Antalya'da özel bir hastanede görevli Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, meme kanserinde erken evrenin önemi ve tedavideki etkisi hakkında basın toplantısı düzenledi. Antalya Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlenen basın toplantısına Prof. Dr. Özdoğan ile birlikte meme kanseri olup, tedavisi başarıyla sonuçlanan Suzan Bingöl de katıldı.
Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, 20 yaşından sonra her kadının memesinin farkında olması gerektiğini aktardı. Prof. Dr. Özdoğan, "Meme kanserinin görülme sıklığı her yıl yüzde 1 oranında artmaktadır. 2000'li yıllar öncesinde meme kanseri 15-16 kadından birinde görülüyordu. Şu an maalesef 7-8 kadından biri meme kanseri riskiyle karşı karşıya. Bu sayının yıllar içinde artmasına çok farklı nedenler sebep olabilir" dedi.
Meme kanserinin bugün tek bir nedenle ortaya çıkmadığını vurgulayan Prof. Dr. Özdoğan, "Yaşamsal faktörler olduğu gibi bireye özgü faktörler de söz konusu. Yani çevresel faktörler diyoruz buna. Son yıllarda kadınlarda sigara kullanımının artması, yaşamın birtakım özelliklerinin değişmesi, erken dönemde adet görmeleri, geç dönemde menopoza girmeleri, yani hormonal sürece daha fazla maruz kalmaları. Daha bilmediğimiz bir çok nedenden dolayı kanser riski ortaya çıkabilir" diye konuştu.
Her şeyden önce son yıllarda artmakta olan obezitenin önüne geçilmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Özdoğan, egzersiz yapan, spora daha yatkın nesiller yetiştirmek gerektiğini belirterek, şöyle dedi:
"Özellikle çocuklarımızda obezite ve fazla kiloluk çok büyük problem. Bugün ABD'nin en büyük sorunu, kanserden önce obezitedir. Obezite gelecekte kanserin en önemli nedeni. Bugün ABD'nin yüzde 50'si obezdir. Türkiye'de bu oran yüzde 30'larda, önümüzdeki yıllarda bu rakamın yüzde 50'yi yakalayacağını biliyoruz. Okullardaki çocuklarımızda bu oran yüzde 15-20'lerde. Dolayısıyla sigara ile birlikte mücadele edeceğimiz en önemli toplumsal problemimiz obezitedir."
42 yaşındaki Suzan Bingöl ise 4 yıl önce meme kontrollerine gitmeye başladığını belirterek, "O zamanki doktorum 40 yaşına kadar kontrole gelmeme gerek olmadığını söyledi. 40 yaşında kendim evde kontrol ederken, küçük bir kitle fark ettim. Doktorun biri MR istedi, ancak başka bir doktor biyopsi isteyince o zaman yıkıldım. Hiç tedavi edilemeyecek gibi hissediyorsunuz ama ben ailemin desteğiyle bu zorlu süreci atlattım. Bir memem alındı ama yerine yenisi yapıldı. Şimdi sağlıklıyım" diye konuştu.
Süleyman EKİN/ANTALYA, (DHA)