Antalya'da ayıplı mal satan zincir maketin şubesine mühür
Antalya'da ayıplı mal satan zincir maketin şubesine mühür
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Antalya'da
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Antalya'da
'Yenidoğan çetesi' lideri Fırat Sarı hakim karşısında
'Yenidoğan çetesi' lideri Fırat Sarı hakim karşısında
Antalya'da demokrasi için sanat
Antalya'da demokrasi için sanat
4 Kasım 2013 Pazartesi - 13:13

Sessizliğime 'ses' ver

İstanbul üniversitesi ve İstanbul eğitim araştırma hastanesi, işitme engelli çocuklar için ele ele verip, İstanbul kalkınma ajansına sunup kazandıkları projeyle okul açtılar.

Sessizliğime  ses  ver
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İ.E.A.H. Hastene Yöneticisi Doç. Dr.Özgür YİĞİT  ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus SÖYLET ile birlikte eski adli tıp binasında açılışını yaptıkları okulun proje yürütücülüğünü İ.Ü. Odyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet ATAÇ yapıyor.

İ.Ü. Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet yaptığı konuşmada ,birçok kamu kuruluşunun böyle bir projede elele verip bu çocukları sahiplenmesi kendisini gelecek için umutlandırdığı bundan dolayı İ.E.A.H. Hastene Yöneticisi Doç. Dr. Özgür YİĞİT e projedeki çabalarından dolayı teşekkür etti.

İ.E.A.H. Hastene Yöneticisi ve KBB Doçenti Dr.Özgür YİĞİT, yaptığı  konuşmada; Tüm toplumlarda çocuklar, geleceğin yetişkini olarak görülen, özenle yetiştirilen, eğitilen ve eldeki olanaklar en üst düzeyde kullanılarak, tüm gereksinimleri karşılanan değerli bireylerdir. İşitme engeli, her iki kulakta birden, konuşmayı anlayamayacak seviyede işitme kaybı olması ve iletişimde işitmesini kullanamayanlar şeklinde tanımlamak mümkündür. Dünya Sağlık Örgütü(WHO) verilerine göre Dünya'da 600 milyon işitme engelli birey var. İşitme engeli, diğer ülkelerde de olduğu gibi, ülkemizde de en sık karşılaşılan doğumsal özür olup sıklığı, son yıllarda ülkemizde yapılan saha çalışmalarıyla % 0.3’ün biraz üzerinde bulunmuştur. Buna göre, yılda yaklaşık 1.350.000 canlı doğumun olduğu ülkemizde, her yıl 4.000 civarında işitme engelli bebeğin doğduğu düşünülmektedir. Her ne kadar son 5 yılda Sağlık Bakanlığı tarafından erken tanıyı sağlayacak yenidoğan işitme taramalarına başlanmış bile olsa, ülkemizde, halen işitme engelinin ortalama fark edilme ve tanı koyulma yaşı, 2 yaş civarındadır. Bu şekilde geç tanılanarak doğal konuşma ve öğrenme sürecini kaçıran bu çocukların sonraki eğitim ve öğrenme süreçleri de pek çok sorunu içinde barındırmaktadır. Türkiye Özürlüler Araştırması (TÖA; 2002; www.ozida.gov.tr)’na göre ülkemizdeki işitme engellilerin %33’ü eğitim olanaklarından yararlanamadıklarını ifade etmektedirler. Bu durumun doğal yansıması, işitme engellilerin büyük oranda işgücü piyasasının ve toplumsal hayatın dışında kalmasıdır. Yine aynı araştırmanın ve Türkiye İş Kurumu’nun verileri birlikte incelendiğinde, İşitme engellilerin en fazla %15’inin iş gücüne katılacak durumda olduğu ve bunların da sadece % 5’inin bir işte çalıştığı görülmektedir.
 

Yukarıda da işaret ettiğimiz gibi, ülkemizde ortalama tanı yaşının yaklaşık 2 yaş olması nedeniyle, pek çok işitme engelli doğal konuşma sürecini izleyememekte ve doğal işitsel-sözel yöntemle konuşmayı öğrenme şansını kaybetmektedir. İşitme engelinin doğası gereği, pek çok işitme engelli, gerek doğal (ev, aile vb) ortamlarda gerekse okullarda öğrenme sürecinde geri kalmakta ve toplumun genelinde bilinen pek çok kavram, bilgi ve anlayışı öğrenememektedir. Bu bağlamda ilkokul ve orta öğretim kurumlarını bitiren işitme engelli öğrencilerden çok azı yazılı belgeleri, yaşıtları kadar iyi anlayabilmektedir.
 

Bakım ve rehabilitasyon hizmetinden yararlananlar % 5,9, meslek ve beceri edindirme kursundan yararlananlar % 1’dir. Rehabilitasyon ve araç-gereç gereksiniminin yeterince karşı-lanamaması da engellilerin toplumla bütünleştirilmesinin önün¬deki en büyük engellerden birisidir. Bilindiği gibi rehabilitasyon çok genel olarak, yitirilen bir yeteneğin yeniden kazandırılması, yerine başka bir yeteneğin ikame edilmesi demektir. Özel eğitime tanılama ile başlanması, sürekli olması, sosyal ve fiziksel çevreden ayırmadan planlanıp uygulanması, eğitsel performansları dikkate alınarak diğer bireylerle eğitilmeleri, bireyselleştirilmiş eğitim planı geliştirilmesi, ailenin bütün süreçlerde eğitime aktif katılımı ve bireylerin toplumla etkileşim ve karşılıklı uyum sağlama sürecini kapsayarak planlanmalıdır. İşitme engellilerin eğitiminin her aşamasında aile eğitimi önemlidir. Aile bireyin eğitimi konusunda neler yapabileceğini bilmeli, bireyle sağlıklı iletişim kurabilmeli ve aile, engelli bireyde sözel iletişim isteğini uyandırabilmelidir. Eğitim planlanırken aileye yönelik bilgilendirici ve uygulamalı çalışmalara da yer verilmelidir.
 
Ailelerin eğitim sürecine etkin olarak katılımları sağlanmalıdır. Aile eğitimi verilirken; işitme engeli, gelişim özellikleri, işitme cihazları, koklearimplant, cihaz bakımı ve kullanımı ile benzeri konularla ilgili bilgi verilmelidir. Ayrıca ailelerin ihtiyacına göre psikolojik destek, rehberlik ve danışmanlık hizmetleri verilmelidir.
 

Doç. Dr. YİĞİT ;İşitme engelli çocukları ve ailelerini topluma tekrar kazandırma olanağı olduğu halde, neden onları bu fırsattan yoksun bırakalım ve neden sırf toplumdaki o tuhaf bakışlardan korunmak için evlerde tutulsunlar. Neden doğar doğmaz engeli tespit edilip, önce aileye sonra çocuğa eğitim verilmeye başlanmasın? Tüm bunlardan yola çıkarak İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi olarak işitme engelli çocukların ve ailelerinin diğer bireyler ile birlikte eşit bir temelde topluma tam ve etkili katılmalarına olanak sağlamak için “Sessizliğime “SES” Ver” projesi ile yola çıktık.
 
Bundan sonraki süreçte ilgi ve desteklerinizi bekliyoruz, dedi…
 

 
Kişiye özel gezi rehberi
 
Beklenen haber geldi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kaçak avcılara ağır ceza
BURDUR Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü ekipleri, kaçak avcılara göz açtırmıyor.
Milletvekilinin duyarlı davranışı
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Hocalar İlçesi Davılgı Köyü'nde, ...
Bisikletli otobüs dönemi
Şehir içi yolculuk ve toplu taşıma hatlarında devrim gibi bir uygulama başlıyor.
 
Obezite vergisi geliyor
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada obeziteyi tetikleyen gıdaların ...
Yüzde 70 evde içiyor
Emniyet ile MEY içkinin araştırmasına göre Türkiye’de haftada bir içenlerin ...
Başörtülü valiler geliyor
Meclis Genel Kurulu’na başörtülü milletvekillerinin girmesinin ardından ...
 
Isparta ekonomisinin yol haritası
ISPARTA Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) ile Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ...
Ata'ya deli gömleği giydirdiler !
Yeni Asya Gazetesi'nde yayımlanan İbrahim Özdabak imzalı karikatür ortalığı karıştırdı.
Güvenilir gıda için kampanya
ISPARTA'da 'Gıda Güvenliği Eylem ve İş Planı Oluşturulması' çalışma başlatıldı. ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva