Doyran Göleti, su tutmaya başladı
Doyran Göleti, su tutmaya başladı
ANSİAD'da ödül gecesi
ANSİAD'da ödül gecesi
Motosikletle tehlikeyi hareketler
Motosikletle tehlikeyi hareketler
ADSO konserleri devam ediyor
ADSO konserleri devam ediyor
18 Haziran 2015 Perşembe - 10:18

Sağlıklı bireylerde oruç ve sağlık

AKDENİZ Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Nefroloji Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, Ramazanda olağan öğün sayısının 2'ye düşmesi nedeniyle oruç ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Sağlıklı bireylerde oruç ve sağlık
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

AKDENİZ Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Nefroloji Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, Ramazanda olağan öğün sayısının 2'ye düşmesi nedeniyle oruç tutanlarda sıvı ve besin yoksunluğu olacağını, bunun da çeşitli metabolik ve organ sistem değişikliklerine yol açacağını söyledi.

Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, Ramazanda olağan öğün sayısının 2'ye düşmesi nedeniyle beslenme dengesinin etkilediğini söyledi. Prof. Dr. Süleymanlar, yapılan bilimsel çalışmaların, yeterli ve dengeli beslenen sağlıklı bireylerde orucun metabolizma, boşaltım sistemi, dolaşım sistemi, mide-bağırsak sistemi gibi iç organlarda oluşturduğu değişikliklerin fizyolojik sınırlar içinde olduğunu, herhangi bir olumsuzluk yaratmadığını ortaya koyduğunu kaydetti. 

Oruç tutmaya başlanılan ilk günlerde metabolizmanın açlık durumuna uyumu sırasında bazı sorunlara rastlanabildiğini anlatan Prof. Dr. Süleymanlar, "Başta beynimiz olmak üzere organlarımızın temel enerji kaynağı olan kan şekerinde hafif düşmeler yaşanabilir. Baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, çarpıntı, uyku hali, esneme ve sinirlilik gibi belirtiler kan şekerindeki düşmenin yansıması olabilir. Bu tarz belirtiler, vücudumuzun düzeltici reaksiyonları sayesinde günler içinde kaybolur" dedi.


BEYAZ UNDAN UZAK DURUN
İftar ve sahurda acıkma duygusunu tetikleyen yüksek glisemik indeksi olan gıdalardan (beyaz un, makarna, pilav, konsantre şekerli içecekler vs) kaçınılmasını öneren Prof. Dr. Süleymanlar, şöyle konuştu:

"18 saate yaklaşan susuzluk durumu böbreklerimizde ve dolaşım sisteminde bazı değişikliklere neden olur. Dolaşım sistemindeki uyum sağlayıcı reaksiyonlar sayesinde kan hacmi ve kan basıncında önemli değişiklik olmaz. Bunun yanı sıra böbreklerimiz de vücudumuzda biriken başta üre olmak üzere metabolizma sonucunda oluşan toksinlerin konsantre idrarla atılmasını sağlar. Bu durum idrar miktarında azalma ve idrarda koyulaşmayla fark edilir. Mide, bağırsak sistemimizde değişen öğün düzenine kısa zamanda uyum sağlar."


DENGELİ BESLENİN
Oruç ibadetinin sorunsuz ve sağlıklı yerine getirilebilmesi için beslenmenin yeterli ve dengeli olması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Süleymanlar, "Yemeklerde karbonhidrat, protein ve yağ dengesine dikkat edilmesi gerekir. Karbonhidrat kaynağı olarak beyaz undan yapılan ekmek, pide, börek, çörek ve hamur işi tatlılar yüksek glisemik indeksi nedeniyle önerilmez, emilimi hızlı olduğu için yüksek insülin cevabı nedeniyle acıkma hissi yaratırlar. Alternatif olarak bol tahıllı kepek ekmeği tercih edilmelidir. Bu bağlamda makarna, pilav, mantı gibi yemekler az yenmeli, bulgur daha çok tercih edilmelidir" dedi.


SAHURA KALKIN
Ramazanda beslenmenin iftar ve sahur öğünleriyle sağlandığına işaret eden Prof. Dr. Süleymanlar, öğün durumunun sadece iftar yemeğinden oluşmasının beslenme düzenini ve vücudun duruma adaptasyonunu zora soktuğunu söyledi. Sahur yemeğinin atlandığı durumda günlük sıvı alımının da yetersiz kaldığına işaret eden Prof. Dr. Süleymanlar, "Yaşa, cinse, fiziksel aktivite duruma, ortam sıcaklığı ve neme bağlı olarak günlük sıvı ihtiyacı 2-2,5 litredir. Yaz döneminde sıvı ihtiyacı daha fazla olabilir. Bu miktarın iftar ile sahur arasında alınması çok önemli. Sahura kalkmadan oruç tutmak beslenme açısından uygun değildir" diye konuştu.


'SAHURDA NE YEMELİ'
Sahurda aşırı yemekten kaçınılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Süleymanlar, şu bilgileri verdi:
"Sahur öğünü için börek, çörek, tost, salam, sosis ve sucuk gibi ağır gıdalar yerine yumurta, peynir, zeytin, süt, yoğurt, yulaf ezmesi, tam buğday ekmeği veya kepekli ekmek ceviz içi, fındık, badem ve fıstık gibi kuruyemişlerle birlikte elma, armut ve şeftali gibi meyvelerle zenginleştirilmiş kahvaltılıklar kişinin zinde kalmasını sağlar. Bu tür gıdalar tokluk hissi yaratarak doygunluk süresini uzatır. Yağlı ve şeker yönünden zengin gıdalarla tıka basa beslenme, yemekten hemen sonra yatmak, mide ve bağırsak sorunlarına, hazımsızlığa, reflüye neden olabilir. Bu nedenle ağır yemeklerden kaçınmak ve yemekten hemen sonra bir süre yatmamak uygun olur."


'İFTARDA NE YEMELİ'
İftarda ağır yemekten kaçınılması gerektiğini de anlatan Prof.Dr. Süleymanlar, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Orucun hurma ya da zeytinle açılması, kısa bir beklemeden sonra yemeğe yavaş yavaş devam edilmesi daha uygun olur. Çorbanın ardından etli sebze veya zeytinyağlı sebze yemekleri, ızgara veya haşlama etler, yoğurt, salata ve kepekli ekmekle birlikte tüketilebilir. Yağlı yemeklerden ve kızartmalardan özellikle kaçınılmalı. Ana yemekten sonra 1 porsiyonu geçmeyecek ölçüde sütlü tatlı veya meyveli tatlı yenilebilir. Hamur işi tatlılardan uzak durulması önemli."


SIVI KAYBINA DİKKAT
Ramazanın yaz dönemine gelmesi nedeniyle sıvı kaybına dikkati çeken Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, günlük sıvı ihtiyacının iftar sırasında ve sahur dönemine kadar yeterli sıvı alınarak karşılanması gerektiğini vurguladı. Toplam sıvı miktarının sağlıklı bireylerde 2- 3 litre olduğunu anlatan Prof. Dr. Süleymanlar, "Sıvı ihtiyacı doğrudan su tüketimi yanı sıra çay, çorba, ayran, soda, komposto gibi sıvı gıda ve içeceklerle birlikte sebze meyvelerden karşılanmalıdır. Yetersiz sıvı alımı halsizlik, bitkinlik, ağız kuruması, sersemlik hissi ve kas kramplarına neden olabilir. Tuz tüketimin fazla olması da susama hissini arttırdığından sağlık sorunlarına yol açar" dedi.

'DOKTOR ÖNERİSİNE GÖRE ORUÇ TUTUN'

Prof. Dr. Süleymanlar, şeker hastalığı, tansiyon, kalp yetmezliği, böbrek, beyin ve damar, kronik karaciğer, mide, bağırsak kronik hastalıkları olan hastaların kendilerini izleyen ve tedavi eden doktorların önerileri doğrultusunda oruç tutup tutamayacaklarına karar vermeleri gerektiğini kaydetti.


RAMAZAN SAYFASI-AKDENIZ UNIVERSITESI TIP FAKULTESI IC HASTALIKLARI ANABILIM DALI, NEFROLOJI BILIM DALI OGRETIM UYESI PROF. DR. GULTEKIN SULEYMANLAR (FOTODAKI), RAMAZANDA OLAGAN OGUN SAYISININ 2'YE DUSMESI NEDENIYLE ORUC TUTANLARDA SIVI VE BESIN YOKSUNLUGU OLACAGINI, BUNUN DA CESITLI METABOLIK VE ORGAN SISTEM DEGISIKLIKLERINE YOL ACACAGINI SOYLEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA) - 

 
Kalkan'da çifte sergi
 
Gül kokan sergi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kalkan'da çifte sergi
ANTALYA'nın Kaş İlçesi'ndeki Kalkan Kültürevi'nde Melek Çalışkan ile Neşever ...
Batı Akdeniz'e ulaşımda yüzde 20 zam
ANTALYA'da batı ilçelerine taşımacılık yapan otobüs firmaları, bilet fiyatlarına yüzde 20 zam yaptı.
Gezgin dede bisikletiyle yurtdışına gidiyo
ANTALYA'da 'gezgin dede' olarak tanınan 70 yaşındaki Süleyman Çancı, bisikletiyle ...
 
Balık avında kaybolan yaşlı adam bulunamadı
ANTALYA'nın Manavgat İlçesi'ndeki Köprüçay'a balık tutmak amacıyla giden ...
EXPO 2016 Antalya Konseyi'nin 11'inci toplantısı yapıldı
EXPO 2016 Konseyi'nin 11'inci olağan toplantısı, Antalya Valisi Muammer ...
Sahillerde atlı jandarma ile güvenlik
ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde, turizm bölgesi Beldibi ve Phaselis Antik ...
 
Boğazına ustura dayayıp gasp etti
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde Alman turist 49 yaşındaki Anett K.'nin boğazına ...
88'lik nine sergi açtı
ANTALYA'da 88 yaşındaki Elvide Tetik, mandala (insan zihnini rahatlatan ...
G 20 Liderler Zirvesi Master Planı toplantısı
KASIM ayında Antalya'da yapılacak G 20 Liderler Zirvesi'nin Master Planı ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'da kuzular kurda emanet
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Kırmızı karta karşı boykot
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Dünya ısınmaya devam ediyor
İsa Altun
İsa Altun
DARK WEB'E DİKKAT! 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Çok şükür, çok şükür…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ocak ayının ilk yarısında işinizle ilgili yeni kararlar almaya hazırsınız. Mesleki olarak atacağınız adımlarda finansal ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva