Resmi Gazete’de yayımlanan yeni genelgeye göre, kamu kurum ve kuruluşlarının basını izleme ile ilgili birimleri ve kütüphane dokümantasyon merkezleri hariç hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılmayacak. Görev alanı ile ilgili olmayan yayınlara abone olunmayacak. İdare faaliyetlerini tanıtmaya yönelik rapor, kitap, dergi, bülten vb. yayınlar basılmayacak. Bu dokümanların hazırlanması ve paylaşımı elektronik ortamda yapılacak. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından bastırılması zorunlu görülen dokümanlar ihtiyaç sayısı kadar bastırılacak ve ekonomik malzeme kullanımı tercih edilecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Kamuda Tasarruf Genelgesi’nde yer alan tedbirler siyasi partilerin tepkilerine yol açtı. İyi Parti Muratpaşa İlçe Başkanı Semih Tayfur, “Yaşamlarını lüks içerisinde sürdüren AKP’liler, vatandaştan kemer sıkmalarını istiyor. Şimdi de yerel basının sesini kesebilmek için, ‘kamu kurumlarına gazete alınmaması ve aboneliklerin iptal edilmesi’ maddesiyle ötekileştirip, yok etme yoluna gidiyorlar” dedi.
YANDAŞ HAVUZUNA ÇEKEMEDİLER
‘Kamuda Tasarruf Genelgesi’nin AKP iktidarının kendi havuz medyasının dışındaki yayın kuruluşlarını yok etmek için bir fırsat olduğuna dikkat çeken Başkan Tayfur, “Ülkemizde AKP iktidarının medya üzerine kurduğu baskı, küçük bir bölüm ve alternatif medya dışında ana akım medyanın ‘iktidarın sesi’ haline dönüşmesi, bilgi alma açısından yerel medyanın önemini daha da artırıyor. İfade ve basın özgürlüğü birçok ülkede Anayasal olarak güvence altına alınıp, özgür basın, günümüz demokrasilerinin vazgeçilmezi haline gelmişken, ülkemizde ise yerel basının yaşaması AKP hükümeti tarafından ‘sorun’ teşkil etmektedir. Kendi yandaş havuz medyasına çekemedikleri yerel basını, tasarruf genelgeleri ile yok etme yolunu seçtiler” diye konuştu.
YEREL GAZETELER YAŞAMALIDIR
Demokrasinin önce yerelden filizlenip ülke geneline kök saldığını vurgulayan Başkan Tayfur, ‘tek adam rejimi’nin demokrasiyi bir kenara ittiğini söyledi. Tayfur, konuşmasına şöyle devam etti: Demokrasinin ilk basamağı olan yerel birimlerde halk ile yöneticiler arasında köprü görevi üstlenen yerel gazeteler demokrasinin önemli bir parçasıdır. Bu kadar büyük önemi haiz olan yerel gazeteleri, yandaş havuzuna çekmeye çalışıp tek tipleştiremeyen AKP hükümeti, binlerce çalışanı da bu zor dönemde sıkıntıya sokacaklar. Saray’ın masraflarını kesmek yerine, kurumların gazete aboneliklerini iptal etme yoluna gitmek ‘özgür basını’ susturmaya çalışmaktan öteye gidemez. Ne olursa olsun yerel gazeteler yaşamalı ve yaşatılmalıdır.