ANKA Sanat Seramik Atölyesi'nde gerçekleşen 'Kuş Tasviri İkonolojisi' konulu söyleşi ve workshop çalışmasının konuğu 'Selçuklu Mimarisi'nde Çini Sanatı - Söyleşi ve Workshop' eğitim programlarıyla çini sanatına yeni bir dinamizm kazandıran mimar ve çini sanatçısı Faruk Kırlı oldu. Seramik sanatçıları ve sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlik iki gün sürdü. Gruplar halinde söyleşi ve workshop çalışmaları yapıldı.
İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden mezun olup stajını Topkapı Sarayı'nda tamamlayan, lisans eğitimiyle birçok sanat branşlarında da eğitim alan çini sanatçısı Faruk Kırlı, Selçuklu dönemi çini çalışmalarını ve Antalya Müzesi'nde sergilenen çini eserler hakkında bilgi verdi.
Faruk Kırlı, çini sanatının dününü ve bugününü dillendirdi. Kırlı, "Büyük Selçuklu Devleti, birbirinden kıymetli bilim ve sanat eserlerini Anadolu topraklarına miras bıraktı. Osmanlı'da bu sanatı benimsemiş ve geleneksel sanatların bir parçası olarak devam ettirmiş" dedi.
Katılımcılar, söyleşinin ardından Faruk Kırlı'nın gözetiminde çini tabaklar üzerine çizdikleri sfensk ve kuş tasvirlerini özel boyalarla renklendirerek keyifli bir atölye çalışmasına imza attı. Atölye sahibi Suna Sönmez, çini sanatını sevdirme ve yaygınlaştırılması konusunda yoğun çaba gösteren konuk sanatçı Faruk Kırlı'ya paylaşımlarından dolayı çiçekle teşekkür etti.
Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |