Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu’na göre bankalardaki müşteri hesap numaralarını uluslararası ölçekte tanımlamak suretiyle, para transferlerinin hatasız ve hızlı bir şekilde alıcısına ulaşmasını sağlamayı amaçlayan IBAN kullanımı artıyor. 2009 yılı Aralık ayı itibariyle gönderici hesabında IBAN kullanım oranı yüzde 88.5 iken, 2010 yılı Ocak ayında söz konusu oran 98.2 olarak gerçekleşti. 2010 yılı Aralık ayı itibariyle ise yüzde 98.7’ye ulaştı. Gönderici hesabında IBAN kullanımı zorunlu olmakla birlikte, banka müşterilerinin herhangi bir hesaba bağlı olmaksızın yaptıkları para transferleri nedeniyle söz konusu oran yüzde 100’e ulaşamadığı belirlendi.
Merkez Bankası verilerine göre 2009 yılı Aralık ayı itibariyle alıcının hesabında IBAN kullanım oranı yüzde 7.7 iken, 2010 yılı Ocak ayında söz konusu oran yüzde 45.5 olarak gerçekleşti. 2010 yılı Aralık ayı itibariyle ise yüzde 66.6’ya ulaştı. Merkez Bankası, beyan uygulamasının kalkması ile birlikte müşteriler alıcı hesaba ilişkin IBAN bilgilerini sağlamak zorunda olacaklarından alıcının hesabında IBAN kullanım oranlarının giderek artacağına işaret etti.
1 OCAK 2010’DAN İTİBAREN UYGULANIYOR
Bilindiği üzere IBAN kullanımı, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren EFT sistemi aracılığı ile hesaba yapılan para transferlerinde ve ileri tarihli EFT talimatlarında, alıcıya ve göndericiye ait IBAN’ın kullanılması zorunlu hale gelmişti. Buna göre para transferi yapmak isteyen müşterinin alıcının IBAN’ını bilmediği durumlarda bankaya vermesi gereken beyanın niteliğine ilişkin olarak "yazılı" ifadesi metinden çıkartılmıştı. Ancak, beyanın yazılı olma zorunluluğunun ortadan kaldırılması, işlemin yapıldığı kanalın niteliğine uygun beyan alınması anlamına gelmekte olup, bankalarca ispat yükümlülüğünün yerine getirilmesini teminen söz konusu beyanın kayıt altına alınması gerekiyordu. Yurt dışındaki bankaların ve diğer finansal kuruluşların bankalarda bulunan hesaplarından yapacakları para transferlerinde 1 Ocak 2012'ye kadar IBAN'ın kullanılması zorunlu değil.(ANKA)