Kayseri Merkez Anadolu Teknik Lisesi Uçak Elektroniği bölümü öğretmeni Mehmet Ali Ülker ve öğrencileri Atagün Durak, Tamer Üstünel (17), Mehmet Salman (17), Mahmut Macit (17), Şeref Kağan Kılıçaslan (16), Yüksel Selim Kaya (16), Hidayet Efe Özkılıç (16) ve Bünyamin Berat Ortakaş (16) İHA tasarlamaya karar verdi. 6 ay boyunca çalışan öğretmen ve 8 öğrenci, riskli bölgelere sinyal kesici jammer gönderebilen İHA geliştirdiler. İHA'nın gövdesine yerleştirilen sinyal kesici jammer, paraşütle beraber belirlenen riskli bölgeye iniyor. İHA riskli bölgeden ayrıldıktan sonra sinyal kesici jammer bölgede aktif oluyor ve alandaki sinyali kesiyor. Çalışma hakkında bilgi veren Atagün Durak, "Uçağımız düşman bölgesine gidip o bölgedeki düşmanların dışarıyla iletişimini kesmek amaçlı sinyal kesici jammer bırakıyor. Bu sayede içerdeki düşmanların dışarıyla ve kendi aralarındaki iletişimi engelleniyor. Uçağımızın içine koyduğumuz modüler atma mekanizmasıyla, uçağın içindeki sinyal kesici jammer'i paraşütle beraber düşman bölgesine bırakıyoruz. Paraşüt açılıyor ve jammer paraşütle beraber yere iniyor. Uçağımız jammerden uzaklaştıktan bir süre sonra jammer aktif oluyor ve o bölgedeki sinyali kesiyor" diye konuştu.
'4 BUÇUK KİLOLUK YÜK TAŞIMASI YAPABİLİYOR'
Proje hakkında bilgi veren Merkez Anadolu Teknik Lisesi Uçak Elektroniği bölümü öğretmeni Mehmet Ali Ülker ise, " Ürünümüzü yaparken sadece 3 boyutlu yazıcıdan baskı aldık. Uçağın güç isteyen bütün parçaları 3 boyutlu yazıcıda üretildi. Onun dışında aviyonik (havacılık elektroniği) kısma erişebilmek için ön kısımda bir kızaklı sistem geliştirdik. Böylece aviyonik kısma çok rahat erişebiliyoruz. Arkadaki yatay ve dikey sistemler tamamen vidasız, birbirine geçmeli olacak şekilde tasarladık. Bu yönüyle bizde üretim kolaylığı ve montaj kolaylığı sağlamaktadır. Kolay taşınabilir bir uçaktır. 7 kiloluk bir ağırlığı taşıyabiliyor. Kendi ağırlığını çıkardığımız zaman 4 buçuk kiloluk bir yük taşıması yapabiliyor" ifadelerini kullandı.
'JAMMERI KENDİMİZ TASARLADIK'
Projenin yapım aşaması hakkında bilgi veren Ülker, "Ürünün amacı jammer sistemi taşıyan ve istenilen konuma bunu bırakabilen bir İHA tasarlamaktı. Jammerı kendimiz tasarladık. Tabi jammer kullanımı Türkiye de yasak olduğu için ufak bir model yaptık. Onun dışında atma mekanizması tasarlayarak istediğimiz konuma bırakabilecek şekilde yaptık. Biz İHA üretimine 2 yıl önce başladık. İlk zamanlar foto bloktan uçaklar üretmeye başlamıştık. Fakat orada el işçiliği çok fazla olduğu için uçaklardaki auro dinamik yapı ve simetri durumları çok fazla karşılanmadığı için 3 boyutlu yazıcılarla çalışmaya karar verdik. Sonrasında takımımızın artan 3 boyutlu yazıcı sayısıyla birlikte üretimimizi çok hızlandırdık ve uçaklarda simetriyi, estetiği ve auro dinamik yapıyı sağlayabildik. Bu yönüyle İHA'mızın üretim maliyeti de düşmüş oldu" dedi.
Sevilay AY- Özge ARIK/KAYSERİ,(DHA)