Müdürü Prof. Dr. Duran Canatan, FMF hastalığının Akdeniz coğrafyasının hastalığı olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Türklerin, Kürtlerin, Ermenilerin ve Yahudilerin, Ortadoğulu'ların hastalığıdır. Avrupa ve ABD'de bu hastalığı göremiyoruz. Bu hastalık genetiktir. Anne ve baba taşıyıcı, çocukları yüzde 25 hasta olabiliyor, yüzde 25 sağlıklı olabiliyor. Yüzde 50 taşıyıcı olabiliyor. Aynı talasemi örneğinde olduğu gibi."  

GEN ANALİZİNİ YAPAN TEK ÖZEL MERKEZ 
Bu hastalıkta bazı hastaların doktora karın ağrısıyla gittiklerini, apandisit sanıldığını belirten Prof. Dr. Canatan, şöyle devam etti:

"Hastalığın ortaya çıkmasına neden olan madde nerede birikiyorsa, o organın belirtileri ortaya çıkıyor. Karın zarında birikirse karın ağrısı olarak ortaya çıkıyor ve apandisitleri alınıyor. Eklem zarında birikiyor, eklem romatizması olarak ortaya çıkıyor, romatizma ilaçları kullanılıyor. Göğüs zarında birikiyor, kalp enfarktüsü geçiriyor diyerek kalp testleri yapılıyor. Sonuçta ateş yapıyor bu her defasında yaklaşık 3- 4 gün sürüyor. 'Ateş' adı da buradan geliyor. Ateş nedeniyle de sıtma zannediliyor. Her tür hastalığı taklit edebiliyor. Eski yıllarda tanısı zordu. Şimdi genetik düzeyde tüm genler işlenmeye başlandı. Merkezimizde baştan sona tüm gen analizlerini yapabiliyoruz. Bu gen analizini yapabilen tek özel merkez olma özelliğini de taşıyoruz. Türkiye'nin dört bir yanından ve yurt dışından tanısı konamayan olgular merkezimize geliyor."

YAŞANANLAR DERS OLMALI
Doktor Murat Yerlioğlu'nun, hastalığının tanısının başta konması halinde kronik böbrek yetmezliği gelişmeden, diyalize girmesine gerek kalmadan basit ilaç tedavisiyle kurtulabileceğini söyleyen Prof. Dr. Canatan şöyle devam etti:

"Meslektaşımızın başına gelenlerin ders olmasını istiyoruz. Tüm diyaliz hastalarının, yakınları ve kendilerine FMF testini yaptırmalarını öneriyoruz. Bu testin yapılmasını, ülke ekonomisi açısından da çok önemsiyoruz. Diyalize akıtılan paralar yerine bir FMF genine bakılması, hastalığın adının çok erken konulması, hastanın böbrek yetmezliğine girmesini önleyecektir. Bir sürü para diyalize akıtılmayacak" diye konuştu.

FMF hastalığının Türkiye'de görülme sıklığının yüzde 20 olduğunu söyleyen Prof. Dr. Canatan, Ülkemizde her 5 kişiden biri taşıyıcı" dedi. Prof. Dr. Canatan, hastalığın belirtilerini yaşayanların, FMF testi yaptırmalarının önemine değindi.
Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA) 

CUKUROVA UNIVERSITESI TIP FAKULTESI'NDE OGRENCIYKEN YANLIS TESHIS SONUCU APANDISITI ALINAN, ARDINDAN BOBREKLERI IFLAS EDEN DR. MURAT YERLIOGLU'NA (SAGDA) , BABASININ BAGISLADIGI BOBREK DE 20 GUN SONRA ATTI. KALITIMSAL FMF HASTASI OLDUGUNU OGRENEN DR. YERLIOGLU, YANLIS TESHIS SONUCU 15 YILDIR DIYALIZE BAGIMLI YASADIGINI BELIRTTI. COCUK KAN VE GENETIK HASTALIKLARI UZMANI VE ANTALYA GENETIK HASTALIKLARI MERKEZ MUDURU PROF. DR. DURAN CANATAN (SOLDA) HASTALIK HAKKINDA BILGI VERDI.(FOTO:EROL AKKIR/ANTALYA-DHA)

 
Gülveren'de kentsel dönüşüm
 
14 Şubat gülleri 7.5 TL
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Poyraz bebekten iyi haber
ANTALYA'da hastanede yer bulamadığı için babası Servet Ergün'ün sanayide ...
Memorial kanser okulu ilk kez Kıbrıs'ta
Dünyada, her yıl yaklaşık 15 milyon kişi kansere yakalanıyor. Kanserdeki ...
Fikret Otyam'dan güzel haber
Antalya'da 26 Ocak'ta diyalize girdiği sırada mide kanaması geçiren gazeteci-yazar ...
 
Mavi bebek için hastane bulundu
ANTALYA'da hastanelerde yer bulunamadığı için babasının sanayide yaptırdığı ...
10 santimetrelik kitlesini raslantı eseri öğrendi
ANTALYA'da böbrek taşı şikayetiyle hastaneye başvuran ve tomografi çekilince ...
Sağlık için yürüdüler
SAĞLIK Bakanlığı'nın yürüttüğü 'Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli ...
 
Bir baba ağlıyor
ANTALYA'da bir markette çalışan Servet Ergün, dünyada 202 kişide görülen ...
Çocuğunuzun omuzları aynı hizada değilse dikkat!
Giydiğiniz elbisenin sırt çizgilerindeki asimetri; bir omuzun veya kalçanın ...
Kaş Devlet Hastanesi'ne kadın doğum uzmanı atandı
ANTALYA'nın Kaş Devlet Hastanesi'nde uzun süredir sıkıntısı çekilen kadın ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva