GS'nin borcu 14 milyarı aştı
GS'nin borcu 14 milyarı aştı
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
9 Haziran 2023 Cuma - 11:06

Patates tarlalarında kimyasal gübre tehlikesi

SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Eğitim Fakültesi, Coğrafya Eğitimi Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Fatih Kartal, şeker pancarı ve patates yetiştiriciliğinin arttığını kullanılan kimyasallar nedeni ile toprağın doğal verim özelliğini kaybettiğini belirtti.

Patates tarlalarında kimyasal gübre tehlikesi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

SCÜ Eğitim Fakültesi, Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü, Coğrafya Eğitimi Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Fatih Kartal, Hafik ve Zara çevresinde yoğunlaşan sulu tarımı değerlendirdi. Toprak yapısının geçirgenliğinin yüksek olduğunu ve kullanılan kimyasal gübrelerin toprağı verimsizleştireceğini belirten Kartal, toprak kirliliği, su kirliliği ve insan sağlığının korunması için nöbetleşe tarımı önerdi.

Hafik ve Zara dolaylarını incelediğini ve buraların önemli tarım sahaları olduğunu vurgulayan Dr. Öğretim Üyesi Fatih Kartal, "Buranın taban yapısını ya da jeolojik yapısını incelediğinizde jipsli arazi çok yaygın. Bu arazilerde çok yoğun bir şekilde tarım uygulaması yapılmıyordu. Ancak şu anda Özel Pusat Barajı'yla birlikte çok fazla tarımsal faaliyetlerin arttığını görmekteyiz. Burada önümüzde çok büyük bir tehlike söz konusu. Özellikle bakıldığı zaman jipsli arazinin çok geçirgen bir yapıya sahip olması arazide dolin sahalarının çok genişlemesine, çukur sahalarının çok fazla oluşmasına sebep olabiliyor. Yine bununla birlikte incelediğimizde çok geçirgen bir zemin. Çünkü jips özelliğine baktığımızda kalsiyum sülfat suyla reaksiyona girdiği zaman da çok çabuk çözünebilir özelliğe sahip. Bu yüzden buralar sulu tarım alanı olarak çok kullanılmıyordu. Daha çok kuru tarım maksatlı kullanılıyordu. Fakat son zamanlarda Özen Pusat Barajı’nın açılmasıyla ve kapalı şebeke sulamanın artmasıyla birlikte sulu tarımın çok yaygınlaştığını görüyoruz" diye konuştu.

'VERİMSİZLEŞECEĞİ KONUSUNDA ENDİŞELİYİZ'

Çevre illere kiralanan toprakların ileride önemli sorunlar oluşturacağını ekleyen Kartal, "Özellikle şeker pancarı ve patates yetiştiriciliği buralarda çok aktif olarak yapılıyor. Burada önemli sıkıntı şu, buralar kendi arazilerini işleyen çiftçiler tarafından değil de daha çok icar ya da kiralama yöntemiyle kullanılmaya başlandı. Nevşehir, Niğde'de dolaylarından çok fazla çiftçilerin gelip burada patates tarımı yaptığını görüyoruz. Özellikle cipslik patates üretimi çok fazla. Bu cipslik patates üretimine de baktığımızda ürünün çok iyi gelişmesi ve büyümesi açısından çok fazla kimyasal gübrelerin, pestisit kullanıldığını görüyoruz. Nevşehir ve Niğde’nin toprakları kanser olmuş vaziyette. Bizim Hafik dolaylarındaki yapılan sulu tarımla birlikte özellikle Nevşehir ve Niğde çiftçilerine patates tarımı olarak verildiği zaman buradaki sahalarında gittikçe kansere dönüşeceği ve verimsizleşeceği noktasında çok büyük endişe duymaktayız" ifadelerini kullandı.

‘KİMYASALDAN KAÇININ, NÖBETLEŞE TARIMI GÜNDEME ALIN’

Toprakların korunması için nöbetleşe ekimi tavsiye eden Fatih Kartal, "Burada yapılması gereken önemli unsur şu, bütün saha olarak değil de kısmi olarak sahaların tarıma açılması yani nöbetleşe tarım yapılmasını fazlasıyla gündeme almalıyız. Yine bununla birlikte aşırı kimyasaldan kaçmamız lazım. Çok fazla verim almak adına ya da boyut olarak büyüklüğünü çok fazla sağlayabilmek adına aşırı kimyasallar kullanılıyor. Bunu en aza indirgememiz lazım. Çünkü bakıldığı zaman sadece toprak kirliliği olarak değil, bunlar zamanla sularla birlikte derelere ve ırmaklara, çaylara karıştığı için su kirliliğini de çok fazla tetikleyecektir. Bu da hem içme, hem kullanma, hem de tarımsal sulama maksadında çok büyük olumsuzluklara yol açacaktır. Bunların önüne geçilmesi minimuma indirmek lazım ve daha çok nöbetleşe yapılarak mantıklı bir planlama izlenmesi lazım. Bu noktada tabi ki bu zararları en aza indirgeyebiliriz. Burada yapılan tarımla birlikte orada kullanılan kimyasal gübreler sadece toprak ve su kirliliğine yol açmıyor. Aynı zamanda GDO'lu ürünler adını verdiğimiz zararlı ürünleri de beraberinde getiriyor. Sağlıksız ürünler ortaya çıkıyor. Bu da insan sağlığını ciddi oranda tehdit ediyor. Bunun da önüne geçebilmek adına kesinlikle burada iyi bir planlama ve iyi bir sağlık kontrolünden geçirilmesi lazım. Üretim ancak bu şekilde gerçekleştirilebilir" dedi.

SIVAS CUMHURIYETÜ UNIVERSITESI EGITIM FAKULTESI OGRETIM UYESI DR. FATIH KARTAL, TARIM ARAZILERINDE KIMYASAL KULLANIMIYLA ILGILI UYARILARDA BULUNDU (FOTO:ARIFE DEFNE ARSLAN/SIVAS-DHA)

SIVAS CUMHURIYETÜ UNIVERSITESI EGITIM FAKULTESI OGRETIM UYESI DR. FATIH KARTAL, TARIM ARAZILERINDE KIMYASAL KULLANIMIYLA ILGILI UYARILARDA BULUNDU (FOTO:SIVAS-DHA)

SIVAS CUMHURIYETÜ UNIVERSITESI EGITIM FAKULTESI OGRETIM UYESI DR. FATIH KARTAL, TARIM ARAZILERINDE KIMYASAL KULLANIMIYLA ILGILI UYARILARDA BULUNDU (FOTO:SIVAS-DHA)

Arife Defne ARSLAN- Alperen YILDIZ/SİVAS, (DHA)

 
U15 Türkiye Futbol Şampiyonası grup maçında gerginlik
 
Raif İnan TRT Ortaklığında Ekrana Gelmeye Hazırlanan Mahsusa’nın Çekim Yeri Belli Oldu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
FETÖ üyeliğinden aranan şüpheli yakalandı
AFYONKARAHİSAR'da, ‘FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan ...
Bayıltan trafik kavgası kamerada
ÜMRANİYE'DE iki sürücü arasında trafikte başlayan tartışma kavgaya dönüştü. ...
Korkunç kaza! İki tramvay çarpıştı
SAMSUN'da, arıza nedeniyle duran tramvaya, aynı yöne giden başka bir tramvay ...
 
Annesiyle kavga eden babasını öldürdü
ARNAVUTKÖY'de bir süredir ayrı yaşadığı eşiyle kavga eden Ferhat Özkaraca'yı ...
210 gazeteciden Yargıtay’a 'Can Atalay' çağrısı
Gezi Davası tutuklusu Ş. Can Atalay’ın, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay ...
FETÖ operasyonu: 15 gözaltı
İSTANBUL’da FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne yönelik operasyon düzenlendi. ...
 
Volkan Demirel, Taner Savut'un kızını yalnız bırakmadı
Hatayspor Teknik Direktörü Volkan Demirel, Kahramanmaraş merkezli depremlerde ...
Kübra Par Habertürk’e veda etti
Kübra Par Habertürk'e veda ettiğini duyurdu. Ünlü sunucu iş insanı Necat ...
AKP'li vekil Yenişehirlioğlu ve oğlu trafik kazası geçirdi
Afyonkarahisar'da kontrolden çıkıp devrilen hayvan yüklü TIR'dan çevreye ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva