Milli Saraylar Müzecilik ve Tanıtım Daire Başkanı Güller Karahüseyin, "Topkapı Sarayı’nı en kapsamlı, en güncel bilgiler ışığında, akademik bir disiplin içerisinde yeniden ele alma fırsatı bizler için doğmuş oldu. Çok önemli, prestij bir yayın ortaya çıkmış oldu" dedi.
Milli Saraylar, Topkapı Sarayı'nın tüm detaylarının anlatıldığı 'Topkapı Sarayı' isimli iki ciltlik kitabı yayınladı. Milli Saraylar Müzecilik ve Tanıtım Daire Başkanı Güller Karahüseyin, son zamanlarda yapılan restorasyonlar dahil, sarayın tüm koleksiyon ve binalarındaki detaylı çalışmaların anlatıldığı kitabı, basın mensuplarına tanıttı. İki ciltlik kitap, alanında önemli isimlerin kaleme aldığı 29 makaleden oluşurken saray hakkında yapılmış en kapsamlı yayın olma niteliği taşıdığı ifade edildi. Kitabın ilk ciltti sarayın mimarisi, bölümleri, yapılar ve koleksiyonlar yer alırken diğer ciltti ise tamamen saray koleksiyonlarını içeren makalelerden oluşuyor. Kitap hakkında bilgiler veren Milli Saraylar Müzecilik ve Tanıtım Daire Başkanı Güller Karahüseyin, ‘Topkapı Sarayı’ kitabının ilerleyen tarihlerde İngilizce olarak da yayınlanacağını dile getirdi.
"TOPKAPI SARAYI KİTABI DAHA AKADEMİK BİR DİLLE DAHA AKADEMİK BİR DİSİPLİNLE OLUŞTURULDU"
Milli Saraylar Müzecilik ve Tanıtım Daire Başkanı Güller Karahüseyin, "Biliyorsunuz Topkapı Sarayı ülkemizin en çok ziyaret edilen ve en çok tanınan saraylarının başında geliyor. Ve çok fazla ziyaretçisi var. Biz aynı zamanda sarayın sadece gezilirken tanıtmanın yanı sıra tüm dünyaya böyle yayınlarla da tanıtmayı planladığımız, amaçladığımız için böyle bir yayın yapmaya çalıştık. Topkapı Sarayı ile ilgili tabi ki daha önceden de çok başarılı ve kıymetli yayınlar yapıldı. Ama Milli Saraylar Başkanlığının yeni hazırladığı bu Topkapı Sarayı kitabı daha akademik bir dille daha akademik bir disiplinle oluşturuldu. Belli bir sistematik çerçevesinde başlanıldı" dedi.
İKİ CİLTLİK TOPKAPI SARAYI KİTABI 29 MAKALEDEN OLUŞUYOR
"Topkapı Sarayı kitabına öncelikle değerli hocalarımızın makaleleri ile başladık" diyen Güller Karahüseyin, "Prof. Dr. Sadettin Ökten hocamızın önce bir makalesi ile başladık. Hocamız makalesinde bugün ziyaretçilerin sarayı gezerken gördükleri koleksiyonlardan yola çıkarak bugün var olmayan ama o dönem de koleksiyonların oluşturulmasında etkin rol oynayan insanların medeniyet tasavvuru hakkında bilgiler edinmemize vesile olduğunu söylüyor makalesinde bunlardan bahsediyor. Bir diğer yine değerli hocamız İlber Ortaylı hocamız ise Topkapı Sarayının bir Versay ya da Ermitaj gibi bir tahrip veya iç yağmaya uğramadığından bahsediyor. Bu vesile ile sarayın tüm eserlerinin kayıt altında olduğundan bahsediyor. Ve ardından sarayın çok değerli koleksiyonlarını anlattıktan sonra en yeni yapılan restorasyonlardan ve diğer çalışmalardan bahsediyor. Doç. Dr. Feridun Özgümüş hocamız Topkapı Sarayı arazisinin Osmanlı öncesi arkeolojisini anlattı. Yapılan kazılardan bahsetti. Sarayın birinci avlusunu Medeniyet Üniversitesi’nden Dr. Resul Yelen kaleme aldı. Yani birinci avluyu, alay meydanını anlattı makalesinde. Marmara Üniversitesi’nden Dr. Özlem Çuhadar, akademik bir disiplin içinde sarayın ikinci avlusunu, yani Divan Meydanı’nı anlattı. Marmara Üniversitesi’nden bilim kurulu üyemiz Prof. Dr. Abdülhamit Tüfekçioğlu, sarayın üçüncü avlusunu kaleme aldı. Üçüncü avlusu Enderun Avlusu’ndan bahsetti. Prof. Dr. Kadir Pektaş ise sarayın harem bölümünü ilk defa çok yeni belge ve bilgiler ışığında yeniden değerlendirerek anlattı" ifadelerini kullandı.
"ÇOK ÖNEMLİ, PRESTİJ BİR YAYIN ORTAYA ÇIKMIŞ OLDU"
Karahüseyin, "Topkapı Sarayı kitabının daha çok ikinci bölümünde tamamen koleksiyonlara yer verildi. Milli Saraylar Başkanlığı’nın tarihi eser koleksiyonları, özellikle Topkapı Sarayı’nda hazineyi öncelikle anlatmamız gerekiyordu. Hazine, mobilya, kutsal emanetler, mühürler, yazma ve matbu eserler, saray arşivi ve pek çok koleksiyonumuzdan yeni belge ve bilgiler ışığında çok detaylı olarak bahsedildi. Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız ile birlikte kaleme aldığımız ‘Topkapı Sarayı’nda Milli Saraylar dönemi’ adlı makalede ise sarayın mimarisi, tarihi ve bölümlerinden bahsettikten sonra Topkapı Sarayı’nın Milli Saraylar Başkanlığı’na bağlanma süreci, sayım ve devir teslim çalışmaları, ardından gelen restorasyon çalışmalarından bahsedildi. Böylece Topkapı Sarayı’nı en kapsamlı, en güncel bilgiler ışığında, akademik bir disiplin içerisinde yeniden ele alma fırsatı bizler için doğmuş oldu. Çok önemli, prestij bir yayın ortaya çıkmış oldu" şeklinde konuştu.
Altan ÇİMEN - Emre Can URAN /İSTANBUL - (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |