Nitelikli eğitim için Muratpaşa'dan bir adım daha
Nitelikli eğitim için Muratpaşa'dan bir adım daha
Trump: Yaz saati uygulamasını kaldırmalıyız
Trump: Yaz saati uygulamasını kaldırmalıyız
Moda dünyasında olaylı 24 saat
Moda dünyasında olaylı 24 saat
Seren Serengil Cübbeli Ahmet çekişmesi sürüyor
Seren Serengil Cübbeli Ahmet çekişmesi sürüyor
13 Aralık 2024 Cuma - 17:02

Sokak hayvanları yönetmeliği çıktı

Sokak hayvanlarına ilişkin yasal düzenlemenin usul ve esasları belli oldu. Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği'ne göre, sahiplendiği hayvanı terk ettiği gerekçesiyle yaptırım uygulananlarla aynı yıl birden fazla kez hayvanını kaybedenler hayvan sahiplenemeyecek.

Sokak hayvanları yönetmeliği çıktı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik, sokak köpeklerinin toplanmasına ilişkin yöntemler, hayvan bakımevlerine getirildiklerinde işleyecek süreç ile hayvan bakımevlerinde tutulması ve sahiplendirilmeleri konularını ayrıntılandırıyor. "Yakala-kısırlaştır-tut/sahiplendir" metodu kapsamında, belediyelerce toplanıp rehabilite edilen hayvanların tutulacağı bakımevlerinin özellikleri ortaya konuluyor.

ŞARTLAR YENİDEN BELİRLENDİ

Yönetmelikle, hayvan sahiplerinin görevleri ile hayvan sahiplenme şartları da belirlendi. Hayvan sahipleri, hayvanların insanlara, diğer canlılara ve çevreye olası olası zararlarını önlemek ve gerekli tedbirlere rağmen oluşacak zararları tazmin etmekle sorumlu olacak. Sahiplendiği hayvanı terk ettiği gerekçesiyle yaptırım uygulananlarla, aynı yıl birden fazla kez hayvanını kaybedenler hayvan sahiplenemeyecek.

Sokak hayvanlarıyla ilgili işlemlerde il özel idareleri, büyükşehir ve büyükşehir ilçe belediyeleri, il belediyeleri, diğer ilçe ve belde belediyeleri görevli olacak. Söz konusu yerel yönetimler ise sokak köpeklerini toplamakla, bakımevlerine alınan köpeklerden ve hayvan sahiplendirme işlemlerinden sorumlu olacak. Bakımevlerinin sağlıklı koşullarda hizmet verebilmesi için yerel yönetimler gerekli bütçeyi ayırmakta zorunlu olacak.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Yönetmelikle ilgili Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yazılı bir açıklamada bulundu. Bakan Yumaklı, düzenlemenin kurallara uyan ve hayvan refahını gözeten hayvan sahiplerinin haklarını da koruduğunu ifade etti.

Yönetmelikte yerel yönetimlere düşen görev ve sorumluluklar arasında da şunlar yer aldı:

1-a) Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanları 5199 saylı Kanun hükümlerince toplatmak suretiyle çalışma izni alarak kurmuş oldukları hayvan bakımevlerine getirmek.
b) Hayvan bakımevine gelen hayvanları Bakanlıkça oluşturulan veri tabanına kaydederek müşahede altına almak, hayvanların rehabilitasyonlarının yapılmasını müteakip hayvanları bakımevinde barındırmak veya sahiplendirmek.
c) 5199 sayılı Kanunun 13 üncü maddesini uygulamak.
ç) Sahipsiz köpeklere ilişkin yürütülen iş ve işlemlerde popülasyonun sorun yarattığına belediye meclisinde karar verilmesi halinde *Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesinin 12 nci maddesini uygulamak.
d) Hayvan bakımevinde bulunan hayvanlardan sahiplendirilmeye uygun olanların sahiplendirilmesi için kampanyalar düzenlemek, yerel yönetim ilân panoları ile yerel yönetimin internet ortamı ve diğer tüm yayın organlarında duyuru yapmak.
e) Sahipsiz hayvanların beslenmesi amacıyla, bölgesinde bulunan resmi kurum yemekhanesi, otel, konut, lokanta, işyeri, fabrika ve benzeri yerlerin sahiplerinin uygun görmesi halinde işletmelerinde, konutlarında ve mutfaklarında oluşan hayvan beslemeye elverişli besin maddelerini toplamak.
f) Hayvan bakımevlerinden sahipsiz kedi ve köpek sahiplenmek isteyen gerçek veya tüzel kişiler için Sahipsiz Hayvan Edinme Formunun doldurulması ve formun, sorumlu veteriner hekim tarafından onaylanması suretiyle Bakanlık sistemine kaydedilmesi ve hayvan pasaportunun oluşturulmasını sağlamak.
g) Hayvan bakımevinden köpek sahiplenmek isteyenlerden 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki yönetim planını ve bu doğrultuda bağımsız bölümde köpek bulundurabileceğine dair yöneticiden temin edilen izin belgesini istemek.
ğ) İl hayvanları koruma kurulu kararlarına uymak.
h) Hayvan bakımevlerinde oluşan atık ve artıkların çevre ve toplum sağlığına zarar vermesini önlemek.
ı) Hayvan bakımevlerinde hayvan üretimini engellemek.
i) Ev hayvanları ile hayvan bakımevlerinde ölen hayvanları 9/8/1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanunu ve ilgili mevzuat çerçevesinde bertaraf etmek veya usulüne uygun olarak kireç ile gömmek.
j) Kedi ve köpek sahiplerinin ölümü ya da hayvanına bakamayacağını bildirdiği durumlarda; kedi ve köpekleri hayvan bakımevlerine kabul etmek, Bakanlık veri sisteminden sahiplilik statüsünü düşürüp sahipsiz hayvan statüsüne almak, sahiplendirmeye uygun olanları yerel yönetimlere ait hayvan bakımevlerinde bakmak ve sahiplendirilmeye uygun olanları sahiplendirmek.
k) Ev hayvanı satan işletme sahiplerine verilecek eğitimi düzenlemek.
l) Denetim elemanlarınca el konulan hayvanları hayvan bakımevine götürmek ya da bakımevi bulunmaması halinde bakımevi bulunan en yakın yerel yönetime ait hayvan bakımevine götürmek veya el konularak hayvan bakımevlerine getirilen hayvanları kabul etmek.
m) Hayvan bakımevinde veteriner hekim çalıştırmak.
n) 5199 sayılı Kanun kapsamında hayvan bakımevi kurma zorunluluğu olmayan yerel yönetimlerce getirilen sahipsiz hayvanları hayvan bakımevine kabul etmek ve sahiplendirilinceye kadar bakmak.
o) Sorumluluğunda bulunan hayvan bakımevlerinde ve doğal yaşam alanlarında hayvanların birbirlerine veya insanlara zarar vermesini engelleyecek yapısal ve idarî tedbirleri almak.
ö) Altı aylıktan küçük hayvanları kısırlaştırılmadan sahiplendirmesi durumunda hayvanların kısırlaştırılması için tarih belirlemek ve gerekli takibi yapmak, hayvanı kısırlaştırmak, belirlenen süre zarfında kısırlaştırma için getirilmeyen hayvanları denetim elemanlarına bildirmek.
p) Hayvan bakımevinin ve doğal yaşam alanlarının kapasitelerinin ildeki sahipsiz köpek sayısına kıyasla yeterli olduğuna il hayvanları koruma kurulunca karar verilinceye kadar 5199 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesinin ikinci fıkrası kapsamında ayırmak zorunda oldukları mali kaynağın asgari %50’sini hayvan bakımevi ile doğal yaşam alanı yapımına veya mevcutlarının kapasitesini arttırmaya harcamak.

(2) Hayvan bakımevi kurma zorunluluğu olmayan belediyeler ile il özel idareleri, sorumluluk alanındaki bu hayvanları yerel yönetimlere ait en yakın hayvan bakımevine götürür. Hayvan bakımevi kurma zorunluluğu olmayan belediyeler ile il özel idareleri, hayvan bakımevi bulunan belediyelere, yapılacak protokollere istinaden ayni veya nakdi destekte bulunabilir.

(3) Yerel yönetimler, uygun görmesi veya ihtiyaç duyması halinde özel hayvan yaşamevleriyle işbirliği protokolü yapabilir.

(4) Yerel yönetimin uygun görmesi veya ihtiyaç duyması halinde doğal yaşam alanlarındaki hayvanların bakımı ve beslenmesi konusunda sivil toplum kuruluşlarıyla veya kamu kurum/kuruluşlarıyla işbirliği protokolü yapabilir.

(5) Hayvan bakımevlerine getirilerek rehabilite edilen kediler hayvan bakımevi ve doğal yaşam alanlarının kapasitesi dahilinde bakılabilir veya yerel yönetimlerin kendi sınırları içerisinde uygun gördükleri alanlara bırakılabilir.

(6) 5199 sayılı Kanun ve bu Yönetmelik ile yerel yönetimlere verilen görev ve sorumluluklar, 5355 sayılı Kanuna istinaden kurulmuş veya kurulacak birlikler tarafından yerine getirilebilir.

(Odatv.com)

 
Antalya'da otomobil su kanalında asılı kaldı
 
ANSİAD yılın girişimcileri ödülleri verildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Otobüsün çarptığı yaya ağır yaralı
AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı ilçesinde şehirlerarası yolcu taşıyan otobüs, ...
Baraj gölünde erkek cesedi bulundu
AKSARAY’da Mamasın Barajı'nda erkek cesedi bulundu. Sudan çıkartılan ceset, ...
Şarkıcı Pınar Aydınlar gözaltında
İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) "Tunceli Kültür Buluşmaları" ...
 
Rekabet Kurulu'ndan Google'a idari para cezası
REKABET Kurulu, Google ekonomik bütünlüğünün piyasadaki hakim durumunu ...
Kanserle mücadele eden Şimal sağlık durumunu açıkladı
Ünlü şarkıcı Şimal, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda MR sonuçlarının ...
Ölüm de masraflı: Mezarlar dudak uçuklattı
Enflasyon etkisisi mezar ücretlerini de etkiledi. Belirlenen yeni tarifeye ...
 
Türk üniversiteleri yeşil kampüsleriyle dünyanın zirvesinde
YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Yeşil Üniversite ...
Kendilerine şiddet uygulayan annesinin sevgilisini öldürdü
DENİZLİ'nin Pamukkale ilçesinde Nijat H. (16), birlikte yaşadıkları ve ...
Suriyeliler Esad yönetiminin devrilmesini tatlı dağıtarak kutladı
HATAY’ın Altınözü ilçesinde bir grup Suriyeli, Beşar Esad yönetiminin ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'dan doğan marka şimdi Fransız devinin...
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Diktatörün sonu
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Avrupa Noel havasında
İsa Altun
İsa Altun
YENİ TEHLİKE: ÇOCUK ÇETELERİ
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Aralık ayının başında yurt dışı bağlantılı konular, eğitim, seyahat, ticaret gibi girişimlerde bazı aksilikler yaşanabilir. ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva