Habitat olarak sadece Finike'nin Yazır Köyü'nde yetiştirilmesi nedeniyle ticari değeri olmayan, yörede kurulan pazar ve yol kenarlarında satılan üzüm, yörede her derde deva olarak biliniyor. Yazır üzümünün yaklaşık 300 ton civarında rekoltesi olduğunu belirten üreticilerden Muzaffer Parlakay, üretilen ürünün Antalya'nın batı ilçelerinde rağbet gördüğünü kaydetti.
Bu çevrenin en iyi üzümü olduğunu anlatan Parlakay, üzümden yapılan pekmezin de lezzetiyle talep gördüğünü söyledi. Yazır üzümünün faydalarının saymakla bitmeyeceğini belirten Parlakay, “Bu kalitede ve damak tadında bir üzüm çeşidi daha bulunmamakta. Yazır üzümü çok tatlıdır ve çok kaliteli pekmezi olur. Halk arasında kanı sulandırarak kalp- damar sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olduğu bilinmektedir" dedi.
ORGANİK YETİŞİYOR
Muzaffer Parlakay üzümün daha çok gribal enfeksiyonlardan korunmak amacıyla talep gördüğünü ifade etti. Üretim sırasında hiçbir zirai ilaç kullanılmadığına dikkati çeken Parlakay, "Organik olması nedeniyle de vatandaşlar tarafından tercih ediliyor. Köyde yaşayan birçok kişi üzüm yetiştiriciliği yapıyor. Yetiştirdikleri ürünleri kendileri pazara çıkararak satıyor. Hem fiyatı uygun olduğu için rağbet görüyor" dedi.
SUSUZ YETİŞİYOR
Üretici Turgut Şahin de 1942 yılında köye gelen bir vatandaşın fidan dikerek üzüm üreticiliğine başladığını, o günden sonra üretimin Yazır Köyü'nde yaygınlaşmaya başladığını anlattı. Yazır üzümünün yağmur suyu dışında sulanmaya ihtiyaç duyulmadan yetiştiğini anlatan Şahin, "Susuz yetişen ender meyvelerden. Üreticinin sulama sorunu yok. Yağmur suyu yetiyor" diye konuştu.
400 DÖNÜM ALANDA ÜRETİLİYOR
Finike Ziraat Odası başkanı Halil Sarıçobanoğlu, Yazır üzümünün yaklaşık 250 çiftçi tarafından 400 dönüm alanda üretildiğini kaydetti. Yazır üzümünün 71 yıla yakın bir üretim geçmişi olduğunu anlatan Sarıçobanoğlu, Finike ve civar ilçelerde üreticiler tarafından pazara sunulduğunu ve tüketiciler tarafından büyük rağbet gördüğünü kaydetti.
Suat SÖĞÜT/FİNİKE, (DHA)