Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakil Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan başkanlığındaki ekip tarafından gerçekleştirilen naklin, böyle bir hastaya dünyada ilk kez uygulandığı ve tıp literatürüne girmeye aday gösterildiği belirtildi.
Doğuştan 'Epidermolizis Bülloza' denilen genetik cilt hastası olan 37 yaşındaki Ali Hanedar'a 3 yıl önce böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Hastalığı ilerleyen Hanedar'ın bir süre önce de diyalize girmesi gerektiği belirtildi. Cilt hastalığı nedeniyle damar yolu bulunamayan Hanedar, diyalize giremeyince hayati tehlikesi başgösterdi ve acilen böbrek nakli olması gerektiği belirtildi.
Bunun üzerine nakil için hastane arayan Ali Hanedar'a, iddiaya göre başvurduğu tüm merkezlerde 'hastalığı nedeniyle nakil yapılamayacağı, yapılacak naklin enfeksiyon kapsamı açısından riskli olduğu' söylendi. Ali Hanedar, son çare olarak Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne başvurdu. Hanedar'a, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakil Enstitüsü'nde, Enstitü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ve ekibi tarafından kadavradan böbrek nakli yapıldı.
HASTALIĞI GENETİK
Ali Hanedar, genetik cilt hastalığı nedeniyle acı ve ızdırap dolu günler geçirdiğini, böbrek yetmezliği sorunu ortaya çıkınca da diyalize girmek istediğini, ancak damar yolu bulunamadığı için diyalize giremediğini anlattı. Hanedar, "Diyalize giremeyince ölümle yüzyüze geldim. Riskli olduğu için nakil yapılamayacağını öğrendiğimde ölümü beklemeye başladım. Yakınlarımın tavsiyesiyle geldiğim Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan böbrek nakliyle sağlığıma kavuştum" dedi.
'NAKİL YAPMAMAK, ÖLÜME TERK ETMEK OLURDU'
Nakli gerçekleştiren Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, hastanın 'Epidermolizis Bülloza' denilen doğuştan gelen cilt hastalığı bulunduğunu söyledi. Doç Dr. Dinçkan şu bilgileri verdi:
"Hastanın vücudunda cilt hastalığından kaynaklı, bir şeyle temas ettikten sonra içinde 'bül' denilen sıvı toplanmaları oluyor. Bunlar daha sonra kendiliğinden kayboluyor, ancak ciltte ciddi yaralar bırakıyor. Bu, hastanın yaşam süresini ve konforunu ciddi etkileyen, kötü seyreden genetik geçişli bir cilt hastalığı. Bu hastanın 3 yıl önce ortaya çıkan böbrek yetmezliği problemi olduğunu biliyoruz. Diyalize başlanmak istenmiş, ancak cilt hastalığı nedeniyle diyalize girecek damar yolu yok. Diyalize girecek damar yolu olmadığı için acil olarak böbrek nakli yapılması gerekiyordu. Bu hastaya nakil yapmamak ölüme terk etmek olurdu. Risk aldık fakat başarılı olduk. Başka şansımız yoktu."
'DÜNYADA İLK'
Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, başka merkezlerin nakile yanaşmamasını da "Çünkü cilt hastalığı nedeniyle vücudunun her yerinde enfeksiyona açık yaraları var. Bu yaralar kansere de yol açabilir. Bu nedenle nakil yapılamıyordu" diye açıkladı. 'Epidermolizis Bülloza' hastasına dünyada ilk kez böbrek nakli yaptıklarını söyleyen Doç. Dr. Dinçkan, "Tıp literatüründe bu tür hastalara yapılmış nakil örneği yok. Hastalığın seyri iyi gidiyor. Yaptığımız operasyonu bilimsel ortamda paylaşacağız" dedi.