Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkan Davut Çetin, ATSO Mesleki Sınav ve Sertifikasyon Merkezi'nin (ATSO MESEM), 'Ulusal Mesleki Yeterlilik Sisteminin Geliştirilmesi ve Türkiye Yeterlilik Çerçevesinin Uygulanması (UYEP-II) projesinin doğrudan hibe bileşeni kapsamında 123 bin 517 Euro hibe almaya hak kazandığını açıkladı. Başkan Davut Çetin, hibe kapsamında Mesleki Yeterlilik Belgesi için tüm Türkiye genelinden başvuruda bulunan ve sınavlarda başarılı olan adayların sınav ücretlerinin bu hibeden karşılanacağını kaydetti.
ATSO Başkanı Davut Çetin, "08 Ekim 2015- 20 Temmuz 2017 tarihleri arasında ATSO MESEM'e servis görevlisi seviye 2- 4, bar görevlisi seviye 4 ve servis yöneticisi seviye 5 mesleklerinde, Mesleki Yeterlilik Belgesi için tüm Türkiye genelinden başvuruda bulunan ve sınavlarda başarılı olan adayların sınav ücretleri bu hibeden karşılanacak. Adaylar sınav maliyetine katlanmadan Avrupa Birliği ülkelerinde de geçerliliğe sahip akredite Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olabilecek" dedi.
UYGULAMA NASIL GERÇEKLEŞECEK
Doğrudan hibe desteği uygulanması hakkında bilgi veren Başkan Davut Çetin, otel, restoran, kafeler vb. işletmelerde çalışan ya da bu sektörde çalışmak isteyen kişilerin servis görevlisi seviye 2-4, bar görevlisi seviye 4 ve servis yöneticisi seviye 5 mesleklerinde, Mesleki Yeterlilik Belgesi almak için bireysel veya kurumsal olarak ATSO MESEM'e ön başvuruda bulunabileceğini vurguladı.
Gelen başvurular değerlendirildikten sonra sınav ücreti yatırılarak başvuru evraklarının ATSO MESEM'e teslim edileceğini kaydeden Başkan Çetin, "Sınavlarda başarılı olup, belge almaya hak kazanan kişilere ve kurumlara ödedikleri sınav ücreti geri iade edilecek. Başarısız olan adayların ise 1 yıl içerisinde ücretsiz sınav hakkını kullanıp başarılı olması durumunda bu kişilerin de sınav ücretleri iade edilecek. Yani sınavlarda başarılı olup, Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanan adaylar sınav maliyetine katlanmadan belge sahibi olabilecekler" diye konuştu.
MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ZORUNLULUĞU
25 Mayıs 2015 tarihli tebliğ kapsamında 'Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde' yer alan 40 mesleğe ilişkin 'Mesleki Yeterlilik Belgesi' zorunluluğu getirildiğini de vurgulayan ATSO Başkanı Davut Çetin, "Bu 40 meslekte 12 ay sonra MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler ilgili mesleklerde çalıştırılamayacak. Artık mesleki yeterlilik belgesinin gönüllülükten çıkıp arandığı, tercih edildiği, fark yarattığı bir döneme giriyoruz.
Bu 40 mesleğe yönelik olarak da sınavlarda başarılı olanların sınav ücretleri 2019 yılına kadar devlet tarafından işsizlik sigortası fonundan karşılanacaktır" diye konuştu.
Mesleki yeterlilik belgesini özendirmek amacıyla hem işverene hem de çalışan için önemli avantajlar sunulduğunu da belirten Davut Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yeterlilik belgesine sahip elemanları çalıştıran işverenlerin çalışana ait sigorta primleri 12-54 ay süre ile İşsizlik Sigortası fonundan karşılanıyor. 4. seviye ve üstü yeterlilik belgesine sahip olanlar Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ortaöğretim kurumlarında öğretmen bulunamayan alanlarda öğretmen olarak görevlendirilecek. Çalışanlar, Mesleki Yeterlilik Belgesi ile birlikte yabancı dil bilgisini de belgelendirebilir ise Avrupa Birliği ülkelerinde de çalışabilme fırsatı elde edebiliyor. İşverenlerimizin ve çalışanların bu destekleri değerlendirmelerini diliyorum."
ANTALYA, (DHA) -